Odziv družbe Termit na obvestilo Policijske uprave Ljubljana glede vložitve kazenskih ovadb

0
1415

Moravče, 27. 7. 2020 – Vložitev kazenskih ovadb, ki naj bi jih po poročanju medijev, policija pretekli teden vložila na tožilstvo (v Termitu ovadb še nismo prejeli), je za družbo Termit skrajno nenavadna. Kot izhaja iz medijskih objav, naj bi namreč ovadbe v pretežnem delu temeljile na lanskem poročilu Agencije RS za okolje (ARSO). Termit se je zoper ugotovitve ARSO pritožil in slednji še ni sprejel dokončne odločitve o tem, ali je okoljska škoda tlom sploh nastala ali ne. Glede na to, da se ARSO, kot najbolj pristojen, še ni izrekel glede nastale okoljske škode, nas še toliko bolj preseneča poteza posameznih predstavnikov policije, ki naj bi, kot izhaja iz medijskih objav, pretežen del argumentacije ovadb povzeli ravno iz poročila ARSO. 

Še več, jutri, 28. 7. 2020, bo na ARSO potekala ustna obravnava glede dejanskega nastanka okoljske škode. Po mnenju družbe Termit je poglavitni namen nedavnega sporočila medijem glede vloženih kazenskih ovadb poskus pritiska na ARSO in na strokovne izvedence, ki jih je ARSO določil v postopku ugotavljanja okoljske škode. Dejstvo, da je predstavnik policije sporočilo posredoval medijem zgolj pet dni pred ustno obravnavo, nakazuje na točno načrtovan čas distribucije. Na jutrišnji ustni obravnavi bodo izvedenci, ki jih je postavil ARSO, ustno predstavili izsledke svojih predhodno pripravljenih pisnih strokovnih mnenj, ki vsa ugotavljajo, da družba Termit ni kršila okoljevarstvene zakonodaje in da okoljska škoda na rudarskem območju družbe Termit ni nastala, kaj šele, da bi bilo mogoče govoriti o sumu storitve kaznivega dejanja obremenjevanja in uničevanja okolja po 332. čl. KZ-1.

Do tega trenutka je družba Termit v zvezi s postopki Inšpektorata RS za okolje in prostor in Okrožnega državnega tožilstva v Ljubljani prejela:

  1. Odločbo Inšpektorata RS za okolje in prostor št. 06182-1301/2020-2, z dne 30. 6. 2020, s katero se inšpekcijski postopek v zadevi s področja varstva okolja – ravnanja z odpadki USTAVI,
  2. Sklep Okrožnega državnega tožilstva v Ljubljani št. Kt/7649/2020/HD/Kr, z dne 15. 4. 2020, da se prijava SKP PU Ljubljana z dne 13.7.2019 zoper upravo in družbo Termit d.d., zaradi suma storitve kaznivega dejanja obremenjevanja in uničevanja okolja po 332. čl. KZ-1 ZAVRŽE, ker ni podan utemeljen sum, da sta uprava in družba Termit d.d. storila očitano kaznivo dejanje.

Družba Termit od Inšpektorata RS za okolje in prostor in Okrožnega državnega tožilstva v Ljubljani zaradi suma storitve kaznivega dejanja obremenjevanja in uničevanja okolja po 332. čl. KZ-1 ni prejela nobene druge odločbe ali poziva.

V družbi Termit se sprašujemo kako je mogoče, da je predstavnik policije za odnose z javnostmi, policijski inšpektor Tomaž Tomaževic, dne 22. 7. 2020 medijem poslal sporočilo glede vložitve kazenskih ovadb, in kakšno vlogo pri tem ima mag. Matjaž Marolt, eden izmed glavnih predstavnikov Ljudske iniciative Moravče, ki je zaposlen na visokem položaju znotraj policije. Da je temu tako, še dodatno nakazuje tudi nastop gospoda Marolta na seji občinskega sveta Občine Moravče, 17.6.2020. Matjaž Marolt je (posnetek je objavljen na naslovu: https://www.youtube.com/watch?v=RkWRRTRp-bI),  poleg ostalih obtožb na račun uprave in družbe Termit med drugim izjavil tudi, da je ARSO prekršil dogovor z Ljudsko iniciativo Moravče (2:40:30).

Zaradi vseh teh razlogov je družba Termit danes na Generalno policijsko upravo, kot tudi na Ministrstvo za notranje zadeve podala predlog za uvedbo notranjega nadzora nad delom posameznih predstavnikov policije, ki so sodelovali v zadevi Termit d.d.

Termit d.d.

Oglasno sporočilo

ODDAJ KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here