Toča največ škode povzročila v Domžalah

0
2240

Toča je ponekod na območju občine Domžal včeraj zvečer dosegla debelino okrog 8 cm in povzročila ogromno gmotno škodo. Po podatkih SPIN-a ima več 100 objektov razbite strehe. Več 100 objektov je bilo poplavljenih. Poplavljene so bile tudi številne ulice, ceste. Razbiti ali vsaj poškodovani so vsi avtomobili, ki so bili izpostavljeni nevarnosti.

Vzrok za tako močne nevihte je bila včeraj kombinacija bližine vremenske fronte, ki je poskrbela za nestabilno ozračje in visoka pregretost ozračja ob katerem se je nabralo preko 2000 J/kg razpoložljive potencialne konvektivne energije za razvoj nevihtnih oblakov.

Foto: občanka z Vira

Neurje z močnimi nalivi in vetrom je povzročilo ogromno škodo na objektih, avtomobilih in vrtninah. Posredovanje gasilskih enot je bilo potrebno na več kot 500 lokacijah, aktiviranih je bilo okoli 100 enot. Kljub opozorilom so vozniki tudi tokrat ustavljali pod nadvozi.

Vir: Uprava Republike Slovenije za zaščito in reševanje
_______________________________________________________________
Po tem, ko se je včeraj nad domžalsko občino v večernih urah razbesnelo močno neurje s točo, so bili na intervencije napoteni gasilci Centra za zaščito in reševanje Domžale, gasilci Gasilske zveze Domžale, zaradi razsežnosti ujme pa je bil aktiviran tudi Štab Civilne zaščite Občine Domžale ter pripadniki zaščite in reševanja. Pridružili so se nam tudi gasilci iz okoliških občin (PGD Mengeš, PGD Loka pri Mengšu, PGD Trojane, PGD Lukovica, PGD Krašnja).

Intervencije so potekale pozno v noč. V dispečerskem centru CZR Domžale so reševalne enote glede na nujnost intervencije napotili na 321 naslovov v naši občini.
Gasilci in pripadniki CZ so v zgodnjih jutranjih urah že pričeli z nadaljnjimi aktivnostmi. Opravljajo se tudi ogledi na terenu in popis škode, na podlagi katerega bomo pripravili načrt za najnujnejše sanacije objektov ter javne infrastrukture.
Vzpostavljena je posebna telefonska številka – 031/699-232, ki bo aktivna danes do 18. ure. Na tej telefonski številk dobijo občani dodatna pojasnila.
Za vso nujno pomoč pa naj pokličejo 112.
Zahvaljujemo se vsem gasilcem, pripadnikom zaščite in reševanja za pomoč ter občanom, ki z razumevanjem in strpnostjo pripomorejo k mirnemu reševanju in odpravljanju posledic neurja.
Na naši in Facebook strani boste lahko spremljali vse nadaljnje informacije.
Iskrena hvala sosedom PGD Mengeš, PGD Loka pri Mengšu, PGD Trojane, PGD Lukovica, PGD Krašnja za pomoč.

Kjer je volja, je pomoč!

Občina Domžale, Urad župana

 

Oglasno sporočilo