Snažilka Tilka: “Kaj pravijo naši?”

0
1579

Vsi mediji so polni raznih strokovnih, navijaških ali propagandnih intervjujev na temo volitev, svoje so povedali že politiki, gospodarstveniki, pevci in branjevci. Mi pa smo se spomnili naše nekdanje sodelavke snažilke Tilke, ki je sicer tule blizu nas, v Domu upokojencev. Sklenili smo, da z njo popijemo kavico in zastavimo nekaj predvolilnih vprašanj:

Sedaj uživate upokojenske dneve tule v lepem okolju domžalskega doma upokojencev, pa me zanima, ali kaj spremljate dogajanje okoli volitev? Ali se tule o tem kaj pogovarjate?
O to pa to, veliko se pogovarjamo, gledamo televizijo, včasih se tudi skregamo;  jaz se nočem kregat, takrat grem raje v sobo štrikat, ampak je tudi moja cimra večkrat  strašno zoprna. Veste, ona je huda janševka, pa se največkrat okrog tega sporečeva. Najbolj me razjezi, ko mi pridiga o tem, da mi bodo ta rdeči še penzijo vzeli, pravi, ja kaj boš pa potem, ko niti  dom ne boš mogla plačevati! Jaz vem, da je to samo njena propaganda, najbolj jo pa hujska njen sin, ko pride včasih na obisk in ji prinese neke  cajtenge. Takrat je čisto zmešana in me komandira, da še štrikat pozabim.

Kaj pa vi mislite o volitvah? Kdo bi po vašem moral zmagati, za koga boste volili?
Sama ne vem, jaz sem bila tako, kot moj pokojni Miha, vedno bolj za naše, ta črnih nikoli nisem marala, ampak zdaj je toliko strank, da sploh ne vem, katera je naša in katera ni. Recimo Francka iz sobe nad mano jih loči po oblekah. Pravi, da bo volila tisto ta spedenano, ko je vedno tako zrihtana in sfrizirana, ne vem, kako se ji že reče; meni pa ta ni všeč, preveč je nobel, sem bolj za take, ljudske, navadne. Zadnjič sem gledala eno, ki je prav fajn govorila, ampak sem pozabila, kako ji je ime, imela je tako rdečo obleko. Mogoče bom volila tisto ali pa Milko. Ta mi je bila všeč, se ni pustila komandirat.

Ona ne kandidira, sedaj je evropska poslanka. Se boste morali odločiti za koga drugega, saj je velika izbira.
To je res, tudi tisti Kamničan, Šarec, mi je bil všeč, ki je bil vedno tako za hece, ko je rekel: kva je dej, babe sitne? Ta je bil prav fajn, ampak ga je bolj malo slišat. Pa še eden je, ki je zadnje čase veliko na televiziji, ima tako frizuro, bolj dolge lase, kot Francka iz sosednje sobe; dobro govori, jaz ga bolj malo razumem, ampak pravijo, da bo najbrž zmagal. Francka me tudi nagovarja, naj volim upokojence, ti da so naši, ampak nisem preveč za to, saj se samo nekaj kregajo. Ko je bil Erjavec, sem ga že po govorjenju poznala, sedaj pa sploh ne vem, kdo je kdo. Čakajte, tamle gre Tončka, jo bom vprašala, kaj ona misli…

No, kaj vam je povedala? Se boste zdaj lažje odločili?
A veste, kaj mi je rekla? Da naj obkrožim Tonina, da ga župnik zelo hvali. O, tega pa že ne, sem rekla, to je tisti, ki je kamion izgubil, to se spomnim. Pa tudi tistega ne, ki je z maskami handlal, takrat je bilo tu v domu grozno. Bili smo zaprti v sobe, takrat nisem videla moje vnučke več kot dva meseca. Ne, tega že ne bom volila. Aja, pa še eden je, ki je tudi zelo prijazen, se tako lepo smehlja…samo kaj, ko vsa imena zamešam, jaz jih bolj po oblekah ločim.

Ali niso najbolj važni programi? A to kaj spremljate?
Ja, tudi, samo kaj, ko si ne zapomnim, ker jih je toliko. Nekateri pravijo, da moramo biti za Janšo, ker nam je dal dodatke k penziji in bone za dopust; kaj čem jaz z boni, dala sem jih vnučki, da je šla dva dni na morje. Eni pravijo, da je treba biti za Alenko, ki se bori za upokojence, drugi pa trdijo, da je Luka naša prihodnost. A veste, to je tisti čedni dečko, se mi zdi kar prijazen, tudi on se menda bori za upokojence. Če jih prav razumem, se vsi borijo za upokojence, vsi se borijo za mlade in stare, ampak od te borbe imamo bolj malo. Jaz bom ostala kar pri oni v rdeči obleki, ki tako fajn govori. Bom že izvedela, kako se piše.

Nisem mogla razvozlati, kako je ime tisti gospe v rdeči obleki, ki je najbolj prepričala Tilko. Nekaj časa je še, da se naša sogovornica morda premisli ali ugotovi ime svoje kandidatke. Skratka, tudi upokojenci so dejavni in zelo premišljajo, koga bodo obkrožili.

 

 

Oglasno sporočilo