Tudi južno od Domžal živijo otroci, ki potrebujejo varen prostor za igro!

0
2584

V mesecu septembru smo na Mali Loki dobili igrišče! Pa smo ga res? Zgleda že tako, saj so otroci kar zaživeli, ko je bil zaključen del obnove ceste skozi vas. Ostalo, kar precejšnji del ceste še čaka na sanacijo, čeprav je bilo po informacijah predvidena sanacija že v letu 2017. Odgovor predstavnika KS, ko smo spraševali o dokončanju cest je bil že v letu 2014 sledeči: »…Zadeva pride na vrsto po dokončanih tekočih investicijah (kanalizacija, vodovod in ceste …) v prihodnjem letu. Načrt investicij v vseh vaseh krajevne skupnosti bo izdelan na enem od naslednjih sej sveta in vam ga bom posredoval. Postavljene bodo tudi prioritete, ki jih bo KS pisno predala občini. Neučakanost zadev ne bo pospešila, saj bo izvajanje načrta potekalo skladno tudi z materialnimi in drugimi zmožnostmi občine.«

A o sanaciji ceste in vodovoda mnogi, očitno tudi župan Dragar nič ne ve, saj je ravno med gradnjo skoraj obtičal na gradbišču in se hudoval nad stanovalci, kaj da tam delamo in zakaj je cesta zaprta. Torej, vrnimo se nazaj na »otroško igrišče«: del ceste, ki sedaj res lepa, gladka in široka, so naši mulci z veseljem začeli uporabljati za rolanje, igre z žogo ter podobne vragolije. Že slišimo nekatere, ki obsojate tovrstno pisanje in neodgovornost staršev, ki to dopuščamo, kajti »cesta pač ni igrišče, je nevarna, pa še posebej v tem delu, ko iz enega dela prihaja pot, ki vodi do gostilne in avtoservisa, na drugi strani pa pelje naprej v Bišče in je tako rekoč tranzitna«.

 

Po volitvah so stroji ugasnili

Res je. Tudi jaz se globoko strinjam s tem, ni igrišče! A o igrišču in primernih površinah za otroke in mlade se v Mali Loki že zelo dolgo pogovarjamo. Menda tudi na občini vedo za to. Mala Loka in Bišče sta dve vasi, ki premoreta na srečo veliko mladih in otrok, za katere pa smo starši zelo v skrbeh. Podobno kot vsi mestni otroci imajo tudi oni željo po gibanju, po porabi izdatne energije, ki jo nosijo v svojim mladih telesih, imajo pa tudi veliko idej, ki se jim porajajo v lepih mladih glavicah in jih bodo seveda željno uresničevali v paralelnem svetu sodobnih tehnologij, v kolikor jim ne bomo dali možnosti, da bi se izživeli zunaj, na zaenkrat še svežem zraku. V zadnjih štirih letih so menda bile omenjene že štiri lokacije, kjer naj bi občina zgradila igrišče oziroma varen prostor za igro in srečevališče. Pa nič. Vedno, ko se pozanimamo pri predstavnikih vasi ali KS je odgovor, da izgradnja še ni predvidena, ker ni ustrezne lokacije, da bo to obravnavano kmalu …

Upali smo, da se bo to zgodilo morda tik pred prihajajočimi volitvami, ko bi naj župan pokazal, da mu je mar tudi za svojo krajevno skupnost. Pred zadnjimi volitvami se je namreč zgodilo podobno – zelena os Kamniške Bistrice se je začela podaljševati proti jugu, stroji so oživeli in v zavidljivem mesecu dni so zgradili čudovite odsek sprehajalne poti med čistilno napravo v Študi in do gozdička v Mali Loki. Sicer ne bi omenjali dejstva, da se do poti ne da priti, ker ni dostopa do nje razen za tiste, ki imajo radi adrenalinski pohod čez drn in strn. Tako je verjeti, da mnogi Domžalčani najbrž niti ne vedo zanjo, čeprav naj bi povezovala severni del domžalske občine vse do južnega dela. Po volitvah so stroji ugasnili, pot se je zarasla, do danes pa še ni uradnega odgovora, kdaj bo pot do konca izdelana in kdaj jo bodo sprehajalci lahko uporabljali.

V informativnem biltenu, ki ga je občina Domžale izdala pred volitvami, so na zemljevidu na strani 35 prikazani objekti za šport in rekreacijo v občini Domžale. Ni za oporekati, pohvalno, res veliko novih površin. A ob pozornejšem pregledu zemljevida lahko ugotovimo, da je vseh 26 površin nanizanih skoraj v strogem centru mesta, ob Kamniški Bistrici in še malo severneje, proti Radomljam in Homcu. Izven te koncentracije pa nič. Da, kdor ima prevozno sredstvo in pa seveda veliko časa, odpelje mulce do ene od teh točk. Kaj pa otroški vsakdan? Trenutki, ko želijo biti zgolj otroci, brez animacije staršev, ko se želijo s prijateljem srečati na igrišču, imeti možnost, da ga oči ali mami ne nadzorujeta, pač pa lahko le pokličeta k večerji in da med opravljanjem gospodinjskih opravil vesta, da je otrok v bližini, na varnem?

Vsi, ki smo vsaj malo ekonomsko pismeni, razumemo, da se stvari ne dajo rešiti čez noč, da pritiskanje na občinsko oblast brez argumentov ne obrodi sadov. A v teh primerih ne gre le za iskanje napak ali ne storjenih in nedokončanih zadev – gre za apel pristojnim, da poskrbijo za varnost otrok, za preventivo pred zasvojenostmi vseh oblik ter za zagotavljanje dostojnega in kakovostnega bivanja v krajevnih skupnostih in občini Domžale. Ne pozabite, občina smo ljudje!

Irena Zajc, predsednica društva ODNOS

Oglasno sporočilo