Uvodnik Domžalsko-kamniške NOV!CE 07 2020: Draga moja javna RTV

0
1494

Saj veste tisto, ko moški razloži kolegu, zakaj svojo ženo vedno kliče draga? Šala je sicer seksistična, a pogosto resnična. Moškega namreč zakon lahko veliko stane, a to mora sprejeti, njegova denarnica pa tudi.

Podobno je z vsemi stvarmi v življenju, ki jih nekako moramo sprejeti, davki in prispevki so že ena od njih. Plačujemo jih, ker jih moramo, sicer po nas lopne država. In šele, ko gremo v šolo ali k zdravniku, nam je v bistvu jasno, kakšen servis plačujemo mi, davkoplačevalci. Vidimo, kaj dobimo za naš denar, če pridemo v razdejano šolo ali če na zdravnika čakamo na razmajani bolniški postelji na hodniku, in ob tem smo upravičeno razočarani. Konec koncev celo življenje plačujemo dobršen del svojih prihodkov za javno zdravstvo in javno šolstvo. Podobno je z javno radiotelevizijo. Tudi zanjo plačujemo prisilni davek. To nam določa zakon in če se tega ne držimo, nam bo RTV preko FURSA ta davek – naročnino izterjala. In če že plačujemo javno televizijo, se seveda lahko vprašamo, če ta »javni servis« dejansko opravičuje ta naš strošek. Nam res nudi objektivne in profesionalne informacije, ima dovolj športnega programa, so zabavne oddaje res zabavne in narejene za široke množice, ali nam RTV ob 100 milijonih evrov, ki jih porabi letno, zna ponuditi kakovostne domače serije in nadaljevanke, kakšen kvaliteten domači film…? In še in še bi lahko naštevali. RTV ni enostaven sistem in predvsem ni majhno podjetje. Gre za megalomansko strukturo, kjer se je skozi leta nabralo ogromno težav in velike rezerve. Dejstvo je, da se je kadrovsko razrasel čez vse racionalne meje, tam je enostavno preveč zaposlenih, ki delajo premalo. Za to niso krivi zaposleni, krivi so njihovi šefi, ki za mnoge enostavno ne najdejo dela, zato ti lahko mesece ali celo leta mirno presedijo v pisarnah, ne da bi naredili karkoli pametnega. Jasna je tudi odsotnost vizije, tudi zato nacionalka ostaja brez elitnih športnih prenosov. Ampak to še ne pomeni, da bi morali javno RTV ukiniti, bolj pomembno je, da bi postavili vodstveno strukturo, ki bi te težave priznala in jih znala tudi razrešiti in ne da ob vsaki menjavi vodilne garniture poslušamo, kako enkratno dober javni RTV servis imamo in kako mora država (beri, mi davkoplačevalci) zagotoviti dodaten denar, da bodo še naprej delali tako kot doslej.

In kje je recept za neodvisni javni servis, imenovan RTV? V bistvu je enostaven, a ga politika, ne leva ne desna ne bo nikoli sprejela. Z zakonom se določi višina rtv prispevka in redno letno usklajevanje (tako kot pokojnine, recimo). Iz nadzornega sveta se umakne vse predstavnike političnih strank in njihove skrite podsisteme, imenuje se kompetentno vodstvo, ki nadzornemu svetu odgovarja s svojim premoženjem, a samo na podlagi rezultatov (beri finance in gledanost). Ukinejo se oglasi in zaposleni niso več v nestimulativnem sistemu plač javnega sektorja. Vse to so zgolj načini politične kontrole nad RTV in ko jih ne bo, lahko iščemo vzporednice z BBC.

Jakob

Oglasno sporočilo