NOV!CE 2005: Bo “PLANET TUŠ” Domžalam vdahnil dušo?

0
1125

Začetek gradnje možen že v prvi polovici naslednjega leta.
Na tiskovni konferenci koncem oktobra so županja in podžupan občine Domžale in vodilni Engrotuša predstavili načrt novega prodajno-zabaviščnega kompleksa PLANET TUŠ na območju sedanje blagovnice Vele. Nekaj dni pred to predstavitvijo so vodje svetniških skupin pri občinskem svetu dali soglasje za nadaljevanje postopkov sprejemanja prostorskega akta. Po ocenah občine bodo potrebni dokumenti, na podlagi katerih bo družba Engrotuš lahko pričela s postopki gradnje, sprejeti v roku šest mesecev, to je do pomladi.

PLANET TUŠ – Center dogajanja?
Znano je, da Domžale že leta dolgo iščejo svojo ‘dušo’. Prav v ta namen je bila pred dvema letoma organizirana prostorska delavnica, kjer so načrtovalci in snovalci mestne arhitekture iskali najbolj optimalne okoljske, bivalne in prometne rešitve za mesto. Tarnanje nad tem, da Domžale nimajo duše, je postalo že prava nočna mora vsakokratne občinske vlade, ki je načrtovala »dušo« mesta enkrat na Kolodvorski, drugič spet v SPB, razmišljanja so potekala tudi okrog opustošenega Univerzala, mnogo upov se je polagalo v novi Mercator center in sedaj se je pokazala najnovejša različica – Planet TUŠ. Lahko bi parafrazirali Župančičevo pesmico in rekli: Prišli trgovci z novci… zamahnili s čarobno paličico in rešili domžalske zagate in zadrege. Engro Tuš namerava namreč v izgradnjo tega trgovsko-zabaviščnega objekta vložiti vrtoglave štiri milijarde tolarjev!

Kaj vse bo obsegal bodoči Planet tuš
Razpolagal bo z več kot 16.000 m2 uporabnih površin, s katerimi nameravajo vsebinsko in funkcionalno obogatiti ter posodobiti sedanji objekt veleblagovnice Vele in prostor, kjer je danes neurejeno peščeno parkirišče, katerega bo novi objekt zasedel na prostoru, kjer je bil večkrat postavljen prodajni šotor.

»Poleg ugodnih nakupov želimo obiskovalcem omogočiti tudi celovito preživljanje prostega časa, sprostitev, zabavo. Gradnjo bi lahko dokončali predvidoma sredi leta 2007,« je povedal direktor Engrotuša, Aleksander Svetelšek.

V novem centru bo supermarket z več kot 3000 m2 neto površin. Trgovsko ponudbo bodo dopolnjevali: multikino, bowling, biljard klub, otroško igrišče, gostinska ponudba ter bogata paleta najemniških lokalov. Predvidene so štiri kinodvorane, največja med njimi naj bi imela 400 sedežev, en od njih pa bo lahko gostila različne prireditve, saj bo v njej tudi oder. Vse dvorane bodo opremljene z najsodobnejšo tehniko slike in zvoka, s posebno tehnologijo pa bodo oglede predstav olajšali tudi osebam s slušnimi aparati. Na razpolago bo moderna bowling dvorana z 10 elektronsko opremljenimi stezami – pravijo, da bodo Domžalam in okolici ponudili igro, ki je mnogo več kot zgolj rekreacija, saj bodo posebno pozornost namenili najmlajšim, katerim bodo namenjene posebne steze. Ponudbo bo dopolnjeval še biljard.

Tu bodo tudi številni majhni najemni lokali, ki bodo popestrili trgovsko in gostinsko ponudbo. V sklopu objekta bo urejena pokrita zelena tržnica, z otroškim kotičkom »Oslarija« pa bodo posebno pozornost namenili najmlajšim, ki bodo tukaj lahko gostili svoje prijatelje ob rojstnodnevnih zabavah in podobno.

Projekt predvideva tudi izgradnjo parkirne hiše in podzemnega parkirišča, kjer bo skupaj prostora za 1000 parkirnih mest.
Znotraj kompleksa bo ostala športna dvorana in likovno razstavišče; oboje bo ohranilo svojo sedanjo namembnost.

Na predstavitvi je županja poudarila, da komunalni prispevek za celoten objekt ne bo plačan kot tak, ampak bo predstavljal vložek v parkirna mesta in zeleno povezavo – pešpot – ki je že od vsega začetka načrtovana kot sprehajalna zelena pot.

Gazele in ‘kakci’
Engrotuš se je na tiskovni konferenci predstavil z gradivom, kjer poleg ostalega našteva dosedanja priznanja v slovenskem prostoru.
Že leta 2001 so pridobili naslov »zlata slovenska gazela«.
Leta 2002 so si prislužili naziv »Savinjsko-zasavska gazela leta«.
Leta 2003 so dobili priznanje za energetsko učinkovito podjetje.
Leta 2004 jih je Gospodarski vestnik izbral med 5 najuspešnejših podjetij.
Letos pa so si ponovno prislužili naslov Zlata slovenska gazela, kar pomeni nagrado za najhitreje rastoče in najbolj uspešno podjetje.

Lahko bi rekli, da ta »slovenska gazela«, ki galopira tudi čez Domžale, poleg vseh bleščečih nazivov pušča za seboj tudi nekaj neuglednih kakcev. Eden takih je bil zaprtje več majhnih trgovinic na bolj oddaljenih krajih (Vrhpolje, Krašnja …), kjer so prebivalci, večinoma starejši in ostareli, ostali praktično brez možnosti vsakodnevne oskrbe z nujnimi potrebščinami. Na to vprašanje so na tiskovni konferenci vodilni sicer odgovarjali, da so trgovine ponudili v franšizo (celo brezplačno!), pa ni bilo interesa s strani zasebne pobude. Drugi tak ‘kakec’ je dejstvo, da so v Vele odpustili veliko število zaposlenih kljub intenzivnim zatrjevanjem, da nobenih odpuščanj ne bo. Kot ‘kakec’ bi lahko označili tudi dejstvo, da bodo močno zmanjšano število delovnih mest v Vele nadomeščali z zaposlovanjem na področju hišnega dekorja, papirnic in drogerij – ampak širom po celi Sloveniji. »Nikoli nismo trdili, da bomo zaposlovali prav v Domžalah, rekli smo le, da bomo zaposlovali v Vele,« je zatrdil direktor Andoljšek. Skrivnost drobnega tiska, bi lahko dodali!

Zato je tudi težko komentirati ali glorificirati njihovo napoved, da bodo ponudili preko 200 delovnih mest, kajti precej več kot toliko so jih že ukinili. Grenka šala nekaterih zaposlenih v Vele, da se čez nekaj let vidijo kot prodajalci »kokic« pred kinodvorano, sploh ni šala.

Danica Šraj

NOV!CE 18, 28. oktober 2005

Oglasno sporočilo