Novost v čebelarstvu, ki navdušuje

0
1186

V Čebelarskem centru Slovenije na Brdu pri Lukovici so v petek, 27. avgusta 2021 zvečer predstavili nov učni pripomoček, ki bo v pomoč tako čebelarjem kot vsem, ki jih čebelarjenje zanima.
Tokratna predstavitev  3D kranjice kopije kranjske čebele je prispevek Čebelarske zveze Slovenije ob predsedovanju Republike Slovenije Svetu Evropske unije. Ob tej priložnosti so zbrane nagovorili dr. Jože PODGORŠEK, minister za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano, ki je omenil velik pomen čebelarstva in čebel v kmetijstvu ob zavedanju, da  so čebele indikator ohranjenosti in čistosti  narave. Imamo preko 1000 čebelarje v preko 1500 čebelnjakov in preko 210000 čebeljih družin. Da imamo takšno čebelarstvo se imamo zahvaliti tako našim prednikom kot današnji aktualni čebelarski oblasti. Kar nekaj smo že postorili v prid čebelarstva kot je ukinitev neonikotinoidov in zahteve o označevanju medu še zlasti v mešanicah. vlagati moramo  tako v usposabljanje kot v razvoj in prenos znanja ob tem naj omenim, da so projekti, ki jih pripravlja Čebelarska zveza eni izmed tistih, kjer je ugotovljeno najmanj napak v celotnem sistemu. In današnji večer je namenjen usposabljanju in lahko zatrdim, da bo čez nekaj let ugotovljeno da je bil ta večer kot izredno pomemben in koristen zato v letu, ko ste čebelarji in čebelje družine utrpeli veliko pomanjkanje hrane v naravnem okolju ne bomo pozabili na vas in zato srečno in naj medi je še dejal.
Boštjan NOČ, predsednik ČZS je dejal, da je vsak izziv v teh kriznih časih še večji izziv in slovenski čebelarji zmoremo veliko že z projektom svetovni dan čebel je bil dokaz da če gledamo vsi v eno smer smo neustavljivi. To da smo majhni je naša prednost in vse to zmoremo, če smo enotni In ideja o tej 3D čebeli velikosti skoraj dva metra  se je rojila v ČZ in je dokaz kaj zmore slovenska stroka zmore. V kratkem bom praznovali še en velik dogodek Hišo kranjske čebele, ki bo v Ivančni gorici, ki bo ponesla ime Slovenije po svetu. Želja in prošnja Slovenci bodimo kot čebelja družina vsi za enega in eden za vse in v naši državi se bosta cedila med in mleko.
Prof. dr. Janez BOGATAJ, etnolog je omenil kako so že naši predniki morda bolj kot mi znali ceniti čebele. A ne samo zaradi gospodarskih in preživetvenih koristi ampak tudi zaradi njihovih lastnosti, ki so bile delavnost in so še vedno, pridnost, marljivost, občutek za skupnost in še bi lahko našteval. Zato ne presenečajo napisi na starih čebelnjakih Po pčelah se vižaj, Tle se špeglajte lenuhi pri tej mali marni muhi. Številna znanja, ki se še razvijajo in odkrivajo o čebelah je človeku v opomin v našem sodobnem življenju je zgledovanja po čebelah vse manj zato je čas, da se začnemo ozirati po njih. Kot pedagog naj povem, da je primer 3D čebele pravilen pristop pridobivanja novih znanj kajti če znamo otroku ponuditi pravo učno okolje potem bomo tudi uspeli. Marko BORKO, vodja izobraževanja in usposabljanja v ČZ je nadaljeval  z opisom projekta 3D kranjice. Povezovalka program je bila tokrat Barbara Dimc za kulturni del sta poskrbela   baritonist Lukas Samoza Osterc in pianistka Aleksandra Pavlovič pred pričetkom slovesnosti nas je z igranjem navduševala godba Lukovica. Svečano odprtje je pripadlo predsedniku države Borutu Pahorju in predsedniku ČZ Slovenije Boštjanu Noču med tem, ko je prva na gumb 3D kranjice pritisnila županja občine Lukovica mag Olga Vrankar in dobila odgovor o tem, kaj je želo. Svečane predstavitve so se poleg predsednika države udeležili številni gostje med njimi tudi veleposlaniki tujih držav. Tokrat smo si poleg 3D kranjice lahko ogledali še čebelnjak ter v galeriji Sivka razstavo podpredsednika ČZ   Marka Alaufa.

djd

 

Oglasno sporočilo