Novice iz tabora Calcit Volleyball

0
202

Kamničanke po težko priborjeni zmagi v finalu z Vasasem

Odbojkarice Calcit Volleyja so v polfinalu zaključnega turnirja srednjeevropske lige na Dunaju premagale domačo ekipo SVS Post Schwechat s 3:2 (22, 7, -23, -20, 11). V prvem polfinalu je bil Vasas Budimpešta s 3:1 (-21, 19, 13, 26) boljši od Nove KBM Branika. Kamničanke se bodo v četrtek, ob 13. uri, v finalu pomerile z Vasasem, ob 10.30 pa bosta v tekmi za tretje mesto igrali ekipi Nova KBM Branik in SVS Post Schwechat.

Calcit Volley  – SVS Post Schwechat   3:2 (22, 7, -23, -20, 11)

Dunaj – Športna dvorana Posthalle, gledalcev 150, sodnika: Jambor, Kovar.

Calcit Volley: Pavlović Mori 2, Špoljarič (L), Mihevc 5, Radišković 16, Šiftar 2, Vovk, Brulec Kostić 22, Lenart 1, Boisa 3, Janežič (L), Charuk 10, Sillah 17, Zorman, Čižman. Trener: Gregor Rozman.

SVS Post Schwechat: Vassilakopoulos 1, Mitrengova 10, Pavlova 1, Chrtianska 12, Mićić, Hutchinson 6, Mehić 10, Tuluk, Trunner, Haselsteiner (L), Mikšikova 8, Haslinger 5, Baji (L), Katz 1. Trenerka: Zuzana Pecha Tlstovicova.

Dunajčanke so se na zaključni turnir srednjeevropske lige uvrstile kot organizatorice, saj so v rednem delu tekmovanja zmagale le trikrat, so pa v začetku leta proti Kamničankam, ki v desetih tekmah niso izgubile, osvojile točko. Vendar so aktualne slovenske in državne prvakinje na tej tekmi igrale v oslabljeni zasedbi, na prvi medsebojni, v začetku novembra, je bilo v Kamniku 3:0 za Calcit Volley. Zelo dobro je Kamničankam kazalo tudi po prvih dveh nizih polfinala, toda po gladki zmagi v drugem nizu so v nadaljevanju tekme popustile, kar so Dunajčanke izkoristile in izid izenačile. V tie-breaku so bile bolj zbrane slovenske odbojkarice, ki so se navkljub kar 36 lastnih napakam uvrstile v finale.

Da bodo Dunajčanke vse prej, kot lahek zalogaj se je potrdilo v uvodnem nizu, ki so ga bolje začela domače odbojkarice in po točki Diane Mitrengove povedle z 8:4. Prednost štirih točk so ohranile vse do izida 12:8, ko so se jim Kamničanke po njihovi lastni napaki približale na točko zaostanka (11:12). Vendar do preobrata še ni prišlo, kajti domače odbojkarice so jim spet pobegnile na plus štiri (17:13). S polminutnim odmorom je Gregor Rozman zaustavil njihov nalet, do izenačenja pa je prišlo na 19. točki, Fatoumatta Sillah pa je z uspešnim napadom Kamničanke po začetnih 1:0 spet popeljala do vodstva (23:22). Težav za Dunajčanke pa še ni bilo konec, z asom Katje Mihevc so gostje prišle do dveh zaključnih žog za vodstvo z 1:0 v nizih, po polminutnem odmoru trenerke Zuzane Pecha Tlstovicove je z asom zmago potrdila Eva Pavlović Mori.

Drugi niz je minil v prepolni premoči kamniške ekipe, ki je po dveh zaporednih točkah Andjelke Radišković povedla z 8:1, tudi po drugem polminutnem odmoru domače trenerke pa se niso zaustavile. Še naprej so prevladovale na servisu in v napadu, njihova prednost pa je vztrajno naraščala. Olivera Brulec Kostić je poskrbela za plus deset (14:4), na servis Mance Lenart pa so dosegle kar devet zaporednih točk za vodstvo s 24:5. Niz se je končal z napako domače ekipe.

Začetek tretjega niza je bil spet nekoliko bolj izenačen, kajti čeprav so Kamničanke z blokom Sillah povedle z 9:4, so domačinke z uspešnim napadom Monike Chrtianske izid na deseti točki izenačile. Z delnim izidom 3:0 so Dunajčanke celo povedle s 15:12, vendar njihovo veselje ni dolgo trajalo, kajti Sillah je že na 15. točki izid izenačila, Radišković pa je z asom svojo ekipo spet popeljala do vodstva (17:16). Chrtianska, ki se je v tretjem nizu razigrala, je poskrbela za novo vodstvo domače ekipe (23:22), ki je po polminutnem odmoru Gregorja Rozmana prišla tudi do dveh zaključnih žog za svoj prvi niz na tekmi. Prve po zaslugi Brulec Kostić niso izkoristile, zato pa je Aida Mehić izkoristila drugo.

Z nezbrano igro in velikim številom lastnih napak so kamniške odbojkarice vstopile tudi v četrti niz, zato je Rozman pri izidu 6:6 vzel polminutni odmor. Toda po že šesti lastni napaki Kamničank v četrtem nizu so Dunajčanke povedle z 9:7, po novi točki Chrtianske pa z 11:8. Napake v kamniški ekipi so se nadaljevale, kar so Dunajčanke izkoristile in prišle do štirih točk prednosti (14:10). Po drugem polminutnem odmoru so Rozmanove varovanke le zaigrale nekaj bolje in se po napadu Mije Šiftar domačinkam približale na točko zaostanka (14:15). Vendar njihovo veselje ni dolgo trajalo, kajti po dveh zaporednih blokih in asu Jasmin Haslinger je bilo že 21:15 za SVS Post Schwechat, po deseti kamniški napaki v četrtem nizu pa že 23:16. Izenačenje v nizih je potrdila Mehić.

V tie-breaku so prve do dveh točk prednosti prišle Kamničanke, ko je bila dvakrat zaporedoma uspešna Sillah. Z dvema točkama prednosti so gostje odšle tudi na menjavo strani, do treh pa so prišli z blokom Katje Mihevc (10:7). Dunajčanke so se z asom Hutchinson še vrnile v igro, saj so zaostajale le še za točko (10:11), toda po dveh zaporednih točkah Radišković so Kamničanke prišle do štirih zaključnih žog za končno zmago. S servisom v mrežo jih je »rešila« Martha Vassilakopoulos.

______________________________________________________________________

Kamničani so si že zagotovili najmanj tretje mesto

Odbojkarji Calcit Volleyja so v zaostali tekmi 17. kroga Sportklub prve odbojkarske lige doma premagali Salonit Anhovo s 3:0 (19, 21, 15). V prihodnjem krogu bodo Kamničani v soboto, 26. februarja, ob 20. uri, gostili kranjsko Hišo na kolesih Triglav.

Calcit Volley – Salonit Anhovo  3:0 (19, 21, 15)

Kamnik – Športna dvorana Kamnik, gledalcev 80, sodnika: Markelj, Novak.

Calcit Volley: Kos, Hribar (L), Bregar 14, Purić, Gasparini 12, Klobučar 11, Siirilä 7, Brulec 1, Beravs, Plot (L), Mujanović 2, Pavlović 7. Trener: Matija Pleško.

Salonit Anhovo: Boharev 7, Šarić (L), Jereb, Filiputti 1, Karnel, Jeklin, Lazar 2, Kavčič, Maretič 8, Radosavljević 9, Okroglič (L), Kovačič 1, Vrtovec 11, Ristić. Trener: Rade Dačović.

Derbi tretje in četrtouvrščene ekipe državnega prvenstva je bila na prošnjo gostov iz Kanala prestavljena s sobote na danes, kar je pomenilo še nekaj dni dodatnega treninga za varovance Matije Pleška, ki so ga nujno potrebovali. V letu 2022 kamniški odbojkarji še niso izgubili, zadovoljni pa so bili lahko tudi v taboru Kanalcev, ki so praznih rok ostali le v svoji prvi letošnji tekmi proti ACH Volleyju v gosteh. Po tekmi v Kanalu je bilo njihovo zadovoljstvo manjše, saj so s porazom izgubili vse možnosti, da bi do konca rednega dela prvenstva prehiteli Calcit Volley. Zato pa Kamničani še ostajajo v igri za drugo mesto.

V uvodnem nizu so domači odbojkarji z asom Mitje Gasparinija prvi prišli do dveh točk prednosti (6:4), ki so jo po novih dveh asih, tokrat Danila Pavlovića, podvojili na 9:5. Kanalci so se po polminutnem odmoru svojega trenerja Rada Dačevića domačinom približali na dve točki zaostanka (10:12), od tega je polovico točk zanje prispeval Matic Vrtovec. Toda po bloku Mihe Bregarja je bilo spet plus štiri za Kamničane (17:13). Z dvema zaporednima točkama so se odbojkarji Salonita še enkrat približali na dve točki zaostanka (15:17) toda končnica niza je bila v znamenju domačih odbojkarjev, ki so dosegli zadnje tri točke. Niz se je končal z asom Gasparinija, kar je bil peti as Calcit Volleyja v prvem nizu.

Tudi drugi niz se je začel po željah kamniške ekipe, ki je z blokom Tommija Siirilä povedla s 4:0, vendar so se jim Kanalci z blokom Vrtovca hitro približali na točko zaostanka (5:6). Vztrajni gostje so na 16. točki izid izenačili, že v naslednjem napadu pa so z asom Liana Svita Maretiča prišli do svojega prvega vodstva po začetnih 1:0 v prvem nizu. S točko prednosti so z blokom Marka Radosavljevića tudi vstopili v končnico niza (21:20), ki se zanje ni dobro končala. Njihovo usodo je s servisi zapečatil Gasparini, ki je z asom, tako kot prvi, končal tudi drugi niz.

V tretjem nizu je Matija Pleško po vodstvo svoje ekipe s 5:2 in treh zaporednih točkah gostov, od tega je dve z asom prispeval Vrtovec, vzel polminutni odmor. To je bilo tudi predzadnje izenačenje na tekmi, saj je Maretič izid na šesti točki še izenačil, na servis Jana Klobučarja pa so Kamničani z delnim izidom 5:0 gostom pobegnili za sedem točk (16:9). Visoko vodstvo domače ekipe ni uspavalo, še naprej je pritiskala s servisi in po novih treh asih, tokrat Bregarja, skupaj so Kamničani z asom dosegli deset točk, je bilo že 24:13. Zmago je potrdil mladi Nik Mujanović.

Izjava po tekmi

Matija Pleško, trener Calcit Volleyja: »Mislim, da je celotna ekipa prikazala zelo solidno igro, najbolj pomembne pa so vse tri točke. Premor, ki smo ga imeli, smo izkoristili za dober trening, saj dolgo nismo imeli ne dovolj igralcev ne časa zanj. Na igrišču smo dobro delovali, zadovoljen pa sem, kako smo izvajali začetne udarce. Še enkrat se je pokazalo, da ko ti gre servis, je vse precej lažje.«

Besedilo: Miha Štamcar
Fotografije: Klemen Brumec

Oglasno sporočilo