Odprtje razstave Dušana Sterleta

0
2101

Včeraj se je v Galeriji Miha Maleš odvijalo odprtje razstave Dušana Sterleta z naslovom Pod drobnogledom časa, ki ji je prisostvoval tudi župan Matej Slapar skupaj z direktorico Medobčinskega muzeja Kamnik mag. Zoro Torkar. Avtor razstave Dušan Sterle pa je požel veliko zanimanje, saj se je odprtja udeležilo resnično veliko obiskovalcev, ki so Galerijo napolnili prav do zadnjega kotička.

O delu slikarja Dušana Sterleta in o pričujoči razstavi je ob odprtju spregovorila kustosinja Saša Bučan, ki je med drugim poudarila: “Pri figuraliki Dušana Sterleta gre večinoma za podobe, ki nastajajo v širših ciklih. Vsebinsko gre za osebna doživetja, spomine, hipne momente, včasih tudi izreze iz sanj, igre. V delih pogosto prevladuje nekakšna lahkotnost, ki je tudi značilna za postmodernistično figuralno slikarstvo, prav tako pa ne gre spregledati uporabe vseh umetnostnih tradicij do tistega časa, ki so tudi zaradi odprtosti umetnikov in poznavanja minulih umetnostnih zvrsti razvijale popolnoma samosvoje slogovne raznolikosti ter večplastnost zaradi vpeljevanja avtopoetik. Prav zaradi slednje se avtor lahko izogiba znanim sporočilom, vpeljuje prikrite pomene ter je vseskozi tu zaradi umetnosti, dela samega, in ne stoji na mestu tistega, ki bi skušal skozi delo izboljšati svet.

“Podobe vsakdana ne nosijo sporočil, lahko so tako realne kot imaginarne, ne reflektirajo le našega življenja in se predvsem vzpenjajo na mesto, ki presega vrednost dokumenta, zatorej ne gre za fotografsko kopiranje, ampak za interpretacijo posamičnega momenta. Sterle vpeljuje vsebine vsakdana na način, da v nas obudi drobne trenutke, ki jih tudi sami srečujemo, smo del njih ali zgolj njihovi opazovalci. Sterletova likovna pot je po vsebinski plati nekakšna vizitka, kronika družbe in posameznika, poklon naravi, s strogo likovno tehnične plati pa nenehno potepanje, hlastanje po eksperimentiranju in nenehno neutrudno beleženje lastnega in širšega družbenega bivanja.”

“Sterletova likovna pot je po vsebinski plati nekakšna vizitka, kronika družbe in posameznika, poklon naravi, s strogo likovno tehnične plati pa nenehno potepanje, hlastanje po eksperimentiranju in nenehno neutrudno beleženje lastnega in širšega družbenega bivanja.”

Avtor razstave Dušan Sterle je poudaril svoj odnos do umetnosti, ustvarjanja in družbe ter se seveda zahvalil vsem sodelavcem in družini.

Zbrane pa sta ob tej priložnosti pozdravila in nagovorila tudi direktorica Medobčinskega muzeja Kamnik mag. Zora Torkar in župan Matej Slapar.Slednji je razstavo tudi odprl.

Vljudno vabljeni k ogledu razstave, ki bo na ogled do 12. oktobra 2019.

Fotografije: Medobčinski muzej Kamnik

Oglasno sporočilo

ODDAJ KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here