V Moravčah zagorel kip Donalda Trumpa

0
1250

V Moravčah je zgodaj zjutraj zagorela lesena skulptura, ki spominja na Donalda Trumpa. Požar so pogasili prostovoljni gasilci iz Moravč, skulptura pa je v celoti pogorela.

Osem metrov visoko skulpturo, ki spominja na ameriškega predsednika Donalda Trumpa, so člani Športnega in kulturnega društva Sela avgusta lani postavili pri gasilskem domu v Selih pri Kamniku.

Foto: PGD Moravče

Ker je lastnik zemljišča, kjer je stal kip, zahteval, da ga umaknejo, so člani društva pisali slovenskim občinam. Pozitiven odgovor so prejeli le iz Moravč, kjer županuje Milan Balažic.

Kip, ki je zdaj stal v Moravčah, je bil že konec lanskega leta tarča vandalov. Ti so poskušali ameriškega predsednika spremeniti v “največjega diktatorja in zločinca človeške zgodovine”. Narisali so mu brčice, kakršne je imel nacistični voditelj Adolf Hitler, je takrat povedal Balažic.

Občina je za kip plačala 1.500 evrov. Kot je pojasnil župan, to razumejo kot naložbo v moravški turizem, saj so želeli lepote občine tržiti tudi s pomočjo te skulpture.

Kip Donalda Trumpa je zasnoval arhitekt Tom Schlegl, sicer nekdanji mestni arhitekt v Občini Kamnik. Lesena skulptura podobno kot kip svobode v New Yorku v zrak dviguje desno roko.

Kot je pojasnil Schlegl, se mu je ideja za kip porodila ob vse večjem naraščanju populizmov. Z njim pa želi spomniti tudi na sporočilo newyorškega kipa, ki na vhodu v mesto pozdravlja obiskovalce in migrante. “Danes Ameriko zastopa nekdo, ki je proti temu. Kip svobode ob tem izpade kot farsa,” je ob postavitvi kipa v Kamniku dejal za STA.

Policisti so na kraju opravili ogled in nadaljujejo z zbiranjem obvestil v zvezi suma storitve kaznivega dejanja poškodovanja tuje stvari. O vseh ugotovitvah bodo obvestili pristojno državno tožilstvo, so sporočili z ljubljanske policijske uprave.

Vir: Siol.net
Avtor: Rok Atelšek
Naslovna fotografija: Miha Capuder

Oglasno sporočilo