Zimska šola v naravi: OŠ Roje v PLANICI

0
1926

Zimska šola v naravi je v sodelovanju s CŠOD Planica potekala od 11. 3. do 15. 3. 2019. Šole v naravi se je udeležilo skupno 8 učencev iz različnih programov: učenci iz programa NIS in tudi učenci iz programa PPVI.
V ponedeljek smo se s šolskim kombijem odpeljali v Planico. Pred domom nas je pričakala vodja doma in nas seznanila s hišnim redom. Po kratki nastanitvi v sobe in dobrem kosilu, smo že preizkušali smučarsko opremo, katere najemniki smo bili ves teden. Sledil je le še trenutek resnice – za mnoge prvi stik s smučmi in snegom. Že res, da je bilo tega bolj malo, saj se je zima poslavljala z neverjetno hitrostjo, ampak bila je prijazna in nas je še počakala.
Sledil je preskus smučarskega znanja učencev. Prvi dan smo le vadili osnove – stojo in premikanje s smučmi po ravnini. Toda drugi dan je bila že potrebna vlečnica. Zakaj si ne bi olajšali vzpona na strmino, če je na voljo pomoč?
Zelo hitro smo osvojili vožnjo s tako imenovanimi krogci. Jeee, pa nam ni bilo treba “štanfati”. No tudi spustov in zavojev po strmini navzdol smo se hitro učili.
Tretji dan smo bili že skoraj za med tekmovalce. Popoldan pa še za med tekače.
Čas v Planici se nam je vrtel prehitro. Počeli smo tudi veliko drugih stvari. Bili smo na nočnem pohodu do bližnje vasi Rateče in nazaj. Dobesedno smo hodili po zelo spolzkem terenu. A brez padcev smo se srečno vrnili v dom in utrujeni legli v postelje. Naslednji dan smo še sami izkusili velik pogum naših vrhunskih skakalcev. Povzpeli smo se na vrh najvišje skakalnice in pogled v globino je bil res strašljiv. Avtomobili in sprehajalci spodaj so bili s te višine vedeti kot lego kocke. Zato velik poklon za pogum našim skakalcem. Večina nas ni imela poguma in ne moči, da bi se povzpeli še na letalnico. To bomo preizkusili ob naslednjem obisku.

V četrtek popoldan smo se po zasneženi poti podali v dolino Tamar, ki jo obdajajo visoke Julijske Alpe. Pogled nanje je bil čudovit in res si zasluži ime najlepša alpska dolina v Sloveniji.
Zadnje smučarsko znanje smo sprejemali v petkovem sončnem dopoldnevu. Prijazni učitelj je bil zelo zadovoljen z našim napredkom in nam je dovolil tudi prosto in samostojno vijuganje ter utrjevanje zavojev in spustov. Na koncu nas je nagradil s priznanji, ki smo jih ponosno odnesli domov.
Teden odklopa od šole in osvajanje novih znanj in veščin v naravi je minil neverjetno hitro in prelepo. Za vse to so zaslužni prav vsi učitelji, ki so pri tem programu sodelovali. Bili so ravno prav izčrpni, dovolj strokovni in strpni.
Ob odhodu smo si obljubili, da se prihodnje leto ponovno vidimo.

Zapisala vodja ŠVN: Nada Grčar

Oglasno sporočilo

ODDAJ KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here