Simfonični orkester Domžale – Kamnik praznuje 50. obletnico delovanja

0
977

Simfonični orkester Domžale – Kamnik je nastal jeseni leta 1971 z združitvijo salonskega orkestra zavoda za glasbeno izobraževanje Domžale in kamniškega Komornega orkestra. Februarja 1972 je bila združitev uradno potrjena z aktom o ustanovitvi društva z imenom Simfonični orkester Domžale-Kamnik. Letni program orkestra postaja tradicionalen. Že v prvih letih delovanja pa je orkester  izoblikoval svoj program dela. Obsegal je danes že tradicionalne »novoletne koncerte«, ki so bili takrat prvi tovrstni v Sloveniji.

Orkester z več kot 50 člani sestavljajo ljubitelji glasbe, in sicer učenci osnovnih šol, dijaki, študenti različnih smeri, obrtniki, zdravniki, ekonomisti, komercialisti, inženirji strojništva, organizatorji dela, glasbeniki instrumentalisti in učitelji glasbe. Ob poslušanju orkestra se čuti posebna povezanost med člani, saj ni bil nikoli v ospredju posameznik, temveč skupina. Glasbenike njihova različnost združuje, tako se drug od drugega učijo, medsebojno sodelujejo, se dopolnjujejo, prilagajajo, predvsem pa uživajo ob skupnem muziciranju in želijo to prenesti tudi na poslušalce.

Program orkestra poleg novoletnih koncertov vsebuje še letne koncerte, koncerte v naravi (filmska glasba v Arboretumu), dobrodelne koncerte, koncerte zimzelenih melodij, božične koncerte in v zadnjih letih tudi sodelovanje v tujini na različnih festivalih in še bi lahko naštevali.

Od ustanovitve orkestra do leta 1992 je opravljal delo umetniškega vodje in dirigenta Tomaž Habe, za njim pa je to mesto prevzel Aleksandar Spasič. Jeseni 2002 je vodenje orkestra začasno prevzel ponovno Tomaž Habe, nato pa Stefan Garkov. Stalni dirigent in umetniški vodja je bil še Simon Dvoršak in nato Simon Krečič, decembra 2013 pa je vodenje prevzel aktualni dirigent Slaven Kulenović.

Župan Matej Slapar je včeraj Simfoničnemu orkestru Domžale – Kamnik predal zahvalo z mislijo, da bi jih tudi v prihodnosti spremljala ljubezen do glasbenega ustvarjanja in bi še naprej krepili glasbeno zavest za vse naslednje generacije. Njegovim čestitkam se je pridružil vodja Območne izpostave Javnega sklada Republike Slovenije za kulturne dejavnosti Tone Ftičar, predsednik orkestra Mihael Kozjek pa je skupaj s podpredsednico Ano Ernestl namenil zahvalo trem članom, ki so že od samega začetka v orkestru, iskreno zahvalo pa sta namenila še ustanovitelju orkestra profesorju Tomažu Habetu.

Koncert je bil razpet med slikovitimi italijanskimi opernimi arijami in glasbo pretežno ruskih skladateljev ter predstavnikov dinastije Strauss. Novo delo, kratko orkestrsko fantazijo, v katero je bila vključena tema Andreja Blumauerja – melodija Veselo v Kamnik in tudi včeraj premierno predstavljeno, je orkestru ob 50. obletnici delovanja namenil ustanovitelj orkestra profesor Tomaž Habe.

Kot se za pol stoletja neprekinjenega delovanja spodobi, so k sodelovanju povabili tri umetnike, ki so z njimi v preteklosti že sodelovali. Pridružil se jim je tenorist Aljaž Farasin, ki sodi med najvidnejše zvezde opernega petja na Slovenskem. Na odru se je članom pridružila še sopranistka Mojca Bitenc Križaj, ki je tudi že sodelovala z orkestrom, za preplet misli in besed pa je poskrbel Jure Ivanušič.

Vse najboljše Simfonični orkester Domžale – Kamnik!

Občina Kamnik

Oglasno sporočilo

ODDAJ KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here