Nova konferenčna liga

0
659

Prvič po 23 letih bo Evropa znova sestavljena iz treh klubskih tekmovanj! V novi sezoni bo namreč ligi prvakov in ligi evropa družbo delala tudi konferenčna liga – UEFA Conference League. Novo tekmovanje je bilo s strani evropske nogometne zveze (UEFA) ustanovljeno iz razloga, da bodo večjo priložnost na mednarodnem prizorišču imeli tudi klubi, ki se težje uvrstijo v preostali dve tekmovanji.

Med prisotnimi v konferenčni ligi so tako tudi trije slovenski predstavniki, ki se obenem poslavljajo od kvalifikacij za ligo evropa. Z izjemo državnega prvaka bodo namreč vsa slovenska moštva igrala izključno v konferenčni ligi. Domžale in Maribor bosta z nastopi kot nosilca pričela v 1., Olimpija (prav tako nosilec) pa v 2. krogu. Domžalčani in Mariborčani bodo vlogo nosilca imeli tudi v primeru preboja v 2. krog kvalifikacij, kar je v primerjavi s preteklostjo velika sprememba. Žreb tekmovalnih parov bo v Nyonu (Švica) potekal 15. junija.

Z uvodnim krogom kvalifikacij se bo evropska konferenčna liga začela že 8. julija (povratna tekma bo na sporedu 15.7.), torej še pred zaključkom reprezentančnega evropskega prvenstva, ki bo potekalo med 11. junijem in 11. julijem. V konferenčno ligo se ne bo noben klub uvrstil neposredno, temveč zgolj po zaslugi kvalifikacij. Ker bodo v njih nastopala pretežno moštva iz držav z nižjim količnikom uspešnosti v Evropi, bo tako možnost slovenskih klubov, da bi prišli do skupinskega dela evropskega pokala, vendarle večja kot doslej.

Pred skupinskim delom tekmovanja bodo na sporedu prvi, drugi in tretji krog kvalifikacij, nato pa bo sledil še ”Play-off” (4. krog), kjer bodo nastopili tudi najboljši sedmouvrščeni španski, angleški, nemški in italijanski klub, ter petouvrščeni iz francoskega prvenstva, tretjeuvrščeni iz Rusije …

Po končanih kvalifikacijah bo v skupinskem delu konferenčne lige v osmih skupinah nastopalo 32 ekip, dvoboji pa bodo podobno kot v evropski ligi, ki bo tudi doživela spremembe (namesto 48 bo v skupinskem delu odslej nastopilo 32 ekip), potekali v četrtek, ob dveh terminih (18.45 in 21.00).

Osem zmagovalcev skupin se bo med najboljših 16 uvrstilo samodejno, dodatni izločilni boji pa bodo pred osmino finala odigrani med osmimi podprvaki skupin in tretjeuvrščenimi moštvi, ki bodo pred tem nastopala v skupinskem delu lige evropa. Naj dodamo, da se bo končni zmagovalec konferenčne lige samodejno uvrstil v ligo evropa, kjer bo nastopal v sezoni 2022/23.

V konferenčni ligi finančne nagrade ne bodo primerljive s tistimi v ligi prvakov, manjše bodo tudi od evropske lige, vseeno pa bodo vsem udeležencem prišle zelo prav.

Besedilo: Nejc Berce
Foto: Lado Vavpetič

Oglasno sporočilo