Slovenski zvonovi zapeli v Lukovici

0
2185
Vsakoletno srečanje pevskih zborov Zvonariado so tokrat gostili v Lukovici pevke in pevci MePZ Šentviški zvon. V goste so povabili Triglavske zvonove, Savinjski zvon, Mengeški zvon Zvon iz Šmartnega pri Litiji in Zvon iz Mute. Na koncu so ključ torej organizacijo naslednje Zvonariade predali kar v sosednjo občino, v Mengeš Mengeškemu zvonu, saj se pevci vsako leto srečujejo v drugem kraju.
V soboto, 18. maja 2019, smo tako v Kulturnem domu Janka Kersnika v Lukovici prisluhnili pevskim zborom in vokalnim skupinam z imenom Zvon iz vse Slovenije. Kljub številnim zborom, ki nosijo ime Zvon se je tokrat povabilu prireditelja odzvalo na 21. Zvonariado šest zborov, ki se ponašajo z, če že ne vsi, bogato zgodovino pa številnimi uspehi na glasbenem področju. Zato smo na koncertu lahko slišali odlične izvedbe pesmi slovenskih in tujih avtorjev.
Prireditev s predstavitvijo dela in utripa v nastopajočem zboru nam je podala Helena Urbanija in je kot prvega povabila Pevsko društvo Zvon Šmartno pri Litiji, ki ga vodi zborovodkinja Marije Celestina. Zbor se ponaša z častitljivo letnico obstoja, saj šteje že 130 let. A pevke in pevci niso iz tistih ustanovnih časov.
Fante in može moškega komornega zbora Mengeški zvon lahko opazimo pri številnih zborovskih zasedbah od cerkvenih pa vse do Mengeškega Zvona. Vodi jih zborovodja Anže Hribar in kakor je videti, če se znaš organizirati ,ni težko biti pri dveh treh zborih.
Na mladih oziroma mlajših svet stoji in to je značilnost mešanega pevskega zbora Zvon Muta, ki ga vodita dve mladi a sila zagnani zborovodkinj Rina Repnik in Alja Krušič. Pester izbir pesmi od domače slovenske, črnske duhovne ali povsem modernih skladb pove kdo vrti dirigentsko palico.
Zborovodkinja Metke Jagodic Pogačarje pripeljala na oder moški pevski zbor Savinjski zvon, ki se lahko ponaša da ima v svojih vrstah še kar nekaj ustanovnih članov.
Vokalno-instrumentalna skupina Triglavski zvonovi Dovje-Mojstrana deluje v okviru Društva Triglavski zvonovi in jo vodi zborovodkinja Metke Gregorič. Radi prepevajo vse pesmi, tako od cerkvenih, umetnih, ljudskih, črnskih duhovnih pesmi, pesmi Jakoba Aljaža, popevk in vse do modernih pesmi.
Kot zadnji so nastopili še pevke in pevci Mešanega pevskega zbora Šentviški zvon, ki deluje pod vodstvom zborovodje Špele in Matevža Kinka in letos praznuje 30 letnico obstoja.
Na koncu so vsi skupaj pod taktirko Matevža Kinka zapeli še tri pesmi. In kako drugače končati Zvonarido kot z pesmijo Ko nam za praznik zapoje zvon, za malce mlajše obiskovalce Mlade oči in planinsko, da zaokrožimo celoto. A ni bilo ravno konec prepevanja, tam pred Pungartnikovo hišo so se združili glasovi članov različnih zborov in prepevanja kar ni bilo konca. Potem pa nazaj v dvorano na manjšo pogostitev in pesem privrela je na plan in do odhoda domov ni utihnila.
DJD

 

Oglasno sporočilo

ODDAJ KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here