Župan Matej Slapar ob prazniku Občine Kamnik: »Z dvignjeno glavo in pokončno držo hodimo naprej.«

0
1052

Spoštljiv poklon zaslužnemu rojaku in veličini častnega občana po različnih poteh našega mesta pričajo mnogi pomniki. Tudi spomenik generalu Rudolfu Maistru – Vojanovo in njegovim borcem na Trgu talcev je običajno prostor, kjer se še posebej slovesno poklonimo spominu nanj.

Župan Matej Slapar je s podžupanoma Bogdanom Pogačarjem in Aleksandrom Uršičem včeraj, 28. marca 2021, k spomeniku položil cvetje. Dogodku so posebno noto dodale zastavonoše veteranskih in domoljubnih organizacij Občine Kamnik in Častna enota Slovenske vojske, Mestna godba Kamnik pa je poskrbela za glasbeno popestritev.

Danes, 29. marca 2021, pa je k spomeniku cvetje položil tudi minister za obrambo mag. Matej Tonin.

Podelitev priznanj za najboljše literarno in likovno delo

Koordinacijski odbor veteranskih in domoljubnih organizacij občin Kamnik in Komenda, ki ga sestavljajo Društvo general Maister Kamnik, Območno združenje veteranov vojne za Slovenijo Kamnik–Komenda, Zveza združenj borcev za vrednote NOB Kamnik, Policijsko veteransko društvo Sever Ljubljana – odbor Kamnik in Območno združenje slovenskih častnikov Kamnik–Komenda, v okviru svojih prizadevanj vsako leto razpiše nagradni natečaj. Letošnje leto je bilo to že 8. leto zapored, tokrat z naslovom Lepo je v naši domovini biti mlad.

Komisija, ki je vodila postopek izbire najboljših del učenk in učencev kamniških osnovnih šol, je odločila o nagrajencih, predsednik Koordinacijskega odbora gospod Marjan Schnabl pa je najboljšim učenkam in učencu pri Rojstni hiši Rudolfa Maistra Kamnik podelil posebna priznanja in se zahvalil tudi njihovim mentoricam.

  • Iza  Videc, učenka 8. razreda Osnovne šole Marije Vere, pod mentorstvom Irene Zagožen in
  • Nikola Ilić, učenec 5. razreda Osnovne šole Toma Brejca pod mentorstvom Mateje Pučnik Belavič
  • Dunja Ilikić, učenka 5. razreda Osnovne šole Toma Brejca, pod mentorstvom Andreje Žavbi Kren in
  • Miša Plemeniti, učenka 7. razreda Osnovne šole Frana Albrehta Kamnik pod mentorstvom Nataše Zor.

Podelitev priznanj Občine Kamnik

Slavnostni govornik, župan Matej Slapar je ob tej priložnosti gledalke in gledalce v neposrednem prenosu nagovoril z naslednjimi besedami: »Spoštovane Kamničanke, spoštovani Kamničani, v mesecu marcu in aprilu se Kamničanke in Kamničani s številnimi prireditvami poklonimo našemu velikemu rojaku, častnemu meščanu, generalu, pesniku, slikarju in bibliofilu Rudolfu Maistru – Vojanovu, ki na današnji dan, 29. marca, praznuje rojstni dan. Že drugo leto zapored se srečujemo na drugačen način, a vendarle nič manj s ponosom na to, da živimo v Kamniku – Maistrovem mestu. »Pokonci glavo« je napisal Rudolf Maister v pesmi Mi. Samo za en dan je prehitel sovražnika, ki je načrtoval državni udar. Njemu se lahko zahvalimo, da velik del slovenskega narodnostnega in govornega območja Štajerske in Koroške ni ostal v lasti tujcev. Bil je zaveden Slovenec, borec, človek širokega srca, ljubitelj slovenske besede, pesnik in strasten zbiralec knjig, ki je spodbujal kulturno in literarno življenje.« Župan je nato poudaril, da nas v letošnjem letu čaka kar nekaj izzivov, med katerimi je treba poudariti največji finančni zalogaj – izgradnjo nove Osnovne šole Frana Albrehta Kamnik. Ciljev vsekakor ni malo, želja vseh 22 krajevnih skupnosti tudi ne. Orisal je pomembnejše investicije, med katerimi je poudaril strateške nakupe zemljišč in povedal, da bomo nadaljevali z varovanjem vodnih virov, nagovor Kamničankam in Kamničanom pa sklenil z naslednjo mislijo: »Naj poudarim, da nas je COVID-19 zaznamoval in kruto posegel na področje naših odnosov, ki temeljijo na neposrednem osebnem stiku, ki ga tudi sodobna tehnologija ne more nadomestiti. Človekova bit je ustvarjena za neposredno interakcijo iz oči v oči. Tudi kultura je tista, ki nas je povezovala in nam dala navdih za ustvarjanje. Kultura namreč bogati narod in naš življenjski prostor. Predvsem po zaslugi kulture in skupnega jezika – slovenščine – so se Slovenci izoblikovali in obstali kot narod. Kulturo ohranjamo v našem mestu s številnimi prireditvami, ki se odvijajo preko spleta. Kultura v Kamniku živi in deluje. Tudi oni nam torej dajejo navdih za ustvarjanje in sodelovanje. Spoštovane Kamničanke, spoštovani Kamničani, ob prazniku Občine Kamnik vam želim, da bi ostali pogumni, da kljub drugačnemu načinu življenja ne bi izgubili vere in upanja. Da bi bili drzni v dobrih pobudah in drobnih dejanjih pozornosti. Z dvignjeno glavo in pokončno držo hodimo naprej in iščimo rešitve, kot je to počel tudi naš general Rudolf Maister – Vojanov. Iskrene čestitke ob prazniku Občine Kamnik in srečno Kamnik – Maistrovo mesto.«

Oglasno sporočilo

ODDAJ KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here