Našli petčlansko družino, ki se je izgubila na Veliki Planini

0
902

Na Veliki Planini v kamniški občini se je v petek zvečer izgubila petčlanska družina. Na pomoč so priskočili reševalci Gorske reševalne službe (GRS) Kamnik, ti so izgubljeno družino našli in jo varno prepeljali v dolino. Poškodovanih ni bilo, je povedal Matjaž Šerkezi iz GRS Kamnik.

Po besedah Matjaža Šerkezija, ki je intervencijo oziroma dogodek opisal na družbenem omrežju Facebook, so se v petek okrog sedmih zvečer odzvali na klic, da je petčlanska družina, v kateri so bili trije majhni otroci in dva odrasla, ostala na Zelenem robu. Takoj so se usedli v avto in se napotili proti Veliki Planini.

Del poti so zaradi zametov reševalci morali opraviti peš

“Ves čas je snežilo in močno pihalo, vidljivost je bila enaka ničli,” je povedal Šerkezi in dodal, da jim družine po telefonu ni uspelo priklicati, saj se je baterija njihovega telefona izpraznila, zato so za iskanje smeri uporabili topografsko karto.

Ko se je skupaj s še enim reševalcem prebil do Zelenega roba, sta v drvarnici zaprte gostilne našla premraženo družino, ki so ji najprej ponudili toplo zavetje in okrepčilo v svoji koči, nato pa so ji pomagali še na poti proti avtu. Tega so morali izkopati izpod snega in obrniti, je še pojasnil Šerkezi.

Dodal je, da so med sestopom srečali še par, ki je gazil proti Stanu, v kočo, kjer je imel rezervacijo. A ker osebi nista vedeli za natančen naslov, so jima reševalci po Šerkezijevih besedah svetovali, naj se zaradi slabih razmer na planini obrneta. Pomagali so jima pri vleki avta po globokem snegu do Kranjskega Raka.

Ob tem Šerkezi vsem, ki oddajajo koče na Veliki planini, svetuje, da poučijo svoje goste o nevarnostih planine in jim podajo prave informacije o tem, kje je koča, oziroma jih do nje pospremijo. “Naslov na Googlu ni dovolj. Predvidevam, da si lahko za praznike gorski reševalci postavimo kar bazni tabor na planini,” je še menil. Nihalka na Veliko planino sicer trenutno ne obratuje.

Avtor: STA

Oglasno sporočilo