Moravčani pri ministru za okolje zagrozili z zaprtjem državne ceste

0
1516

Župan Občine Moravče Milan Balažic in predstavnik Ljudske iniciative Moravče Jurij Kočar sta danes o usodi Termita in Moravške doline znova govorila z okoljskim ministrom Simonom Zajcem. Termitu se 13. oktobra izteče začasna prepoved obdelave odpadkov, če se ta ne podaljša, pa Balažic vztraja, da so Moravčani pripravljeni zapreti državno cesto.

Prva zahteva je “resna sanacija” območja Drtija, ki jo mora plačati povzročitelj, torej Termit. Druga zahteva je odvzem okoljevarstvenega dovoljenja ali vsaj podaljšanje začasne prepovedi odlaganja nevarnih in strupenih snovi na Drtiji, je poudaril Balažic.

Tretja zahteva občine in ljudske iniciative je, da vsi postopki tečejo v partnerstvu med Termitom, občino in državo. Pod četrto točko pa zahtevajo, da se ljudem v Moravški dolini določi “primerna, poštena odškodnina”, je povedal Balažic.

Trimesečna prepoved obdelave odpadkov Termitu poteče 13. oktobra

Trimesečna začasna prepoved obdelave odpadkov, ki jo je na podlagi ugotovitev Arsa izrekel inšpektorat za okolje in prostor, Termitu poteče 13. oktobra, je povedal Balažic. “Če država ne bo podaljšala prepovedi odvoza odpadkov, bomo 13. oktobra v Moravški dolini zaprli državno cesto in začeli postopke državljanske nepokorščine,” je dejal.

Zaprtja ceste si sicer v občini ne želijo. “Želimo dogovor z ministrstvom in Termitom, da se upoštevajo naše upravičene zahteve glede očiščenja, sanacije Moravške doline. Če bo potrebno, pa naj si nihče ne zatiska oči pred tem, da smo v naših zahtevah trdni in bomo pri njih tudi vztrajali, če bo potrebno, tudi z državljansko nepokorščino.”

V ljudski iniciativi v dobri veri pričakujejo, da bo ministrstvo “zadevo izpeljalo do konca, ne samo za Občino Moravče in njene krajane, ampak za siceršnjo okoljsko politiko v Sloveniji”, je povedal Kočar. “Smo pa seveda vsi v pričakovanju 13. oktobra,” je dodal.

Več na:

https://siol.net/novice/slovenija/moravcani-pri-ministru-za-okolje-zagrozili-z-zaprtjem-drzavne-ceste-507374

 

Oglasno sporočilo

ODDAJ KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here