Novinarsko srečanje na temo izzivov organizatorjev prireditve Dnevi narodnih noš in oblačilne dediščine v Kamniku

0
1008

Na vabilo medijem direktorja Zavoda za turizem in šport Kamnik (ZTŠK) gospoda Roka Jarca se je na temo izzivov organizacij in izvedbe prireditev, s katerimi se srečujemo organizatorji, odzvalo lepo število novinarjev. Ker smo se kot organizator velike prireditve z 50 letno tradicijo znašli v izjemno neugodnih razmerah in smo postavljeni pred težke odločitve, se je Jarc odločil, da bo z novinarji delil svoje izzive in odprto razmišljal o možnih rešitvah.

Direktor Rok Jarc je uvodoma pojasnil razlog za odločitev, da odprto spregovori pred novinarji o vseh dilemah, izzivih, s katerimi se srečuje tudi Zavod za turizem in šport Kamnik.
Tako je poudaril, da je pred nami tradicionalna prireditev Dnevi narodnih noš in oblačilne dediščine v Kamniku, ki bi jo v počastitev 50. izvedbe izvedli od 10. do 12. septembra v Kamniku. Po njegovih ocenah je to tako za Kamnik kot za Slovenijo pomembna tradicionalna prireditev s katero prvenstveno ohranjamo identiteto naroda, gojimo in spoštujemo slovensko dediščino ter ohranjamo slovenske običaje, po drugi strani pa organizatorji z organizacijo takšne mednarodno obarvane prireditve poskrbimo za dodano vrednost za slovenski turizem ter zaslužek lokalnih ponudnikov hrane, lokalnih gostincev, lokalnih rokodelcev.

Njegovo osrednje sporočilo je, da ugotavlja, da v primeru, če se bo v naslednjem mesecu in pol izkazalo, da so vladni ukrepi za zajezitev virusa SARS-COV19 v skladu z ustavo Republike Slovenije, bo to za ZTŠK kot organizatorja te tradicionalne prireditve, ki želi letos slavnostno obeležiti visok jubilej, predstavljalo skorajda nepremostljive izzive – tako v organizacijskem kot tudi in predvsem finančnem smislu. V grobi oceni to pomeni praktično 15.000 evrov višji strošek delovne sile, ker bo za preverjanje PCT ukrepov potrebno najeti več varnostnikov in drugega osebja. Poleg finančnega izziva obstaja tudi verjetnost, da bo organizator na trgu dela težko dobil kar dodatnih 50, ustrezno usposobljenih ljudi. Dodatni strošek pa bi predstavljale tudi dodatne varovalne ograje ter zapore cest, s katerimi bi bil organizator zaradi preverjanja PCT pogojev primoran hermetično zapreti celotno prizorišče prireditve – kar v primeru tradicionalne nedeljske povorke pomeni praktično celotno mestno jedro od kamniškega sodišča do konca Šutne ter celotno Ljubljansko ulico od križišča pri Mercatorju (uvoz v Eto Kamnik). Ta dodatni strošek bi skupaj z osnovno načrtovanimi ograjami ter naročenimi zaporami cest organizatorju odnesel več kot četrtino vseh ocenjenih stroškov celotne tridnevne prireditve (ocenjeni stroški so 110.000 evrov, ZTŠK pa ima iz občinskega proračuna dodeljenih 55.000 evrov sredstev). Kot organizator smo za razliko do pokritja celotnih stroškov že pozvali k sodelovanju tudi potencialne kamniške pokrovitelje in upamo, da bodo v primeru izvedbe prireditve, prepoznali dodano vrednost tudi za predstavitev njihovega podjetja na prireditvi.

Poraja se tudi vprašanje številčnosti obiskovalcev same prireditve, ki se je do sedaj ponašala tudi s 35.000 obiskovalci v treh dneh. Kot organizator letos ne znamo predvideti števila obiskovalcev, saj ne vemo kako se bodo na množično preverjanje pogoja PCT odzvali ljudje. Posledično to pomeni, da ponudnikom hrane in pijače, rokodelcem ter stojničnim prodajalcem – in ne nazadnje potencialnim pokroviteljem ne moremo zagotoviti povračila najemnine za stojnice in zaslužka.

Direktor Rok Jarc je v svoji izjavi za javnost tudi sporočil: »Celotno pomlad pa do danes se člani strokovnega organizacijskega odbora 50. Dnevov narodnih noš in oblačilne dediščine v Kamniku trudijo sestaviti in realizirati kvaliteten program, vreden tega posebnega jubileja. Do sedaj smo že pripravili vizualne in komunikacijske kreative za promocijo s fotografijami para kamniških NAJ-občinskima športnikoma olimpijcema Maruše Mišmaš in Mirje Gasparinija, naročili smo posebni priložnostni poštni znamki s podobami narodnih noš in priložnostni tematski žig, smo tik pred tiskom izjemno lepe publikacije v poklon 50. jubileju, za katero je strokovne članke prispeval med drugimi tudi dr. Bojan Knific. Izjemno bi obžalovali, če bo prišlo do odpovedi slavnostne počastitve 50. Dnevov narodnih noš in oblačilne dediščine v Kamniku. Od vlade, resornih ministrstev ter ustreznih institucij želimo jasno sporočilo, če je tako pomembno prireditev za slovenski narod (letos bi to bilo že drugič zaradi epidemije kovid) res nujno in smiselno odpovedati. Namreč – z aktualnimi ukrepi je takšno prireditev praktično nemogoče izpeljati. Osebno sem preveril pogoje za organizacijo pri Inšpektoratu za zdravje in žal iz njihovega dolgega sporočila – da ne rečem verbalne inkontinence – ne razumem in ne uspem razbrati kakšno je dejansko stanje in pogoji za organizacijo prireditve.

V začetku drugega tedna bomo pretehtali vse možne scenarije za izvedbo ali odpoved prireditve in pa morebitne srednje poti, da ohranimo le dele programa, za katere bi lahko upoštevali ukrepe, nato bomo o svoji odločitvi obvestili javnost, nastopajoče glasbenike, pevce, folklorne skupine, udeležence povorke, gostince, rokodelce, sponzorje in ostale ponudnike. Odločitev v resnici ne bo lahka.«

Rok Jarc
Direktor
Zavod za turizem, šport in kulturo Kamnik

 

Oglasno sporočilo

ODDAJ KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here