Sinergija mladosti in zrelosti na tradicionalni likovni delavnici

0
1319

Že  vrsto let Osnovna šola Mengeš organizira likovno delavnico za učence, na katerih sodelujejo člani Likovnega društva Mengeš kot somentorji. Delavnice se odvijajo v okviru obogatitvenih dejavnosti za učence, ki si želijo  pridobiti nova znanja in osvojiti razne tehnike likovnega ustvarjanja. Lojze Kalinšek, ki je učitelj likovnega pouka na Osnovni šoli Mengeš in tudi mentor v likovnem društvu,  je vsako leto navdušen  nad interesom in navdušenjem učencev, ki zavzeto ustvarjajo nove motive skupaj  z izkušenimi likovniki. Za vse udeležence delavnic je tak način dela mladih in izkušenih  skupaj zelo  pozitiven. Izmenjavajo se ideje mladih z izkušnjami  zrelih ustvarjalcev likovnih del. Nastale so odlične likovne kreacije.

Delavnica je potekala 17. in 18.1.2020, udeležilo se jih je 18 učencev, v obeh dnevih pa je posredovalo  svoje izkušnje in znanje  osem članov likovnega društva.  Letos je bil poudarek slikanje na steklo. Nekaj učencev se je te tehnike lotilo nekako boječe, bali so se, da je težka zanje. A po navodilih mentorja  so kar hitro  povzeli  način dela,  ob koncu so bili navdušeni nad rezultati.

Člani likovnega društva so podajali  znanje različnih tehnik – Lojze Burja, vsestranski umetnik, slikar, kipar, fotograf in še kaj… je najbolj navdušil mlade z izdelovanjem kipov  iz žice. Najprej so začeli zvijati žico fantje, a ni trajalo dolgo, so je jim priključila tudi dekleta. Vsem je bil ta način oblikovanja kipov zelo všeč. Leonida Goropevšek je prikazovala risbe s tušem,  Helena Testen krasilno tehniko in ornamente,  Barbara Rabič slikanje na platno z lopatico, Ina Malus je slikala na steklo, prav tako Marjana Tavčar.  Diana Korelc je prikazala okraševanje kozarcev z ornamenti, Binca Lomšek je navduševala dekleta s kolažem.

Učencem je bila delavnica tako všeč, da so hoteli ustvarjati kar dlje časa. Glede na  izkušnje s teh delavnic je je vsekakor zelo koristno  medgeneracijsko druženje, tako za učence in njihovo  znanje likovnega ustvarjanja, kot za starejše in  izkušene likovnike, saj jih taka druženja pomladijo. Mentor Lojze Kalinšek se je zahvalil za vso pomoč in podporo ter sodelovanje  članom likovnega društva. Likovna dela, ki so nastala na delavnici, bodo razstavljena v knjižnici osnovne šole.

Besedilo: Binca Lomšek
Fotografije: Lojze Burja

Oglasno sporočilo

ODDAJ KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here