Poletna muzejska noč v Kamniku

0
631
Včeraj, 18. junija 2022, je v prostorih Medobčinskega muzeja Kamnik na gradu Zaprice potekala že 20. Poletna muzejska noč v Kamniku.

Ustvarjalci dogodka so pripravili raznolik program za vse okuse. V uvodnem delu programa je bila udeležencem na voljo projekcija filma Kamniške noči – 20 let. Sledilo je odprtje dveh razstav povezanih s slovenskim primorjem in Kamnikom, in sicer razstavi Slovenske ladje ter Miha Maleš – Piran.
 
Po uvodnem nagovoru direktorice Medobčinskega muzeja Kamnik mag. Zore Torkar je v imenu Občine Kamnik zbrane pozdravil tudi podžupan Sandi Uršič. Povedal je, da ga iskreno veseli, da se je 20. Poletne muzejske noči, kljub raznolikemu včerajšnjemu dogajanju v Kamniku, udeležilo veliko število ljudi. Med gosti je še posebej pozdravil gospo Majdo Šteblaj,  botro kamniške ladje, ki je le to krstila leta 1977. Zaslužnim za pripravo razstav je namenil zahvalo za ohranjanje dela naše zgodovine ter izrazil željo po njihovi visoki obiskanosti. V upanju, da bi k obisku tovrstnih razstav pristopile tudi kamniške šole je poudaril pomembnost vloge pri ohranjanju zgodovine in prenašanju le te na mlajše generacije.
 
V nadaljevanju je Maleševe živahne monotipije in majhne gravure s slovenske obale predstavila Breda Ilich Klančnik. Sledila je še otvoritev gostujoče razstave Pomorskega muzeja Sergej Mašera Piran – Slovenske ladje – 7 ladij Splošne plovbe, vključno z ladjo Kamnik. Projekt razstave in kataloga je predstavila avtorica Duška ŽitkoTehnični direktor Splošne plovbe in Kamničan Boris Vidmar pa je predstavil nastanek in razvoj Splošne plovbe in zgodovino ladje Kamnik, ki je skoraj 35 let plula na svetovnih morjih. Med prvimi pomorščaki na njej je bil tudi Kamničan Franc Berlec. Posebne gostje so bile tudi botre ladij Splošne plovbe, in sicer Mirjana Herlič, ki je leta 1976, krstila ladjo Maribor, Majda Šteblaj, ki je leta 1977 krstila ladjo Kamnik ter Duška Žitko, ki je leta 2011 krstila zadnjo novo ladjo, Portorož. Kamniška botra, gospa Majda Šteblaj je doživeto opisala njeno potovanje v Osako na Japonsko in krst ladje Kamnik 17. februarja 1977.
 
Sledilo je javno vodstvo po razstavi Slovenske ladje z Duško Žitko, Borisom Vidmarjem in Andrejem Utenkarjem, ki so povedali številne zanimivosti o ladjah in pomorščakih.
Najmlajši obiskovalci pa so pod vodstvom Tee Kregar izdelovali periskop za svoje poletne morske počitnice.
 
V lapidariju je v prijetni poletni noči sledil koncert Tjaše Fabjančič Trio, v okviru katerega so predstavili pesmi z nove zgoščenke Miniature.

Besedilo in fotografije: Občina Kamnik in Medobčinski muzej Kamnik

Oglasno sporočilo

ODDAJ KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here