Zeliščarice Društva Lipa Domžale smo obiskale najobsežnejšo farmacevtsko – medicinsko zbirko v Sloveniji – Lavičkovo zbirko

0
1473
rbt

V prostorih poslovne stavbe Leka, od leta 1986, domuje bogata farmacevtsko – medicinska zbirka pripomočkov in knjig Bohuslava Lavičke, lekarnarja češkega rodu, ki je leta 1909 prišel na Gorenjsko in v Tržiču odprl svojo lekarno.
Naša mentorica Veronika nas je že lansko leto navdušila za njen ogled. Vse pa se je poklopilo letos in tako nas je v poslovni stavbi Leka sprejel gospod Davor Poljanšek, skrbnik Lavičkove zbirke. S svojim bogatim znanjem in iskrivim pripovedovanjem, nas je popeljal skozi edinstveno zbirko, ki obsega 402 knjigi in 500 predmetov, nastalih vse od antike pa do 20. stoletja, ki obiskovalcu ponudijo celoten vpogled v razvoj farmacije.
Lavička je več kot trideset let zbiral knjige s področja humanistike, filozofije, naravoslovnih in medicinskih znanosti, farmacevtsko – medicinske pripomočke ter keramično in drugo posodje, v katerem so včasih hranili zdravila.
Znal je latinsko in grško, poznal kulturo in način tedanjega življenja, bral Ovida in Cicera ter se tako odločil za medicinski poklic, katerega namen je lajšati zlo in bolečino.
Razstavljena so dela Galena, ki je bil zdravnik, a je pomemben tudi za farmacijo, saj je opredelil zdravilo. Opisal ga je kot snov, ki organizem spreminja, hrana ga zgolj dopolnjuje.
Med dragocenimi knjigami so tudi dela Horacija, Cicera, pa tudi originalne izdaje francoskih literarnih klasikov Racina in Corneilla. Za nas zanimiva knjiga svete Hildegarde, mistično vizionarske zdravilke iz 12. stoletja in herbarij zdravilnih zelišč.
V zbirki lahko vidimo bronasto pinceto, ki so jo uporabljali pri kirurških posegih, različno posodo za shranjevanje mazil in sirupov, tehtnice, uteži, možnarje. Tu so posode, namenjene hrambi zdravil: tekočih in poltrdih, torej mazil in praškov. Zanimivo je, da se v Leku in drugih farmacevtskih družbah po svetu, zdravila še vedno delijo na tak način. Na ogled je hišna lekarna v obliki kovčka in homeopatska lekarna v obliki knjige.
Kot zanimivost Lavičkove zbirke pa sta na ogled tudi dva lista latinske Biblije, ki naj bi jo tiskal izumitelj tiska Gutenberg. Edini listi Gutenbergove Biblije na Slovenskem.
Med drugo svetovno vojno bi bila zbirka kmalu izgubljena, saj so jo zase hoteli Nemci. 16. julija 1942 so Lavička kot talca ustrelili nacisti, ker je vodil tamkajšnjo lekarno in pomagal ljudem. Z vlakom so hoteli eksponate prepeljati čez mejo v Nemčijo, vendar so jih rešili partizani tako, da so pred mejo odklopili vagon, kjer so se nahajali.
Leta 2002 je to zbirko na pobudo takratne Lekove uprave, Slovenija razglasila za kulturni spomenik državnega pomena.
Če vas zanima zgodovina zdravljenja, vpogled v njene prve korake in preplet medicine in farmacije vse do današnjih dni, se zapeljite do Leka in spoznajte delo velikega človeka, Bohuslava Lavičke, lekarnarja, ki je spoštoval zgodovino, se iz nje učil in jo ohranil zanamcem.
Tekst: Marinka Kopač

Oglasno sporočilo

ODDAJ KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here