Občina Kamnik se je pridružila pobudi z naslovom Veliki traven in rožnik – čebelam cvetoč krožnik

0
917

Občina Kamnik se je letošnje leto pridružila skupni pobudi, ki je nastala v sodelovanju s Čebelarsko zvezo Gorenjske in regionalnim stičiščem Grozd NVO, z naslovom Veliki traven in rožnik – čebelam cvetoč krožnik. Pobuda Občine spodbuja, da ji namenijo del javnih površin in tako smo v občini Kamnik cvetoč krožnik žuželkam opraševalkam namenili na dveh javnih površinah, in sicer na travniku nasproti Športne dvorane Kamnik in pri podhodu na Šolski ulici.

Na omenjenih območjih bomo tako kosili manjkrat na leto in pustili medovitim rastlinam, da se razcveto, žuželke opraševalke pa najedo, s tem pa smo zagotovili tudi biotsko raznovrstnost. Za zasaditev medovitih rastlin so poskrbeli sodelavci Občine Kamnik iz naslova javnih del.

Župan Matej Slapar je ob tej priložnosti podpisal zavezo o pobudi Veliki traven in rožnik – čebelam cvetoč krožnik in ob tem poudaril, da bomo na ta način posebno pozornost namenjali žuželkam opraševalkam, saj se letos zaradi pozebe soočamo s pomanjkanjem paše za žuželke opraševalke ter še dejal: »Čebele poznajo svoje naloge in so zgled timskega dela, saj so izjemno dobro organizirane, marljive, povezane med seboj in solidarne. Čeprav so majhne, so izredno pomembne v našem življenju, saj je vsaka tretja žlica, ki jo damo v usta, odvisna od opraševalcev. Njihova sposobnost povezovanja v skupnost je neverjetna. So delavne in solidarne, produkti, ki jih ustvarjajo, pa blagodejno vplivajo na naše zdravje. Kamničanke in Kamničani smo ponosni tudi na naše čebelarke in čebelarje, ki ohranjajo tradicijo čebelarstva in izobraževanja, usposabljanja, ozaveščanja o pomembnosti čebel v naši življenjski verigi. Z velikim spoštovanjem do dela preteklih rodov se lahko pohvalimo, da imamo v občini Kamnik izredno pomembno vlogo v zgodovini slovenskega čebelarstva. Prva čebelarska podružnica na slovenskih tleh je bila namreč ustanovljena 20. januarja 1905, in to v Kamniku. Prva plemenilna postaja za vzrejo in opraševanju matic kranjske sivke na slovenskih tleh pa je bila ustanovljena leta 1932 na Kopiščih v Kamniški Bistrici. Danes njeno delo vestno nadaljujejo kamniški čebelarji in z zasaditvijo rastlin na omenjenih območjih poleg osnovnega namena, torej nuditi možnost opraševanja žuželkam, se jim iskreno zahvaljujemo, da z različnimi aktivnostmi tudi oni vestno skrbijo za ohranjanje pomembne tradicije slovenskega naroda ter za naše pridne čebele.«

Veliki traven in rožnik – čebelam cvetoč krožnik

Namen projekta Veliki traven in rožnik – čebelam cvetoč krožnik je, da na površinah, ki ne služijo kmetijskemu namenu (npr. v parkih, na krožnih križiščih, v okolici šol, občin …), zasejemo travniške rože in s tem žuželkam in ostalim živalim zagotovimo hrano in prebivališče. Obenem pa pokazati širši javnosti, da ni treba hoditi v oddaljene vasi visoko v hribih, da bodo lahko videli lepe cvetoče travnike, ampak si lahko ta lep ambient ustvarijo doma, na svojih vrtovih, zelenicah ob hišah in blokih. Cvetoči travniki so tudi odlična učilnica na prostem, dodajata predstavnika gorenjskih pobudnikov.

Občina Kamnik

Oglasno sporočilo