Član AMD Lukovica v ekipi AMZS uspešno tekmoval na ETEC 2022

0
340

Ekipa AMZS je na 35. evropskem prometno izobraževalnem tekmovanju FIA ETEC (European Traffic Education Contest), ki se je odvijalo med 24. do 26. septembrom 2022 v Zadru, v organizaciji hrvaškega avto-kluba HAK, osvojila 9. mesto med 19 reprezentancami iz 18 držav. V ekipi sestavljenih iz dveh deklet in dveh fantov, starih med 10 in 12 let, je uspešno nastopal tudi Danijel Cerar, član AMD Lukovica, učenec OŠ Jurij Vega iz Moravč.

Danijel si je mesto v ekipi, ki je zastopala Slovenijo, poleg Nine Kralj (AMD Ljubljana-Moste), Tajde Šošterko (AMD Kamnik) in Jakoba Kurmanška (AMD Dravograd), zagotovil spomladi na izbirnem tekmovanju AMZS.

Mladi kolesarji so se pomerili pri osmih vajah, s katerimi so ocenjevalci preverili njihovo teoretično znanje, spretnost na kolesu in poznavanje cestnoprometnih predpisov v praksi.

V praktičnem delu tekmovanja so morali dekleta in fantje svoje veščine in znanje dvakrat pokazati na kolesarskem poligonu z različnimi ovirami in spretnostnimi izzivi, pravilno prevoziti labirint, v katerem so se morali znajti s pomočjo prometnih predpisov, preveriti napake pri kolesu, zaznavati kritične situacije s pomočjo virtualnih očal, praktična naloga pa je bila še okrasitev kolesarske čelade.

Najboljši so bili mladi kolesarji iz Srbije, drugi so bili Latvijci, tretje mesto pa so osvojili mladi iz češkega avtomobilskega kluba UAMK.

Cilj tekmovanja, ki ga je mednarodna avtomobilistična zveza FIA prvič izvedla leta 1986, AMZS pa se ga udeležuje od leta 1997, je krepitev prometnega izobraževanja otrok in mladine v vseh državah članicah FIA, s čimer želijo tako FIA kot avto-moto klubi, ki na tekmovanju sodelujejo, pripomoči k zmanjševanju deleža mladih kolesarjev v prometnih nesrečah. Namen tekmovanja pa ni le preverjanje znanja in spretnosti, ampak tudi spoznavanje in druženje mladih iz različnih držav.

V AMD Lukovica se veselimo uspeha ekipe in našega Danijela in si želimo, da se nam naslednjo pomlad na pripravah za sodelovanje na državnem izboru za sestavo ekipe ETEC 2023, pridruži še več učencev petih in šestih razredov osnovnih šol iz Moravč in Brda.

Za AMD Lukovica Tomaž Andrejka

Oglasno sporočilo