Komunikacija z občani je ključna!

0
2629

Cenjeni občani, drage občanke, naj se vam iz srca zahvalim za vse vaše glasove na nedeljskih volitvah, za vso vašo podporo, stiske rok in spodbudne besede. Iskreno me veseli, da ste skupaj z mano in mojimi podporniki pripravljeni na spremembe, ki jih naše Domžale že tako dolgo čakajo. A smo šele na polovici poti. Pred nami je še drugi del, ko bom še bolj potreboval vaš glas, ko vas vabim, da se še enkrat odpravite na volišče in v drugem krogu ponovno podprete spremembe. Te bomo začeli izvajati takoj, ko nastopimo svoje delo, v kolikor mi boste podelili to čast.

Moja vrata bodo vedno odprta
Naj še enkrat spomnim, katere so ključne stvari, ki jih moramo izboljšati v dobro vseh nas: Na prvem mestu je zagotovo komunikacija z vami – občani. Moje vodilo je, da je treba ljudem prisluhniti in narediti tisto, kar v resnici potrebujejo. Ni dovolj, da le občasno do župana pride kakšna informacija, sicer pa dela po svojem občutku. Župan mora biti dostopen za ljudi, njegova vrata pa široko odprta tako za občane, kot njihove predloge. Sam sem si zadal, da bom kot župan stik z občani dal na vrh prioritet, zato bodo moja vrata vsakih 14 dni odprta za javnost, večmesečne čakalne vrste pri županu bodo preteklost. Zavedam se, da se občani srečujete tudi s težavami, ki jih lahko pogosto reši že neposredna odločitev župana in včasih je te težave treba rešiti takoj. Odzivnost je tukaj izrednega pomena!

 

Glavna sprememba – sodelovanje
Zavedam se, da je za velike projekte in konkretne premike potrebno sodelovanje. Da znamo sodelovati smo z mojo Listo Metoda Marčuna za Domžale in strankami SD, SDS, NSi in SMC, ki so me podprle že v prvem krogu to dokazali. Skupaj smo, z vašimi glasovi, dosegli, da imamo v občinskem svetu večino. To pa pomeni, da bomo lahko velike premike dejansko naredili – imamo željo, imamo voljo in imamo projekte v skupnih programih, ki jih nameravamo realizirati. V Domžalah se ne želimo deliti na “vaše” in “naše”, znamo iti preko strankarskih omejitev z namenom, da prinesemo boljši jutri za vse Domžalčane in Domžalčanke. To je edino, kar šteje, da bomo lahko premaknili razvoj naše občine v pozitivno smer. Domžale bomo popeljali nazaj do najnaprednejše in najuspešnejše občine, kot je nekdaj bila in kot si zasluži biti!

Naj še enkrat spomnim samo nekaj ključnih projektov, ki jih bomo skupaj lahko uresničili:

Center mesta in reševanje propadajočih objektov
Ureditev centra Domžal s tržnico kot osrednjim prostorom druženja, ureditev parkirišča in večjega tržnega prostora pri TUŠ centru, skupaj z okolico Zdravstvenega doma in Doma upokojencev Domžale. Ureditev problematike SPB ni dovolj le v besedah in obljubah, našli bomo način, kako z vložkom občine pomagati pri obnovi in predvsem oživitvi tega velikega in za našo občino ključnega objekta. Prav tako je treba rešiti zavožene projekte in zgraditi avtobusno in železniško postajo, ko bosta v bližini trenutne Garažne hiše – in ja, hitra primestna železnica – METRO je realna možnost, če se znamo pogovarjati z ustreznimi sogovorniki! In mi se znamo.
Urediti je potrebno tudi območje nekdanjega Univerzale, Metalke in ostalih objektov, ki so na idealnih lokacijah za številne projekte, ki jih naši občani potrebujejo: od dnevno-varstvenega centra za starostnike, podjetniškega inkubatorja, do drugih programov, ki jih občani pogosto predlagate, žal doslej neuspešno. A mi vam bomo prisluhnili!

Povrniti Domžalam gospodarski ugled
Gospodarstvo niso le črke na papirju, so ljudje, so podjetja in so delovna mesta. Potencial, ki so ga Domžale zapustile v zadnjem desetletju je treba obuditi in vrniti nazaj. Številni podjetniki iz našega mesta odhajajo, investitorji se nam izogibajo v velikem loku, saj vedno naletijo na gluha ušesa za velike projekte in občani na račun občinskih podjetij plačujete previsoke stroške. Najprej se bomo lotili prevetritve in analize obstoječih cen komunalnih in drugih občinskih storitev ter pripravili ukrepe za znižanje – tisto, kar občani najbolj občutite vsak mesec na položnicah.
Podprli bomo domače podjetnike tudi s ciljnim zniževanjem komunalnega prispevka, s čimer jim bomo omogočiti širitev njihove dejavnosti ter privabiti nove investitorje, ki bodo zagotavljali večjo dodano vrednost in boljše zaposlitve. Ključna je tudi oživitev manjših obrtnih con in degradiranih delov občine, kjer je gospodarska dejavnost zamrla. Ker so v naših vrstah številni inovativni in energije polni podjetniki, bomo znali premakniti projekte iz mrtve točke. Ne smemo pa pozabiti niti na finančno pomoč in spodbujanje ustanovitev in delovanje socialnih podjetij, zadružništva in zagotavljanja co-working prostora. Domžale si zaslužijo tudi center ponovne uporabe.

Promet – rak rana našega mesta si zasluži drugo priložnost
Odsotnost kakršnekoli prometne strategije se je rezultirala v prometnem kaosu, s katerim se občani Domžal spopadamo vsako jutro in popoldne. V občini kot gobe po dežju rastejo nova semaforizirana križišča, kljub temu da vse primerljive študije kažejo, da so krožna križišča ali rondoji veliko bolj pretočni obenem pa tudi varnejši, saj se nesreče na takšnih križiščih veliko redkeje končajo s hudimi poškodbami ali smrtnimi primeri. Neuspešni so bili šibki poskusi izboljšanje prometnih povezav z Ljubljano, tako večino transporta občani še vedno opravljajo z osebnimi avtomobili, saj primernih alternativ ni. Veliko prometno obremenitev predstavlja tudi poplava trgovskih centrov, ki so v zadnjih letih edina gospodarska dejavnost, ki jo uspemo privabiti v našo občino. Potrebna je veliko energije in prizadevanja za prenovitev železniške proge Ljubljana – Kamnik, vzpostavitev hitre primestne železnice – prve Slovenske METRO linije na tem odseku ter razpolovitev potovalnega časa potnikov na relaciji Domžale – Ljubljana. Potrebna je izgradnja manjkajočih povezovalnih kolesarskih stez, ki morajo povezati vse večje kraje občine ter urediti kolesarske povezave tudi do vseh sosednjih občin, zlasti pa z  občinama Ljubljana in Dol pri Ljubljani ter seveda Kamnik. A to je le del tega, kar bomo z mojo ekipo in našo energijo spremenili, da občanom o prometu ne bo treba več razmišljati.
Nenazadnje pa – poskrbeti moramo za vse, od mladih, ki potrebujejo priložnosti za razvoj in prehod v odraslo dobo, do tistih, najbolj ranljivih skupin naše skupnosti – starejših, invalidov in hudo bolnih. Ureditev prostorov za dnevno varstvo starejših in hudo bolnih, vzpostavitev alternativnih oblik bivanja starejših in spodbujanje sodelovanja pristojnih institucij v občini ter povečanje deleža subvencij iz občinskih sredstev za storitve pomoč na domu bodo naša prioriteta. Ne želimo si več doživeti, da na račun neurejenih razmer trpijo tako starejši, kot njihovi otroci in celo vnuki – vsi si zaslužijo mirno in polno življenje brez nepotrebnih skrbi. Podporo si zaslužijo in bodo dobili tako gasilska društva, kulturna društva in ustanove in športniki. Kajti samo skupaj lahko spišemo novo uspešno obdobje v bogati zgodovini naše občine.

Dragi občani in občanke, pridružite se nam na volišču v nedeljo, 2. decembra 2018, oddajte glas za spremembe. Obljubim vam, da bo glas zame, glas za spremembe – za vse vas!

Metod Marčun, kandidat za župana občine Domžale

 

Oglasno sporočilo

ODDAJ KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here