Otvoritev prostorov za fizioterapijo v Zdravstveni postaji Mengeš

0
1357

Mengeš, 31. marca 2021 – V Zdravstveni postaji Mengeš je v začetku leta 2021, januarja, februarja in marca, potekala prenova prostorov za fizioterapijo. Franc Jerič, župan Občine Mengeš je o tem povedal: »Dosedanja koncesionarka je konec leta 2020, prenehala z izvajanjem programa fizioterapije. Skladno z zakonom smo pozvali Zdravstveni dom Domžale naj prevzame program. Dogovorili smo se za prenovo prostorov, ki jih bomo danes odprli in program fizioterapije se bo ponovno izvajal v Zdravstveni postaji Mengeš.« Zdravstveni dom Domžale je program fizioterapije, ki ga je prevzel 1. januarja 2021, začasno izvajal v prostorih zdravstvenega doma v Domžalah. V aprilu pa se bo fizioterapija začela izvajati v Zdravstveni postaji Mengeš. V prostoru za fizioterapijo sta novi napravi za magnetno in lasersko terapijo ter nova naprava za izvajanje polikromatske svetlobne terapije. Ekipa, ki jo sestavljajo trije fizioterapevti, bo izvajala tudi elektro terapije (protibolečinsko, za zmanjšanje oteklin, mišično stimulacijo) in ultrazvočne terapije. Naročanje bo potekalo v Zdravstveni postaji Mengeš ali v Zdravstvenem domu Domžale, pacienti pa bodo o terminu obveščeni po pošti in SMS sporočila prek centralnega sistema naročanja v Zdravstvenem domu Domžale.

Občina Mengeš je začela s prenovo prostorov za fizioterapijo v Zdravstveni postaji Mengeš po predaji omenjenih prostorov in po uskladitvi projekta za prenovo z novim izvajalcem programa, Zdravstvenim domom Domžale. V mesecu januarju so se začela gradbeno obrtniška dela, ki so vključevala delno prenovo  vodovodne in električne napeljave, vgradno novih tal in izvedbo drugih potrebnih prenovitvenih del. V marcu, po končani prenovi prostora, se je v prostor namestila nova oprema za fizioterapijo in pohištvo. Okvirna vrednost investicije, ki zajema gradbeno, obrtniška in inštalaterska dela ter dobavo in montažo klimatske naprave, znaša 26.000 EUR z DDV. Franc Jerič. župan Občine Mengeš, je na otvoritvi povedal: »S prenovo prostorov za fizioterapije sledimo načrtu, da bomo postopno prenovili vse prostore v Zdravstveni postaji Mengeš. V letu 2017 smo v celoti prenovili sanitarije, naslednjo leto smo prenovili prostore referenčne ambulante, ki deluje v okviru dveh zasebnih ambulant družinske medicine. V letu 2019 smo prenovili še prostore dveh zobozdravstvenih ambulant, čajno kuhinjo in pričeli z gradnjo klančine za lažji dostop invalidov, ki smo jo dokončali v letu 2020. Sledila je obnova prostorov za fizioterapijo. V letu 2021 bomo uredili prostor za potrebe patronažne službe, ki deluje v Zdravstveni postaji Mengeš. V zvezi z ureditvijo Zdravstvene postaje Mengeš pa pripravljamo še načrt za nujno potrebno prenovo zunanjosti.«

Nova oprema za izvajanje fizioterapije v Zdravstveni postaji Mengeš
Zdravstveni dom Domžale je po obnovi prostorov namestil dve povsem novi napravi za magnetno in lasersko terapijo. Obe sta uporabni za zdravljenje različnih akutnih in kroničnih obolenj. V prostore je nameščena tudi novo napravo Bioptron za izvajanje polikromatske svetlobne terapije, ki se lahko uporablja tudi pri rakavih obolenjih ali v primeru srčnega spodbujevalnika, kjer je uporaba drugih dejavnikov kontraindicirana. Poleg novih naprav so v prostorih fizioterapije tudi naprave za izvajanje elektro terapije (protibolečinsko, za zmanjšanje oteklin, mišično stimulacijo) in ultrazvočne terapije.

Vrste fizioterapevtskih storitev, ki se bodo izvajale v Zdravstveni postaji Mengeš
V fizioterapiji Mengeš se bodo izvajali vsi temeljni fizioterapevtski postopki, s poudarkom na individualnem pristopu. Fizioterapija zajema različne manualne metode, kinezioterapijo (terapevtska vadba), instrumentalno terapijo z različnimi fizikalnimi dejavniki in edukacijo ter spodbujanje k aktivnemu prizadevanju za ohranjanje in izboljšanje psihofizičnega stanja pacientov.

Ekipa fizioterapevtov prihaja iz Zdravstvenega doma Domžale
Fizioterapevtsko ekipo v Zdravstveni postaji Mengeš sestavljajo trije terapevti, Katja Kosec, Neža Mišmaš in Janez Mikolič, vsi diplomanti Zdravstvene fakultete v Ljubljani. Pripravništvo so opravljali v Zdravstvenem domu Domžale, kjer so se po opravljenem strokovnem izpitu na Ministrstvu za zdravje tudi zaposlili. Vodja fizioterapije je Magda Hrovat, ki svojo funkcijo opravlja v Zdravstvenem domu Domžale.

Kako poteka naročanje na fizioterapijo v Zdravstveni postaji Mengeš
Pacienti lahko oddajo delovni nalog v Zdravstveni postaji Mengšu ali v Zdravstvenem domu Domžale, kjer poteka centralno naročanje. O terminu so obveščeni po pošti in prek SMS sporočila. Delovni nalog lahko pošljejo tudi po pošti na naslov Zdravstvene domu Domžale. Pri prvem obisku morajo pacienti ob naročeni uri počakati pri vhodu, dokler ponje ne pride terapevt. Trenutna čakalna doba za »zelo hitre« paciente (večinoma po poškodbah in operacijah) je 3 oziroma 4 dni, za »hitre« 4 mesece in za »redne« 6 mesecev, kar je zaenkrat vse znotraj strokovnih priporočil. Čakalna doba je sicer najbolj odvisna od števila pacientov, ki se naročajo na storitev.

Glede naročenih pacientov so v Zdravstvenem domu Domžale povedali, da sklano z Zakon o pacientovih pravicah izvajalec vse paciente sprejema enakopravno (po datumu oddaje napotnega dokumenta – delovnega naloga), ne glede na kraj bivanja. Občani Mengša zato pri naročanju na fizioterapijo v Zdravstveni postaji Mengeš nimajo posebne prednosti, se pa zaenkrat na fizioterapijo v Mengeš večinoma naročajo samo domačini.

Nova naprava za izvajanje magnetne terapije.

Nova naprava za izvajanje laserske terapije.

Nova naprava Bioptron za izvajanje polikromatske svetlobne terapije.

Prostori za fizioterapijo v Zdravstveni postaji Mengeš so, kljub temu, da so kletni, izredno svetli in prostorni.

Franc Jerič, župan Občine Mengeš in Renata Rajapakse, direktorica Zdravstvenega doma Domžale, sta prerezala trak in s tem slavnostno odprla nove prostore za fizioterapijo v Zdravstveni postaji Mengeš

Trak sta prerezala tudi Urban Kolar, direktor Občinske uprave Občine Mengeš in Anja Ocepek, poslovna vodja Zdravstvenega doma Domžale.

Vodja fizioterapije je Magda Hrovat, ki deluje v ZD Domžale, ekipo pa sestavljajo trije terapevti, Katja Kosec, Neža Mišmaš in Janez Mikolič.

Tina Drolc

 

 

 

Oglasno sporočilo