III. festival čebelarske pesmi Lukovica 2018

0
2980

V dvorani kulturnega doma Janko Kersnik v Lukovici je v petek 7. decembra potekal tokrat že III festival čebelarske pesmi, ki sta ga skupaj pripravila Čebelarska Zveza Slovenije in Občina Lukovica.
Zapelo nam je kar šest zborov in sicer, Dramsko pevska skupina Zarja, oktet Zven, moški pevski zbor Polšnik, KUD »Simon Jenko« – Trbojske ljudske pevke, MOP Radomlje in komorni moški zbor Čebelarske zveze Slovenije.
Uvodne besede je spregovoril župna Matej Kotnik, nadaljeval pa predsednik Čebelarske zveze Slovenije Boštjan Noč. Tokrat sta prisluhnila pesmim na festivalu oba, župan Matej Kotnik in nova županja mag. Olga Vrankar, saj bo prihodnje leto občina ponovno sodelovala pri pripravi festivala.
Festivalu so tako kot v preteklem letu dodali še dodaten pomen z razglasitvijo najboljšega medu v Sloveniji po posameznih okusih in predstavitvi novih preizkuševalcev medu, ki so Silvo Božičko, Darja Šolar, Andrej Bergoč, Egon Surina, Maja Ivana Smodiš Škerl, Vesna Lokar, Jožef Jenko, Mitja Smrdel, Janez Vertič, Branko Valenčak in Uroš Kovač. In komu so tokrat najboljši med nabrale pridne čebelice? Tretje mesto na državnem senzoričnem ocenjevanju je prejel med Cvetke Komica iz Dobrove v Brdih, drugo mesto je zasedel akacijev med Milana Lisjaka iz Branika, prvo mesto in s tem naziv državni prvak v kategoriji akacijev med si je prislužil Peter Kolar iz Ptujske Gore.
Zahvalo za sodelovanje na državnem senzoričnem ocenjevanju medu v kategoriji cvetlični je prejel Milko Jurinčič iz Marezig, tretje mesto je zasedel cvetlični med Vladimirja Trohe iz Izole, drugo mesto Štefan Friša iz Spodnje Velke, prvo mesto in naziv državnega prvaka v kategoriji cvetlični je prejel Zdravko Istenič iz Bovca. Zahvalo za sodelovanje na državnem senzoričnem ocenjevanju v kategoriji lipov med je prejel Zvonko Žamut iz Lenarta, tretje mesto Boris Marca iz Nove Gorice, drugo mesto Dušan Arčon iz Vipave in prvo mesto in naziv državnega prvaka Čebelarstvo Klemenčič iz Škofje Loke. Tretje mesto na državnem senzoričnem ocenjevanju v kategoriji gozdni med je prejel Miran Blažko iz Ajdovščine, drugo mesto Trajče Nikoloski iz Ljubljane in prvo mesto in s tem naziv državni prvak v kategoriji gozdni med Čebelarstvo Boštjan in Anton Noč iz Žirovnice.
Po podelitvi priznanji in naslovov je ponovno na plan prišla pesem, ki jo je na koncu ocenil prof. Tomaž Habe. Ne pesmi, ampak izvajanje le te, torej pevce in pevke in ob tem omenil tudi staro navado, da v gostilni veliko bolje zapojo predvsem moški kot na odru. Dodamo lahko le to, da so tam note tekoče, pa nas si pa vsak razlaga po svoje. Kakor smo že navajeni, če je prof. Tomaž Habe poleg, potem rad sede za klavir in zaigra, in tudi tokrat ni naredil nič drugače po koncertu, da se je slišala še skupna pesem. In je šlo brez vaje, brez not in še prijetno za uho je bilo. Svoj prvi nastop v vlogi povezovalke programa, je Nataša Lilek več kot odlično opravila in tako se lahko nadejamo slišati njen glas tudi na IV. festivalu čebelarske pesmi v Lukovici prihodnje leto.
Tretji del koncerta je tokrat ob hrani in pijači potekal v gostišču Furman in tudi tam se je pelo, poleg čebelarskih je na vrsto prišla tudi še katera druga iz bogate bere slovenske ljudske, ponarodele in ne vem še kakšne zbirke pesmi.

DJD


 

Oglasno sporočilo

ODDAJ KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here