Čebelarski priročnik za invalide

0
1958

Čebelarska zveza Slovenije je v torek 8. januarja Čebelarskem centru Slovenije na Brdu pri Lukovici predstavila knjigo Čebelarski priročnik za invalide. V času, ko čebele počivajo imajo čebelarji čas za izobraževanje, a ne le svoje, ampak želijo k svojemu izredno pomembnemu delu za naravo privabiti še druge.

Lani aprila so odprli prvi učni čebelnjak, ki pomeni korak k večjemu vključevanju invalidov. Prilagojen je namreč za invalide na vozičkih in jim omogoča normalno delo in se nahaja v Murski Soboti v neposredni bližini društva paraplegikov Prekmurja in Prlekije. V sodelovanju z njimi je nastal tudi priročnik, ki bo v veliko pomoč številnim invalidom pri vključevanju v čebelarstvo.

Na tokratni predstavitvi smo lahko prisluhnili številnim govorcem in govornicam, ki so bili akterji projekta, ali pa so kako drugače sodelovali v njem. Čebelarski priročnik za invalide je predstavil Aleš Bozovičar, glavni urednik priročnika; spregovorili so še Boštjan Noč, predsednik Čebelarske zveze Slovenije, mag. Ksenija Klampfer, ministrica za delo družino, socialne zadeve in enake možnosti; dr. Aleksandra Pivec, ministrica za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano; Dane Kastelic, predsednik Zveze paraplegikov Slovenije in Andrej Sever, pobudnik ideje o vključevanju invalidov v čebelarstvo. Boštjan Noč, predsednik Čebelarske zveze Slovenije je v drugem delu novinarske konference predstavil aktivnosti ČZS v letu 2019 in kaj čebelarji pričakujejo od države, da uredi do nove čebelarske sezone, torej do spomladi. Pri pripravi priročnika so sodelovali čebelarji na invalidskih vozičkih, ki že več let uspešno čebelarijo.

Čebelarstvo ni samo poklic je veliko več kot to je način življenja in v ta življenje so običajno vključeni dve družini čebelja in čebelarjeva. V priročniku zato najdemo poleg drobnih nasvetov še opis čebelje družine, kam in kako postavimo čebelnjak, se seznanimo o čebelnjaku prirejenem za paraplegike, izbiro vrst panjev o pripomočkih in številne nasvete. In ker vedo, da bo priročnik prišel še kako prav vsem tistim čebelarjem, ki šele začenjajo so v njem opisana čebelarjeva opravila po mesecih. Vemo, da imajo tisti, ki so drugačni drugačne potrebe, a želje o čebelarjenju ostajajo pri mnogih ravno zaradi drugačnosti le želje. S pomočjo Čebelarskega priročnika za invalide bodo njihove želje postale resničnost. Naj medi, naj jim medi že letos.

DJD

Oglasno sporočilo

ODDAJ KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here