In memoriam Andrej Janža – Andi

1
2809
Foto: Miro Pivar

Domžale bodo  brez njega  drugačne

Njegova prijazna umetniška dušica je prestopila tja čez, na ono stran mavrice, bi rekli v pesniškem jeziku, kajti rad je imel poezijo.  Predvsem pa je rad risal. To je počel z vsem, kar je puščalo sledi: barvicami, kredami, ogljem, grafitom ali svinčnikom; včasih je prst pomočil v kavo ali vino, pa so že nastali njegovi priljubljeni konjički. Te je imel najraje, mi je nekoč zaupal.

Spoznala sem ga na uredništvu naših Novic že davno nazaj. Pogovarjala sva se o umetnosti, o ustvarjanju, pokazal mi je svoje skice in risbe. Nekoč  mi je zaupal, da ima ravno navdih, da bi strašansko rad narisal kakšnega konjička ali lepo deklico, pa mu je zmanjkalo barv, če mu lahko kaj prispevam. Nekaj malega sem našla in vesel je bil kot otrok, ko dobi igračo.

Andrej je bil nekakšen boemski posebnež, Domžalčani so ga poznali in radi z njim izmenjali kakšno besedo. Študiral je slikarstvo celo v tujini, vendar študija ni nikoli končal, mislim, da ga je odnašalo to posebno razumevanje življenja. Življenje je dojemal kot neskončno svobodno gibanje, občudoval je naravo, ptice v letu in konje v diru, rad je upodabljal deklice, ki jim veter mrši lase…

Če sem Andreja na začetku označila za umetniško dušico, je bil tudi neke vrste velik otrok; sodeloval je pri lutkovnih predstavah, pri  izdelavi lutk in raznih scenografijah  za predstave.  Zelo rad je imel otroke in nadvse je ljubil svoja dva vnučka, s katerima je bil več skupaj v svojih poznih letih.

Dobro leto nazaj mu je tudi mesto Domžale omogočilo dostojno predstavitev njegovega likovnega ustvarjanja  v Menačnikovi domačiji. Na razstavi so prevladovali konji, te je imel najraje. Rad je upodabljal  tudi klovne, take – bolj žalostne,  kot jih je opeval  nekoč naš Ježek ali pa upodabljal  slavni francoski slikar Toulouse Lautrec.  Na sploh je veliko sorodnosti med tem velikim francoskim umetnikom in našim domžalskim Andrejem Janžo, tako v načinu slikanja kot v razumevanju življenja. Andrej, ponosni smo, da si bil rad v naši sredini.

Danica Šraj, NOV!CE

 

Oglasno sporočilo

1 KOMENTAR

ODDAJ KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here