Lanišek in SSK Mengeš na skakalnem Mt. Everestu

0
771
Anže Lanišek slavi prvo zmago v svetovnem pokalu

November se je za Anžeta Laniška, člana Smučarsko-skakalnega kluba Mengeš, iztekel kot v najlepši pravljici. Potem ko si je na uvodni prireditvi 43. sezone svetovnega pokala v ruskem Nižnem Tagilu priskakal dve sedmi mesti, je na naslednji postaji v Ruki na Finskem zablestel v vsem sijaju.

Vrhunsko formo je 25-letni Domžalčan na veliki 145-metrski napravi Rukatunturi potrdil z imenitnimi skoki, ki so mu prinesli dve uvrstitvi na oder z najboljše smučarske skakalce na svetu. Potem ko je moral »Žaba« na prvi tekmi priznati premoč zgolj japonskemu zvezdniku Rjojuju Kobajaši, je na drugi le dočakal svojo krstno zmago, ki se mu je med svetovno elito izmikala kar nekaj časa.

»To je velik dan zame, na katerega sem dolgo čakal,« se je Lanišek razveselil svojega podviga v Ruki, s katerim si je še okrepil potrebno samozavest. Kot je zatrdil, se s premierno zmago pri njem ne bo veliko spremenilo; še naprej bo šel mirno iz skoka v skok. In prav takšna miselnost je – seveda ob izvrstni pripravljenosti – odlična napoved prihajajočih vrhuncev v tej zimi, katere glavni vrhunec bodo vsekakor februarske olimpijske igre v Pekingu.

Na zmagovalni oder se je prejšnji mesec zavihtel tudi 17-letni Taj Ekart, ki se je na mladinskem državnem prvenstvu v Kranju (do 18 let) izkazal s srebrnim odličjem. Za nameček je prispeval še levji delež k tretjemu mestu SSK Mengeš na moštveni tekmi, na kateri so mengeške barve na 110-metrski skakalnici pod Šmarjetno goro zastopali še 15-letni Benjamin Bedrač ter 14-letna Nik Bergant Smerajc in Timo Šimnovec. Čeprav je bila mengeška ekipa med vsemi najmlajša, se je torej prebila do bronaste kolajne, pri čemer je na koncu ni veliko ločilo od srebrne.

V Planici pa so prejšnji mesec slovesno podelili priznanja najboljšim skakalcem v letošnji poletni sezoni, v kateri so bili mengeški upi zelo uspešni. V slovenskem pokalu je med mladinci (do 16 let) na vrhu točkovanja pristal Benjamin Bedrač, med kadeti (do 15 let) sta prvi dve mesti osvojila Nik Bergant Smerajc in Timo Šimnovec, med kadetinjami (do 14 let) je bila Živa Andrić druga, na tem položaju je med mlajšimi kadeti (do 13 let) končal tudi Jaka Perne, v pokalu gorenjske regije (do 13 let) pa sta prvi dve mesti osvojila Erik Tomažič in Jaka Perne.

S smučarske zveze so medtem tudi sporočili, da je SSK Mengeš s svojo zasedbo (v postavi Živa Andrić, Nik Bergant Smerajc, Alen Pestotnik in Timo Šimnovec) oktobra v Žireh namesto drugega mesta osvojil naslov ekipnega državnega prvaka, saj so takrat prvouvrščene Vizorčane zaradi prevelikega števila kvot oziroma nastopov enega od tekmovalcev naknadno premaknili na 14. mesto.

Ker se bližajo prazniki, velja izkoristiti še priložnost, da vsem bralkam in bralcem prisrčno voščimo vesel božič in srečno novo leto 2022 ter se zahvalimo vsem, ki tudi v teh težkih časih tako ali drugače podpirate naš klub!

Besedilo: Š. M.
Foto: https://berkutschi.com/

 

Oglasno sporočilo