Domov Politika Aktivnosti kamniškega Občinskega štaba Civilne zaščite v petek, 27. novembra

Aktivnosti kamniškega Občinskega štaba Civilne zaščite v petek, 27. novembra

0
1233

Občanke in občane pozivamo k odgovornemu obnašanju, doslednemu upoštevanju epidemioloških priporočil ter osebnemu prispevku k zamejitvi širjenja virusa. V vseh zaprtih javnih prostorih je obvezno imeti usta in nos dosledno zakrita z masko, ruto ali šalom, ravno tako na odprtih javnih prostorih. Redno in temeljito si pravilno umivamo roke z milom in vodo ali pa si jih razkužimo z namenskim razkužilom. Številni drugi ukrepi, ki so nam že znani, bodo pripomogli k temu, da zajezimo širjenje virusa COVID-19 kot tudi ostalih drugih virusnih obolenj.

Spodbuda za službe zaščite, reševanja in pomoči

V Domu starejših občanov Kamnik trenutno stanuje približno 190 stanovalk in stanovalcev, med njimi pa smo v zadnjih dneh zabeležili tudi porast tistih, ki so okuženi z virusom COVID-19. Za mnoge zaposlene Doma, kot tudi za vodstvo, je to zelo težko obdobje, saj neumorno delajo in se trudijo po svojih najboljših močeh zajeziti širjenje virusa ter ostalim stanovalcem nuditi kar se da kvalitetno življenje v Domu.

Zato jim je župan skupaj s poveljnikom Občinskega štaba Civilne zaščite prinesel sladko presenečenje, ki je bilo pečeno in narejeno izpod rok gospe Bernardke Koželj, poleg tega pa jim je kamniški BeLife doniral napitke kombuče. Ekipa BeLifa je že v prvem valu dokazala, da jim solidarnost ni tuja in tokrat so s svojo donacijo pokazali, kako pomembno je vračati lokalni skupnosti. O tem je ob predaji spregovoril tudi idejni oče kambuče BeLife Mirza Ljubijankić.

Zahvalo sta v župan in poveljnik namenila tudi Zdravstvenemu domu dr. Julija Polca Kamnik in njihovih tako imenovani COVID službi. Slednji so namreč od začetka meseca novembra opravili že preko 1.000 testiranj na COVID-19 in vsekakor niso imeli lahkega dela, saj se vsakodnevno srečujejo z virusom, zato iskrena hvala vsem zaposlenim kamniškega zdravstvenega doma, pa tudi policisti Policijske postaje Kamnik s številnimi nadzori korektno opravljajo delo in tudi njim je bila danes namenjna zahvala.

Zavedamo se, da je še mnogo služb, ki si zaslužijo veliko pohvalo. To so službe v civilni zaščiti, gasilstvu ter vse ostale službe zaščite in reševanja. Pa službe v farmaciji, gradbeništvu, sektorju energetike, prometa, prehrane, preskrbe s pitno vodo, financ, varovanja okolja, šolstvu, predšolski vzgoji ter informacijsko-komunikacijskih omrežij in sistemov. Tudi čistilke in čistilci, smetarji, peki, trgovke in trgovci, prostovoljci in vsi, ki opravljate delo, da imamo v Kamniku kljub krizi kvalitetno življenje, iskrena HVALA za vse. 

Zdravstveni dom dr. Julija Polca Kamnik

Zdravstveni dom dr. Julija Polca Kamnik ponovno odprt Z Zdravstvenega doma dr. Julija Polca Kamnik so nas obvestili, da se v občini Kamnik število potrjenih primerov bistveno ne zmanjšuje, tudi delež pozitivnih brisov večinoma presega 50 odstotkov. Imajo vedno več primerov bolnikov, ki potrebujejo bolnišnično zdravljenje in med njimi so tudi bolniki na respiratorju.

V grafih, ki ju je pripravila COVID koordinatorka Zdravstvenega doma dr. Julija Polca Kamnik dr. med. Judita Trunk, so prikazani statistični podatki brisov, odvzetih v Zdravstvenem domu dr. Julija Polca Kamnik oziroma v »drive-inu«. Podatki vključujejo vse obravnavane bolnike, ne glede na kraj njihovega prebivališča.

Od 1. do 23. novembra je bilo testiranih 1.135 oseb, od tega je bilo pozitivnih kar 585 oseb, kar predstavlja 52 odstotkov pozitivnih brisov, zato tudi Zdravstveni dom dr. Julija Polca Kamnik opozarja in prosi, da upoštevamo priporočila in navodila pristojnih institucij.

Kot so zapisali, pri delu na terenu večkrat opažajo neustrezno rabo mask pod nosom ali celo pod brado, ki ne zagotavlja nikakršne zaščite. Prav tako pa tudi enoslojne maske iz blaga niso ustrezne, v prostorih z več zaposlenimi zato predlagajo uporabo vsaj kirurških mask.

»Koronamobi«

V okviru Zdravstvenega doma dr. Julija Polca Kamnik deluje  telefonska linija »koronamobi« (051 642 922), in sicer za posvete v zvezi z okužbami dihal in vročinskimi stanji pri odraslih, za naročanje na brise na COVID 19 in preglede, s katero so bistveno olajšali dostopnost za to problematiko 12 ur/dan in povečali dostopnost ambulante za ostale klice. Na tej telefonski številki deluje zdravnik.

Že v mesecu septembru pa je Zdravstveni dom dr. Julija Polca Kamnik uvedel tako imenovani »drive-in« sistem, s katerim so odvzem brisa COVID-19 močno poenostavili in pospešili.

Dostava in prevzem toplih obrokov socialno ogroženim učencem in dijakom občine Kamnik

Osebni prevzem je bil zagotovljen za 114 kosil, v okviru Občinskega štaba Civilne zaščite pa se je na dom dostavilo 39 kosil.

Na tem mestu se iskreno zahvaljujemo vsem šolam in prostovoljcem, ki pomagajo pri zagotavljanju in dostavi toplih obrokov socialno ogroženim učencem in dijakom naše občine.

Posebna zahvala pa gre vodstvu in celotnemu kadru kuhinje Gimnazije in srednje šole Rudolfa Maistra Kamnik, ki so nam nemudoma priskočili na pomoč.

Novico o zagotavljanju obrokov si lahko ogledate TUKAJo dostavi in prevzemu toplih obrokov pa TUKAJ 

Kamniškim osnovnim šolam je Gimnazija in srednja šola Rudolfa Maistra Kamnik ponudila možnost prevzema kosil tudi za učence, ki niso socialno ogroženi. Na njihovo pobudo so se kamniške osnovne šole s hvaležnostjo odzvale, saj se ravnatelji zavedajo, da je težko tudi tistim staršem oziroma skrbnikom, ki morajo v tem času opravljati službene obveznosti.

Dom starejših občanov Kamnik

Z Doma starejših občanov Kamnik so nas obvestili, da je na današnji dan, v petek, 27. novembra 2020, skupno število okuženih 43 stanovalcev in 24 zaposlenih.
Zahvaljujejo se za razumevanje, izkazano skrb in podporo.

Prošnji za kadrovsko pomoč so se odzvali v CIRIUS-u Kamnik (7 oseb), Zdravstveni dom dr. Julija Polca Kamnik (1 oseba) in prostovoljci ter študenti (3 osebe).

Iskreno se zahvaljujejo vsem, ki so se jim pridružili in se bodo v prihodnjih dneh še pridružili delovni ekipi Doma starejših občanov Kamnik.

Nujno varstvo otrok

Nujno varstvo otrok, celotno novico si lahko ogledate TUKAJ, se v občini Kamnik nadaljujejo tudi v tem tednu.

Danes, v četrtek, 26. novembra 2020, je v nujnem varstvu v Vrtcu Antona Medveda Kamnik v enoti Pestrna 33 otrok, v enoti Sneguljčica pa 48 otrok, v Zasebnem vrtcu Peter Pan je vključenih 16 otrok, v Zasebne vrtcu Sonček (v enoti Trobentica) 25 otrok, Zasebni vrtec Zarja pa nudi varstvo 27 otrokom.

Ukrep nujnega varstva velja od 2. 11. 2020 dalje do preklica.

Pomoč potrebujejo številni okoli nas. Ne spreglejmo jih!

Občina Kamnik se je skupaj z Občinskim štabom Civilne zaščite in Območnim združenjem Rdečega križa Kamnik ponovno odločila za odprtje posebnega računa za zbiranje donacij, katerega namen je blažitev posledic epidemije koronavirusa in pomoči potrebnim. Že v prvem valu smo kar nekaj sredstev razdelili med pomoči potrebnim in tudi tokrat smo se odločili, da odpremo tekoči račun in pomagamo tistim, ki to potrebujejo.

Sredstva lahko donirate na transakcijski račun Območnega združenja Rdečega križa Kamnik, Ljubljanska cesta 1, 1240 Kamnik, in sicer na številko TRR: SI56 0231 2001 1158 889 ter z obveznim pripisom namena: KORONAVIRUS 2020.

Vsa zbrana sredstva bodo razdeljena s strani za to ustanovljene strokovne skupine, ki jo bodo sestavljali predstavniki Občinske uprave Občine Kamnik, Občinskega sveta Občine Kamnik, Centra za socialno delo Osrednja Slovenija vzhod, enota Kamnik, strokovnih služb osnovnih šol ter Območnega združenja Rdečega križa Kamnik. Skupino bo s sklepom imenoval župan Matej Slapar.

Prav tako se bo na sedežu Rdečega križa Kamnik na Ljubljanski cesti 1 v Kamniku v tem času zbiralo prehranske izdelke z daljšim rokom uporabe, ki se bodo potem tudi razdeljevali ogroženim občankam in občanom.

Prostovoljci

Kamniški prostovoljci s sloganom »ZA SOLIDARNOST, DA ODŽENEMO KORONA NEVARNOST!«Na Občini Kamnik imamo še vedno vzpostavljeno številko 051/374-207 (Katja Vegel-Občina Kamnik) za občanke in občane v stiski in njihovo oskrbo oziroma dostavo nujnih življenjskih potrebščin (hrana, zdravila), ki velja izključno za oskrbo starejših občank in občanov, ki živijo sami in tistih, ki so oboleli in nimajo nikogar (sosedov, prijateljev,…), ki bi jim priskrbel nujne življenjske potrebščine (hrana, zdravila in podobno).

Na telefon lahko pokličete med ponedeljkom in nedeljo med 8. in 18. uro.

Telefonska številka za dostavo nujnih življenjskih potrebščin starejšim občankam in občanom, ki živijo sami

Na Občini Kamnik imamo še vedno vzpostavljeno številko 051/374-207 (Katja Vegel-Občina Kamnik) za občanke in občane v stiski in njihovo oskrbo oziroma dostavo nujnih življenjskih potrebščin (hrana, zdravila), ki velja izključno za oskrbo starejših občank in občanov, ki živijo sami in tistih, ki so oboleli in nimajo nikogar (sosedov, prijateljev,…), ki bi jim priskrbel nujne življenjske potrebščine (hrana, zdravila in podobno).

Na številko lahko pokličete od ponedeljka do nedelje med 8. in 18. uro.

Občanke in občane pozivamo k doslednemu upoštevanju tega, da na telefonsko številko kličejo izključno tisti, ki potrebujejo pomoč.


Telefon za psihološko podporo ob epidemiji COVID-19

Nacionalni inštitut za javno zdravje je vzpostavil telefon za psihološko podporo prebivalcem ob epidemiji COVID-19. Na brezplačni telefonski številki 080 51 00 bodo 24 ur na dan, vse dni v tednu strokovno pomoč nudili izkušeni psihologi, psihoterapevti in drugi strokovnjaki s področja duševnega zdravja.

Telefon je nastal v sodelovanju Nacionalnega inštituta za javno zdravje in Društva psihologov Slovenije, Rdečega križa Slovenije, Slovenske krovne zveze za psihoterapijo, Zaupnega telefona Samarijan, Združenja zakonskih in družinskih terapevtov in Zveze prijateljev mladine Slovenija – TOM telefon.

S telefonom želijo zagotoviti dostopno podporo ljudem, ki se v času epidemije in z njo povezanih kriznih ukrepov soočajo z različnimi stiskami.

Vladni klicni center

Vse od ponovne razglasitve epidemije je začel delovati tudi vladni klicni center, kjer so prebivalcem na voljo zanesljive in sprotne informacije glede novega koronavirusa.

Na telefonski številki 080 14 04 (za klic iz tujine: +38614787550) deluje od ponedeljka do petka med 8. in 20. uro.

»Nalezimo se dobrih navad«

Na Ministrstvu za zdravje so v sodelovanju z Nacionalnim inštitutom za javno zdravje začeli s projektom »Nalezimo se dobrih navad«. Z njim ozaveščajo, da lahko z upoštevanjem pravil stroke (umivanje rok, nošenje maske in vzdrževanje distance ter tudi z uporabo aplikacije #ostanizdrav).

Dodatne informacije so dostopne na spletni povezavi: https://www.gov.si/teme/kampanja-covid-19-nalezimo-se-dobrih-navad/. Vljudno vabljeni tudi k ogledu promocijskih filmov, ki so nastali ob samem projektu: https://youtu.be/rIQT2nsH9hA in https://youtu.be/0Jme2PfuwWQ.

Za nasvet policije v času koronavirusa pokličite na telefonsko številko 01 514 70 01

Da bi z informacijami in nasveti pomagali ljudem, ki se v tem obdobju pogosto obračajo na nas z vprašanji o novih ukrepih za zajezitev epidemije bolezni covid-19, smo vzpostavili posebno kontaktno telefonsko številko.

Na telefonsko številko policije 01 514 70 01 nas lahko pokličete za vprašanja o ukrepih in aktivnostih policistov:

 • od ponedeljka do petka (od 8. do 16. ure) ter
 • ob sobotah, nedeljah in praznikih (od 8. do 12. ure).

Na elektronskem naslovu info.koronavirus@policija.si je od 17. julija 2020 vzpostavljen avtomatski odzivnik s sporočilom, ki vas bo napotilo na spletne strani z aktualnimi informacijami glede epidemije. Če na spletnih straneh odgovorov ne boste našli, pokličite na telefonsko številko +386 (0) 1 514 70 01 v urah, ki so navedene v odzivu. Prosimo, da na prejeto obvestilo ne odgovarjate.

Opozorilo! Za primere, ki zahtevajo takojšnje ukrepanje policije, nas pokličite na telefonsko številko policije za klic v sili 113.

Ostanite zdravi.

Preventivni ukrepi Nacionalnega inštituta za javno zdravje

Situacija, ki smo ji izpostavljeni, je velik izziv, zato je še posebej pomembno, da delujemo preventivno in odgovorno za omejitev širjenja bolezni COVID-19, ki jo povzroča virus SARS-CoV-2. Pomembno je, da v primeru bolezenskih znakov in simptomov (kot so na primer nahod, slabo počutje, bolečine v mišicah, povišana telesna temperatura, kašelj), ostanemo doma in se po telefonu posvetujemo s svojim izbranim zdravnikom ter upoštevamo njegova navodila.

Vsak izmed nas lahko zmanjša tveganje za okužbo in širjenje okužbe z izvajanjem naslednjih ukrepov:

 • med gibanjem v vseh zaprtih javnih prostorih je obvezno imeti usta in nos dosledno zakrita z masko, ruto ali šalom; ravno tako na odprtih javnih prostorih;
 • redno in temeljito si umivamo roke z milom in vodo;
 • v primeru, da voda in milo nista dostopna, si roke razkužimo z namenskim razkužilom za roke. Vsebnost etanola v razkužilu za roke naj bo najmanj 60 odstotkov. Razkužilo za roke je namenjeno samo zunanji uporabi. Sredstva za čiščenje/razkuževanje površin niso namenjena čiščenju/razkuževanju kože;
 • ne dotikamo se obraza (oči, nosu in ust) z nečistimi/neumitimi rokami;
 • izogibamo se tesnih stikov z ljudmi, ki kažejo znake nalezljive bolezni. Upoštevajmo varno razdaljo 1,5 metra;
 • upoštevajmo pravilno higieno kašlja (preden zakašljamo/kihnemo, si pokrijemo usta in nos s papirnatim robčkom ali zakašljamo/kihnemo v zgornji del rokava);
 • papirnat robček po vsaki uporabi odvržemo med odpadke in si nato umijemo roke z milom ter vodo;
 • upoštevamo pravila socialnega distanciranja, kar pomeni, da se brez potrebe ne družimo z osebami izven skupnega gospodinjstva, pazimo na razdaljo 2 m, v trgovino gremo čim manjkrat in takrat, ko ni veliko ljudi, kar največ poskusimo opraviti preko spletnih strani;
 • če je mogoče, se odločimo za uporabo alternativnih metod nakupovanja, kot so spletna prodaja in dostava na varen način, pri čemer dostavljavec ne vstopa v naš dom in nam dostavi paket pred vhodna vrata. Pri tem upoštevamo priporočila na naslednji povezavi. Če potrebujemo zdravila iz lekarneza pomoč prosimo zdravega svojca ali drugo zdravo osebo, če pa se v lekarno odpravimo sami, upoštevajmo priporočila na naslednji povezavi;
 • če potrebujemo pomoč, prosimo družinske člane, prijatelje ali pomoč poiščemo v lokalni skupnosti (Rdeči križ, Civilna zaščita ipd.).

Zaradi naraščajočega števila okužb z novim koronavirusom epidemiološka služba Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) s 17. oktobrom 2020 prilagaja protokol sledenja stikom oseb s potrjeno okužbo.

Od sobote, 17. oktobra 2020, dalje bo epidemiološka služba NIJZ še vedno vzpostavila kontakt z vsako osebo s potrjeno okužbo preko telefona, ji podala informacije o poteku izolacije in izdala kodo za aktivacijo v aplikaciji #OstaniZdrav. V primeru, da gre za okužbo pri otroku, epidemiološka služba kontaktira njegove starše oziroma skrbnike. Oseba s potrjeno okužbo bo prejela tudi navodila, da sama obvesti vse osebe, s katerimi je bila v stiku, in jim posreduje Navodila za osebe, ki so bile izpostavljene okužbi z novim koronavirusom (dostopna na naslednji povezavi).

Vsa priporočila in navodila lahko spremljate na spletni strani Nacionalnega inštituta za javno zdravje, in sicer na povezavi tukaj.

Video vsebina higiena kašlja in nasveti za umivanje rok je dostopna TUKAJ.

Občina Kamnik

Oglasno sporočilo

ODDAJ KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here