Slavnostni koncert ob 20-letnici Godbe Lukovica

0
1658

Za lukoviškimi godbeniki in godbenicami je prvi del praznovanja jubilejnega leta 2018. V začetku junija so v dvorani Rekreacijskega centra Urbanija izvedli slavnostni koncert ob 20-letnici, na katerem je kot gost nastopil priznani slovenski kantavtor in folk rock glasbenik Vlado Kreslin.

Še pred koncertom je Godbo Lukovica doletela čast, da je v sredo, 30. maja, nastopila v oddaji Dobro Jutro na Televiziji Slovenija. Gledalcem je predstavila svoje 20-letno delovanje, zaigrala skladbo Rocking March in povabila na koncert, ki je bil 1. junija. Odziv je bil zelo velik, saj je bil šotor RCU poln. Po nekaterih ocenah se je v njem zbralo 700 obiskovalcev.

Slavnostni program so godbeniki začeli s figurativno točko, ko so na prizorišče koncerta prikorakali z različnih strani. Ob koračnici so se jim pridružile še kamniške mažoretke, s katerimi sodelujejo že nekaj let. In že je bil tu prvi vrhunec, ko je ob taktih orkestra skladbah Dan neskončnih sanj in Cesta zapel Vlado Kreslin.

Sledil je govor župana Občine Lukovica Mateja Kotnika, ki je godbenikom najprej čestital ob jubileju in dodal: »Hvala ker nam nosite veselje, glasbo, umetnost in ste z nami ob veličastnih, kulturnih, pomembnih trenutkih. Godbi smo lahko hvaležni za marsikaj in danes si občine Lukovica ter našega kulturnega prostora brez godbe ne bi znali zamišljati.« Ob tem se je spomnil prvih dni in začetkov, ko so ustanavljali društvo: »S trmo, vztrajnostjo, razumevanjem in spoštovanjem je prvemu dirigentu Juretu Močilnikarju uspelo godbo postaviti na noge in je zaživela. Ponosen sem na to, da jih je več, kot nas je na začetku sedelo za mizo, danes na akademiji za glasbo in vsi so šli skozi Godbo Lukovica. To je tisto, kar je najlepše. Godba je zbrala veliko mladih moči, glasba jim je dala pot, poklic, življenje, smisel. To je največje poslanstvo, ki ga je v 20 letih lahko opravila.«

Skozi koncert so obiskovalci v programu, ki ga je povezovala Bernarda Žarn, lahko v video projekcijah in filmih spoznali zgodovino delovanja godbe. Pred odigranima skladbama Abba Gold in Sanjsko potovanje po Grčiji so tako lahko videli, kateri so bili najpomembnejši nastopi in da so godbeniki gostovali že v Avstriji, na Hrvaškem in v Franciji. Potem je spet na oder prišel Vlado Kreslin. Tokrat najprej z eno njegovih najbolj prepoznavnih pesmi Tista črna kitara. Pri naslednji Poj mi pesem se mu je pridružil še trio harmonik. Sestavljen je bil samo za to priložnost, v njem pa dva godbenika Nejc Andrejka in Uroš Klopčič ter kot tretji član župan Matej Kotnik.

V nadaljevanju so bili predstavljeni vsi dosedanji predsedniki godbe: Kamilo Domitrovič, Bojan Andrejka, Nejc Andrejka in Uroš Klopčič. Slednji je pozdravil navzoče in se zahvalil za podporo vsem, ki godbi stojijo ob strani in ji pomagajo. Nato so na vrsto prišle čestitke slavljencem. Najprej so jim čestitali godbeni kolegi iz Domžal in Mengša. Prisoten je bil tudi predsednik Zveze slovenskih godb Boris Selko, ki je Godbi Lukovica podelil trak in ga pripel na prapor. Čestitke je izrekel tudi vodja domžalske izpostave Javnega sklada za kulturne dejavnosti Republike Slovenije Matej Primožič, ki je nato članom godbe podelil še Gallusove značke za jubilejnih 5, 10 in 15 let sodelovanja v orkestru.

Zadnji del koncerta je minil v narodno-zabavnih ritmih. Najprej so sicer obiskovalci na dveh velikih platnih videli, da so do zdaj godbo kot dirigenti vodili Jure Močilnikar, Jaka Einfalt, Peter Šala in Luka Einfalt. Slednji dirigentsko palico vihti že deseto leto. Tudi tokrat jo je, zaigral pa je tudi solo v skladbi Bariton polka. Godba je ponosna tudi na svoje člane, ki so se odločili, da bo glasba njihovo življenje in poklic. Na koncertu sta bila izpostavljena Maruša Urankar, ki je doštudirala v Nemčiji. Tam pa še vedno znanje nabira Miha Lončar, ki se je zbranim v dvorani javil po video povezavi. V različnih glasbenih sestavihje zelo dejaven tudi Blaž Andrejka, ki je tokrat skupaj s Sentyo Tiyo Awbell zapel Avsenikovo Slovenija, od kod lepote tvoje. Za konec koncerta so godbeniki prihranili skladbo Pozdrav prijateljem, ki so jo posvetili svojim najdražjim domačim in prijateljem, ki jih podpirajo že vrsto let v želji po sodelovanju tudi v prihodnje.

Občina Lukovica

Oglasno sporočilo