Novice iz tabora Calcit Volleyball

0
137

Kamničanke boljše tudi od polfinalistk pokala CEV

Odbojkarice Calcit Volleyja so v tekmi sedmega kroga srednjeevropske lige doma premagale Mladost Zagreb s 3:1 (20, 16, -21, 22). V nedeljo, 13. februarja, bodo Kamničanke v 20. krogu Sportklub prve odbojkarske lige v gosteh igrale z Ankaranom. Tekma v Kopru se bo začela ob 20. uri.

Calcit Volley – Mladost Zagreb   3:1 (20, 16, -21, 22)

Kamnik – Športna dvorana Kamnik, gledalcev 100, sodnika: Kuzmanović, Ovuka (oba BiH).

Calcit Volley: Pavlović Mori 2, Špoljarič (L), Mihevc 4, Radišković 12, Šiftar 3, Vovk, Brulec Kostić 13, Lenart, Boisa, Janežič (L), Charuk 21, Sillah 14, Zorman, Čižman. Trener: Gregor Rozman.

Mladost Zagreb: Freund, Popić 8, Perić 4, Papać, Grbavica 11, Samadan 15, Kulić 4, Marković 7, Cvetičanin, Štimac (L), Sesar, Tomić 3. Trener: Leonard Barić.

Slovenske državne in pokalne prvakinje so si že pred časom zagotovile prvo mesto po rednem delu srednjeevropske lige, s tem pa tudi nastop na zaključnem turnirju, ki bo 23. in 24. februarja na Dunaju. Toda tekma proti zagrebški Mladosti, ki se je prejšnji teden po zmagi nad poljsko ekipo LKS Commercecon uvrstila v polfinale pokala CEV, je bila za varovanke Gregorja Rozmana dodatni izziv. V prvi medsebojni tekmi, še v začetku novembra lani, so Kamničanke v Zagrebu zmagale s 3:1 (-19, 20, 13, 23).

Zagrebčanke so v začetku prvega niza po zaostanku z 1:3, ko je bila za domače dvakrat z asom uspešna Olivera Brulec Kostić, z blokom Martine Samadan povedle s 5:3, z dvema točkama prednosti pa so vodile tudi še pri izidu 8:6. Sledilo je obdobje boljše igre domače ekipe, ki je po točki Brulec Kostić izid na osmi točki izenačila, po napaki gostij pa povedla s 15:12. Toda po nekaj lastnih napakah domače ekipe in uspešnem napadu Klara Perić so Zagrebčanke izenačile na 18:18. Z dvema uspešnima napadoma je pred vstopom v končnico niza prednost domači ekipi zagotovila Andjelka Radišković (20:18), reprezentantka Bosne in Hercegovine pa je bila z novima točkama zaslužna tudi za kamniško vodstvo s 23:19. Po drugem polminutnem odmoru Leonarda Barića, je bila v napadu uspešna še Fatoumatta Sillah, drugo od petih zaključnih žog pa je izkoristila Lucille Charuk s svojo že osmo točko v prvem nizu.

Začetek tretjega niza je pripadel gostujočim odbojkaricam, ki so z asom Tomić povedle s 7:3, pred tem so s 3:2 še vodile domačinke. Po novem asu, tokrat Samadan, je bilo že 9:4 za zagrebško ekipo, z blokom Radišković pa so se Kamničanke vrnile v igro (9:11). Tudi po polminutnem odmoru gostujočega trenerja težav za Zagrebčanke ni bilo konec, kajti na servis Katje Mihevc so do vodstva prišle domačinke (14:12). Svojo prednost so z novo točko Radišković podvojile (17:13), z malo sreče pa je ista igralka postregla še z asom za 19:14. Zagrebčankam ni pomagal niti drugi polminutni odmor, vodstvo z 2:0 v nizih je potrdila Brulec Kostić.

V tretjem nizu so prve do dveh točk prednosti prišle domače odbojkarice z asom Charuk (5:3), vendar so po bloku Astrid Popić do vodstva z 11:7 prišle Zagrebčanke. Čeprav so gostje vodile tudi s 13:8, so se jim Kamničankam po servisu Radišković in dobri reakciji Mije Šiftar na mreži približale na točko zaostanka (13:14). Najmlajša igralka Calcit Volleyja je imela tudi največ zaslug za njegovo vodstvo z 18:16, po polminutnem odmoru Barića in asu Mance Lenart pa so domače odbojkarice dosegle novo točko (19:16). Kamničanke so vodile tudi še z 21:19, vendar je sledil popoln preobrat v režiji zagrebških odbojkaric. Josipa Marković je z asom poskrbela za tri zaključne žoge svoje ekipe za njen prvi niz na tekmi, po napaki Kamničank so izkoristile že prvo.

Na servis Mihevc in Brulec Kostić so Kamničanke v četrti niz vstopile s prednostjo petih točk (6:1), vendar so se Zagrebčanke po asu Samadan hitro približale na dve točki zaostanka (6:8), po dveh zaporednih Grbavice pa le še na točko (10:11). Za nekaj mirnejše nadaljevanje niza domače ekipe je poskrbela Radišković (13:10), toda po novih dveh točkah Grbavice sta bili ekipi že skupaj (17:17). Vztrajne Zagrebčanke so do prvega vodstva v četrtem nizu prišle po napaki domačink (20:19), vseeno pa so do dveh zaključnih žog za še deseto zmago v srednjeevropski ligi prišle domače odbojkarice. Že kar prvo je izkoristila najboljša igralka tekma, Lucille Charuk, ki je bila v napadu 74-odstotna, dosegla pa je tudi tri bloke in as.

Izjava po tekmi

Gregor Rozman, trener Calcit Volleyja: »Že pred tekmo sem dejal, da me kalkulacije ne zanimajo. Nikoli do zdaj nisem kalkuliral in nikoli ne bom, zato smo se pred tekmo z igralkami dogovorili, da jo bomo odigrali pošteno in na najvišji možni ravni. Premagati polfinalista pokala CEV, ni mala stvar, pa kakorkoli gledamo na to. Zelo dobro igro je prikazala Lucille Charuk, ki že vso sezono igra na visoki ravni, z Evo Pavlović Mori odlično sodelujeta in samo želimo si lahko, da bo tako do konca sezone.«

______________________________________________________________________

Še četrtič zaporedoma boljši v tie-breaku, njihova usoda v mariborskih rokah

Odbojkarji Calcit Volleyja so v svoji zadnji tekmi rednega dela srednjeevropske lige v gosteh premagali VKB Bratislavo s 3:2 (20, 13, -22, -23, 9). Ali bo to dovolj za uvrstitev na zaključni turnir, ki bo 19. in 20. februarja v Pliberku, bo znano šele po sobotni tekmi med ekipama Mladost Zagreb in Merkur Maribor. V soboto pa bodo Kamničani v 16. krogu Sportklub prve odbojkarske lige v gosteh, ob 19. uri, igrali s Črnučami.

VKP Bratislava  – Calcit Volley  2:3 (-20, -13, 22, 23, -9)

Bratislava – Športna dvorana Dom športov, gledalcev 50, sodnika: Milić, Keser (oba Avstrija).

VKP Bratislava: Billich 7, Jurik 12, Vančo 2, Tarabus 6, Kurej (L), Pavlicko 1, Trubač 15, Kostolani 7, Prešinsky 1, Malina 5, Banda, Yacoubou 13. Trener: Matuš Kalny.

Calcit Volley: Kos, Hribar (L), Bregar 8, Purić, Gasparini, Klobučar 15, Siirilä 11, Brulec 1, Beravs, Plot (L), Mujanović 19, Pavlović 21. Trener: Matija Pleško.

Bratislava je bila prvi nasprotnik kamniške ekipe v letu 2022, Calcit Volley je doma zmagal s 3:0, bila pa je njen zadnji nasprotnik rednega dela srednjeevropske lige. Kamničani so za zanesljivo uvrstitev na zaključni turnir, ki bo 19. in 20. februarja, v Pliberku, potrebovali zmago s 3:0 ali 3:1, v primeru kakršnegakoli drugega izida pa bi bila njihova usoda v rokah Merkur Maribora, ki bo v soboto igral z zagrebško Mladostjo v gosteh. Ker so v Bratislavi osvojili le dve točki, bodo v soboto še kako pogledovali proti Zagrebu. Če bo Mladost slavila s 3:1 ali 3:1, bo ona igrala v Pliberku, vsak drugi izid bo na zaključni turnir peljal kamniško ekipo.

V uvodnem nizu so Kamničan po dveh lastnih napakah domače ekipe povedli z 2:0, po še tretji njihovi že z 9:5. Vendar so domači odbojkarji hitro ujeli priključek, ko so po asu Daouda Yacoubouja svoj zaostanek prepolovili (7:9), po uspešnem napadu Luboša Kostolanija pa so prišli le na točko zaostanka (10:11). Po novem asu domačih, tokrat Radoslava Prešinskyja je bil izid na 13. točki izenačen, zato je Matija Pleško posegel po prvem polminutnem odmoru. V končnico niza so kamniški odbojkarji, tudi po zaslugi še kar treh zaporednih lastnih napakah domače ekipe, vstopili s štirimi točkami prednosti (21:17). Visoke prednosti Kamničani niso zapravili, niz, v katerem je Bratislava naredila kar enajst lastnih napak, Kamničani štiri manj, pa je z asom končal Nik Mujanović.

V prvem nizu so Kamničani samo eno točko dosegli z blokom, v začetku drugega, na servisu je bil Tommi Siirilä, po zaslugi Mihe Bregarja še dva. Sledil je še as Siirilä, na semaforju pa je bilo že 4:0 za Calcit Volley. Z novim blokom, tokrat Mujanovića, so gostje domačinom pobegnili že za pet točk (6:1). Čeprav so se domačini Kamničanom še približali na dve točki zaostanka (6:8), so odbojkarji Calcit Volleyja na servis Mujanovića, ki je bil pred tem uspešen v napadu, dosegli sedem zaporednih točk za vodstvo s 16:6. Ob tem so Kamničani še naprej prevladovali v bloku – v drugem nizu so jih dosegli šest -, v napadu so bili ob Mujanoviću uspešni še Danilo Pavlović, Bregar in Siirilä, tako da zmaga varovancev Matije Pleška v tem nizu niti v enem trenutku ni bila več vprašljiva. Ob koncu niza je Mujanović s svojim tretjim asom na tekmi poskrbel za dvanajst zaključnih žog, po lastni napaki domače ekipe so izkoristili prvo.

Veliko bolj izenačen je bil začetek tretjega niza, v katerem je Bratislava povedla z 2:0, z blokom Pavlovića so nato z dvema točkama prednosti povedli Kamničani, nato pa sta bili ekipi do sedme točke izenačeni. Na servis Mujanovića so do prednosti dveh točk prvi prišli gostje (9:7),  domačini pa so jim vrnili z blokom Michala Trubača in vodstvo s 13:11. Tudi njihovo veselje ni dolgo trajalo, kajti Jan Klobučar je poskrbel za izenačenje že na trinajsti točki. Po asu Jana Tarabusa je bilo spet plus dve za Bratislavo (17:15), vendar sta ekipi v končnico vstopili izenačeni (21:21), do dveh zaključnih žog pa so po uspešnem napadu Yacoubouja prišli domači odbojkarji. Prvo je z blokom, šestim domače ekipe v tretjem nizu, izkoristil prav domači korektor, Yacoubou.

V začetku četrtega niza so Kamničani izid izenačili na četrti točki in to potem, ko so rešili nekaj težkih žog, do prvega vodstva pa so prišli z blokom Siirilä (5:4). Toda nadaljevanje je bilo spet nekoliko slabše in po novem zaostanku dveh točk (9:11), je Pleško vzel prvi polminutni odmor v četrtem nizu. Siirilä je spet popeljal Kamničane do vodstva (14:13), Klobučar pa do dveh (18:16). Veselje gostov ni dolgo trajalo, kajti po novem asu Trubača sta bili ekipi na 18. točki ponovno skupaj, zato je Pleško vzel še svoj drugi polminutni odmor. V še eni napeti končnici so bili spet bolj zbrani domači odbojkarji, ki so z veliko sreče prišli do dveh zaključnih žog, zanju je z asom poskrbel Yacoubou, Trubač pa je izkoristil drugo.

Pred Kamničani je bil tako še četrti tie-break v zadnjih štirih tekmah. Predhodne tri so dobili, bolje pa so ga začeli tudi v Bratislavi, ko so po točki Siirilä povedli s 5:3, dve točki prednosti pa so imeli tudi ob menjavi strani. Z asom Jana Brulca so povedli z 9:6, po napaki domačinov že z 11:7, dve točki pa je z asom zagotovil Mujanović.

Izjava po tekmi

Matija Pleško: »Žal nismo dobili tistega, po kar smo prišli, tako da zdaj nismo več odvisno sami od sebe in bomo morali čakati na razplet sobotne tekme v Zagrebu. Če bi bilo vse normalno, bi Mariborčani morali to tekmo dobiti, vendar bomo videli. Zdaj nas čaka dolga pot domov, spet smo odigrali pet nizov, v soboto pa se moramo čim bolje pripraviti na Črnuče, ki nimajo česa izgubiti. Nam ne preostane drugega, da potrdimo svojo kakovost in da to tekmo dobimo. Bo spet težko.«

Besedilo: Miha Štamcar
Fotografije: Klemen Brumec

Oglasno sporočilo