Uvodnik Domžalsko-kamniške NOVICE 7 2022: Informacije kot predmet poželenja

0
389

Pred našimi očmi se odvija borba težke kategorije za nadzor nad informiranjem ljudstva. Ker smo v volilnem letu, je to posebej pomembno, saj so odločitve volivcev v glavnem odvisne od njihovega informiranja, pa seveda tudi splošne razgledanosti  in svetovno nazorske opredelitve. Svet je razdeljen na levico in desnico kot nikoli doslej, med enim in drugim polom vlada čedalje večje sovraštvo,  kakršnega doslej nismo poznali. To pa spretno izkoriščajo politične stranke, da se zavihtijo na oblast. Vsi smo bili priča, kako spontano in nepreudarno  se je odzvala množica na podlagi lažnih informacij, ki jih je plasiral Trump preko medijev. Ljudje pač verjamejo svojim idolom.

Postati idol pa je spet posebna sposobnost, ki  jo držijo na površju zgolj mediji, zato – če imaš v rokah medij, če obvladaš informacije, postaneš ideal naroda: vodja, šef, predsednik, župan.  Te manipulacije bi morali preprečevati novinarji, ki  so poklicani, da dajejo prave in točne informacije.  Če začnemo pri lokalnih medijih:  naš lokalni časopis ima po zagotovilih financerja, to je občinski proračun, namen informirati občane o delovanju in poslovanju občine točno in objektivno. Zaman boste v njem iskali kakršno koli kritično besedo o občinskih funkcionarjih, morda le med pismi bralcev, našli boste le pompozne članke o uspešnih projektih, ki so od ene do druge informacije dražji. Avtomobili  funkcionarjev pa vse večji.

Enako se dogaja na širšem, državnem nivoju, kjer so si močne stranke omislile celo svoje televizije, ki seveda neprikrito  in pravijo  da legitimno, hvalijo vsaka svojo malho in hkrati pridno mečejo blato na svoje konkurente.  In ljudje verjamejo. Verjamejo pač tistim, ki so jim po prepričanju bližji ali za katere menijo, da so jim ali jim še bodo  kaj dali. Nočejo verjeti, da jim noben politik nič ne da iz svojega žepa, da bodo sami morali plačati vse, kar so od države dobili. Seveda ne kar iz svojega računa, ampak preko višanja cen, višjih davkov, slabših plač in nižjih pokojnin.  Tega dejstva ne boste zasledili  na nobeni  strankarski televiziji, na to je dolžna opozarjati  nacionalka, ki je trenutno kot boksarska vreča, dobiva udarce z vseh strani.

Boj za oblast se začne in konča pri informacijah, česar se dobro zaveda tudi svetovna politika, od Trumpa in Busha do Putina in EU funkcionarjev. Če bi radi izvedeli resnico o dogajanjih na trenutno aktualni ukrajinski fronti, je ne boste našli niti na CNN niti na evropskih programih ali Al Jaziri, podatki so prilagojeni trenutni politiki vsake države. Po uradnih informacijah Ukrajine je ta tik pred zmago, po podatkih Rusije pa le-ta dosega vse svoje cilje. Čedalje več  pa je  beguncev, otrok sirot in mrtvih na obeh straneh. Ti so nujna škoda, kot stranski učinki zdravil.

Zato, vidite, so informacije velik predmet poželenja, zato se vlagajo velika sredstva  v  elektronske in druge medije, katerih naloga je oprati možgane volivcem in razdeliti svet na levo in desno polovico. Tisti, ki govorijo o sredini, so kot  perilo, ki čaka na dober detergent. Tega bodo zagotovo iznašli.

D. Šraj

 

 

 

 

 

Oglasno sporočilo