Občinski praznik zaznamovala podelitev občinskih priznanj in podpis pogodbe za gradnjo Športne dvorane Mengeš

0
1435
Na rojstni dan Janeza Trdine, na občinski praznik Občine Mengeš, je v Kulturnem domu Mengeš potekala osrednja slavnostna prireditev ob občinskem prazniku. Prisotne je nagovoril Franc Jerič, župan Občine Mengeš, ki je povzel dosežke preteklega leta in napovedal projekte v naslednjem letu: »Danes smo podpisali pogodbo z izvajalcem za gradnjo Športne dvorane Mengeš, ki bo zgrajena najkasneje do oktobra 2020.« Osrednjo prireditev so poleg Mengeške godbe zaznamovali še vrtec Mengeš, flavtistka Ajda Kričaj, klarinetistka Kika Szomi Kralj, Ajda Potočnik, Andrej Sešek in Zaka Svete s Kulturnega društva Antona Lobode in seveda vsi prejemniki občinskih priznanj. Prireditev je povezovala Špela Močnik.

Ob pripravah na osrednjo prireditev ob občinskem prazniku so organizatorji ponovno presenetili z izrednim, tudi tokrat povsem mengeško obarvanim kulturnim programom. Z nastopom z vrtca Mengeš so opozorili na 50-letnico vrtca Sonček. Z recitalom Ajde Potočnik, Andreja Seška in Zake Svete s Kulturnega društva Antona Lobode, pa na bogato zapuščino Janeza Trdine. Glasbeni del sta poleg Mengeške godbe obogatili flavtistka Ajda Kričaj in klarinetistka Kika Szomi Kralj, najprej solo, nato pa še v duetu. Mladi glasbenici je na pianinu spremljal prof. Miha Nagode.
Seveda pa so bili v ospredju prejemniki občinskih priznanj oziroma njihovi dosežki. Najprej sta Stanislav Golob, predsednik Komisije za podeljevanje priznanj in Franc Jerič, župan Občine Mengeš, občinski znak podelila Maruši Loboda, ki je konec lanskega leta prejela Prešernovo nagrado za raziskovalno delo Stališča študentov pedagoških smeri do nadarjenih učencev in izobraževanja nadarjenih. Znak Občine Mengeš je za predanost osamosvojitvenim vrednotam naše države in prizadevanja, da te vrednote najdejo posebno mesto tudi v naši občini, prejel Marko Trampuž. Znak Občine Mengeš je prejel tudi Tomaž Fartek, ki s prizadevnostjo in vztrajnostjo dosega številne uspehe na tekmovanjih v mešanju pijač in s tem gradi prepoznavnost občine Mengeš v Sloveniji in svetu.
V letu 2019 je Komisija za podeljevanje priznanj podelila tudi 3 bronasta priznanja Občine Mengeš. Prejeli so jih Primož Jeretina, Robert Pogačar in Nina Reščič.
Primož Jeretina je bronasto priznanje Občine Mengeš prejel za promocija kolesarstva v občini, tako za organizacijo kolesarske tekme vzpon na Mengeško kočo in dirke za Pokal Slovenije kot za udeležbo na dirkah Pokala Slovenije in Ultrakolesarski preizkušnji Dirka okoli Slovenije ter seveda za prizadevno delo v Kolesarskem društvu Mengeš.
Robert Pogačar je bronasto priznanje Občine Mengeš prejel za prizadevno delo v Športnem društvu Loka pri Mengšu, za organizacijo lige v malem nogometu, več kot desetletje je vodil nogometno sekcijo ter za udeležbo in pomoč pri organizaciji drugih športnih prireditev v ali izven občine.
Nina Reščič je bronasto priznanje Občine Mengeš prejela za prizadevno delo v Kulturnem društvu Mengeška godba, v kateri je ženska z najdaljšim, izredno aktivnim stažem. V društvu je opravljala več funkcij, kot članica Upravnega odbora, tajnica, že več kot desetletje je skrbnica za godbene uniforme, ureja godbeno spletno stran in drugo ter je večkrat nastopala tudi kot solistka.
V letu 2019 sta bili podeljeni dve srebrni priznanji, prejela sta ju Igor Loparič in Slavno Sedeljšak.
Igor Loparič je srebrno priznanje Občine Mengeš prejel za prizadevno delo v Kulturnem društvu Mengeška godba, katere aktiven član je neprekinjeno od leta 1995. V društvu je opravljal in še opravlja številne funkcije, kot član upravnega odbora in blagajnik, ter je s svojim strokovnim znanjem omogoča, da delo godbe po finančni plati poteka nemoteno. Je dobitnik bronaste in srebrne Gallusove značke, v letošnjem letu pa bo prejel še zlato. S svojim delom je izreden zgled mladim.
Slavko Sedeljšak je srebrno priznanje Občine Mengeš prejel za prizadevno delo v gasilskih vrstah, sprva kot udeleženec tekmovanj, kasneje je bil aktiven v matičnem društvu, sedaj pa tudi v Gasilski zvezi Mengeš. Izobrazil se je za številne specialnosti, sodeluje pri različnih aktivnostih društva in zveze ter je v operativni enoti društva nepogrešljiv del ekipe že več kot 30 let.
V letu 2019 je bilo podeljeno tudi eno zlato priznanje Občine Mengeš, ki ga je prejel Franc Urbanc za prizadevno delo v gasilskih vrstah. Gasilcem se je pridružil že kot pionir. Vseskozi je zelo dejaven, najprej z vodstvenimi funkcijami v matičnem društvu, na Gasilski zvezi Mengeš in kasneje v okviru Civilne zaščite Mengeš ter je gasilec II. stopnje. Za svoje nesebično delo v gasilstvu je prejel več priznanj in odlikovanj, priznanje gasilske zveze I. stopnje in odlikovanje gasilka plamenica II. stopnje, plaketo GZ Mengeš ob njeni 20-letnici, gasilsko odlikovanje I. stopnje, značko za dolgoletno delo – 50 let in plaketo veterana.
Osrednja prireditev ob občinskem prazniku se je zaključila s skupinskim fotografiranjem prejemnikov občinskih priznanj in druženjem v avli Kulturnega doma Mengeš.
Tina Drolc
Oglasno sporočilo