Petra Pavlič postala prva Slovenka, ki je dvignila 100 kg!

0
1448

Začela se je nova sezona ekipnega državnega prvenstva v olimpijskem dviganju uteži. Ekipa Težkoatletskega kluba je gostovala pri CF Celje. V ženski konkurenci je za Težkoatletski klub Domžale nastopila tudi Petra Pavlič, ki ji je uspel izvrsten in hkrati zgodovinski dosežek, ki se bo z zlatimi črkami zapisal v kroniko slovenskega dviganja uteži. V disciplini sunek je namreč kot prva Slovenka dvignila 100 kg! Ta dosežek ji je uspel pri telesni teži 62 kg, kar daje izrednemu rezultatu bleščeč sijaj.

Naj na kratko (kolikor je za 12 let pač to mogoče) orišemo pot, ki je vodila stotim kilogramom naproti. Petra je prag TAK Domžale prestopila konec maja leta 2008, ko je na povabilo predsednika kluba Ivana Peterce nastopila za slovensko reprezentanco na mednarodnem turnirju v italijanskem Vidmu. Tisti čas se je Petra povsem posvečala atletskim metom v AK Domžale, pri trenerju Danilotu Emberšiču. Atletski meti (kopje, disk, kladivo in krogla), zahtevajo precej moči, zato se je že takrat priučila nekaj osnov tehnike dviganja uteži. Sprva je za TAK Domžale in slovensko reprezentanco nastopala samo na tekmovanjih, kasneje pa je tako naneslo, da je trenirala kar dva treninga na dan. Po šoli je najprej popoldan opravila trening atletskih metov, nato pa zvečer še trening uteži. Po tehtnem premisleku se je povsem posvetila utežem, kopje, kladivo in disk pa je metala samo še na tekmovanjih.

Njen prvi trener v TAK Domžale je bil Roman Dimc. Ker je bilo uspehov in rekordov preveč, da bi jih naštevali pa zagotovo bi jih še mnogo pozabili, povejmo samo najimenitnejše. Zaporedni naslovi državne prvakinje med leti 2009 in 2015, ter nato od 2017 do 2019. Deveto mesto na študentskem svetovnem prvenstvu na Tajskem, zmaga na mednarodnem turnirju Alpe Adria 2015 ter več kot 40 državnih rekordov. V letu 2017 pa je celo postala državna prvakinja v metu krogle, kar je svojevrsten dosežek ob dejstvu da metov resneje ni trenirala že več let. Ob številnih uspehih, pa v dolgih letih pridejo tudi grenki trenutki.

Prvi petek v avgustu leta 2015 se je v proizvodnem obratu večje pekarne okoli ene ure popoldan zaključevala prva izmena. V delovni ekipi  je bila tudi Petra Pavlič. Študentsko življenje je sicer lepo, vendar pa mnogokrat praznih žepov. Poletje je tako lepa priložnost za nekaj prepotrebnega zaslužka. Med čiščenjem stroja pa se je Petri pripetila strašna nesreča, saj ji je stroj roko potegnil v železno konstrukcijo in le dovolj hitra reakcija sodelavke je preprečila najhujše. Nesreča je imela vseeno hude posledice: dvojni zlom roke in štiriurna operacija. Vendar pa prva misel Petre ni bila: “Joj moja roka”, ampak: “Kako bom s tako roko lahko dvigala?” Psihične bolečine so bile še hujše kot fizične. Petra je namreč dva meseca pred nesrečo kot prva slovenska tekmovalka zmagala na prestižnem mednarodnem turnirju Alpe-Adria. Petre nesreča ni ustavila in po dobrem letu se je vrnila na tekmovalni oder. Dva meseca po nesreči je že trenirala sprva samo počepe, nato pa zelo počasi tudi vaje, ki vključujejo delo rok. Že v letu 2017 je tako ponovno postala državna prvakinja. V letošnjem letu pa je za slovensko reprezentanco nastopila na močnem turnirju, za olimpijske igre v Rimu in na Malti. V zadnjem obdobju je sodelovala tudi z Anžetom Kosmačem, ki ji je pisal treninge in svetoval pri korekciji tehnike. V času korone, je trenirala doma v garaži, poletje pa je preživela v kletnih prostorih TAK Domžale, kjer je 6x tedensko trenirala po 2 uri in pol. V celem poletju ni imela niti dneva dopusta (redno zaposlena je v ZD Kamnik, kot magistrica zdravstvene nege), saj je vse moči in prosti čas usmerjala v projekt 100 kg sunka. V soboto 19. 9. 2020 ji je tako v Celju uspel prvovrsten dosežek.

Valentin Orešek
www.tak-domzale.si
FB: Težkoatletski klub Domžale
Instragram: takdomwl

 

Oglasno sporočilo

ODDAJ KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here