Boštjan Deželak: “Cilj je ohraniti visoko kakovost bivanja in močno okrepiti podjetništvo v Domžalah.”

0
3257

Direktor domžalske Delavske hranilnice Boštjan Deželak se kot županski kandidat LTD – Toni Dragar – Lista za vse generacije podaja v volilno tekmo za funkcijo župana Občine Domžale. Dolgoletni župan Toni Dragar, ki ima za seboj štiri mandate, se namreč poslavlja in njegova lista, katere predsednik ostaja, je za kandidata postavila 41-letnega Študljana. Na začetku intervjuja je povedal, da sicer lahko odgovori tudi na osebna vprašanja, vendar verjame, da občane bolj zanima njegova sposobnost vodenja. »Ko preučujem programe drugih županskih kandidatov, ugotavljam, da imamo vsi podobne rešitve, kar ni nič nenavadnega, če pa živimo v enem mestu in imamo enake izzive. Vprašanje je torej, komu bomo volivci zaupali, da bo vse te ideje uresničil.«

Za vami je glede na starost, ali če rečem mladost, uspešna kariera v bančništvu. Zakaj se torej podajate v politične vode?
»Preprosto zato, ker verjamem, da je prišel čas, da tudi jaz naredim nekaj dobrega za naš kraj. Vsi vidimo težave, jih prepoznamo. Ko se pogovarjam z ljudmi in zadnjih nekaj tednov se veliko pogovarjam z Domžalčani, opažam, da imamo vsi rešitve. Začutil pa sem, da moram narediti nekaj več in zato tudi kandidiram. K temu so me znanci iz zasebnega pa tudi profesionalnega kroga že večkrat spodbujali, saj pravijo, da so v meni prepoznali sposobnosti vodenja. Slednje sem resnično pridobil v zadnjih letih, ko sem najprej vodil poslovalnico še na Probanki, nato prevzel vodenje poslovne enote Delavske hranilnice v Kamniku in nato v Domžalah. Slednja je bila sploh izziv, saj sem vodenje prevzel pri odprtju poslovalnice, ko je bilo še potrebno uvesti celoten sistem delovanja. Bil je izziv, vendar nam je uspelo, saj poslovna enota odlično deluje in veseli me, da tudi vodstvo prepozna naš trud in nas odlično ocenjuje.«

Da pa stopiva korak nazaj v preteklost, saj vas veliko Domžalčanov ne pozna – kako ste sploh pristali v bančništvu in če poveste nekaj več o sebi.
»Prihajam iz Zasavja in otroštvo sem preživel na Dolu pri Hrastniku, kjer sem tudi hodil v osnovno šolo. Srednjo šolo sem nadaljeval v Celju, nato pa se preselil v Ljubljano. Leta 2006 sem se zaposlil v Probanki kot uslužbenec na bančnem okencu in če gledam za nazaj, je bila to odlična karierna pot. Učil sem se namreč od začetka, šel skozi vse faze bančništva in zato danes tudi lahko opravljam delo kot vodja. Hitro sem sicer napredoval v osebnega bančnika, pa nato vodjo poslovalnice in leta 2015 šel iz Probanke na Delavsko hranilnico. Najprej sem bil namestnik direktorja poslovalnice v Ljubljani, nato direktor v Kamniku in naposled v Domžalah. Med delom pa sem leta 2012 vseeno uspešno zaključil tudi šolo in sem danes diplomirani ekonomist, trenutno pa sem tudi tik pred koncem magistrskega študija.

Zagotovo je torej že kdo izrazil pomislek, da niste rojen Domžalec. Poznate problematiko naše občine in kaj je vaš program?
»K sreči pri izbiri županov nismo tako striktni kot Američani pri izbiri predsednika, da moraš biti rojen na ozemlju. Če se pošalim to očitno tudi ne gre, glede na to da tukaj ni porodnišnice. Šalo na stran, seveda so me to vprašali in res je, nisem rojen tukaj. Toda vsak primanjkljaj je lahko tudi nekaj pozitivnega – veliko število današnjih Domžalčanov je namreč priseljenih. Zelo dobro torej poznam problematiko mladih družin, ki so se v Domžale preselile in so Domžale sprva imele zgolj za kraj bivanja ter kraj, kjer njihov otrok hodi v šolo. Kasneje pa Domžale postanejo nekaj več. Najprej kraj za rekreacijo, pa potem kraj za pitje kavice in ogled filma v Berniku. Pa potem športnih in kulturnih prireditev, ko pa prideš še na gasilsko veselico, si pa resnično že v celoti vpet v kraj. Poznam torej proces. Hkrati pa sem tako močno vzljubil Domžale, da se počutim za Domžalčana. Najprej sva z ženo živela v SPBju, zato tudi dobro poznam njihovo problematiko in že takrat sem se zavzel za reševanje težav ter kot član nadzornega odbora uspel, da smo rešili težave z rezervnimi skladi, ki so tako obvladljive še danes. Tudi moja otroka, Urh in Ula, ki hodita na POŠ Ihan, se imata za Domžalčana. Razumem pa tudi problematiko podjetništva in gospodarstva, ki pa je fokus moje kandidature. Zgolj 30 % aktivno delovnih prebivalcev naše občine tudi dela v Domžalah. 70 % ljudi se vozi v druge kraje. Tudi sam sem se najprej vozil, danes pa spadam med teh srečnih 30 %. Moja žena, ki kot diplomirana medicinska sestra dela na Pediatrični kliniki v Ljubljani, pa se vsak dan vozi. Seveda določenih zaposlitev ne bomo uspeli preseliti, toda moj cilj je spodbujanje obrtništva, ki je bilo v Domžalah nekdaj že močno. Cilj je urediti poslovno cono Želodnik, enako poslovno cono Ihan, ki je v celoti ne vidim kot logistične poslovne cone, temveč tudi mehkejše vsebine. Domžale so namreč glede logistike tako odlična lokacija, kot je odlična lokacija Slovenija v Evropi. In to ne da lahko izkoristimo, to moramo izkoristiti.« Ob močnem gospodarstvu pa lahko razvijamo kulturno infrastrukturo in damo še večjo težo naši unikatni kulturni dediščini – slamnikarstvu.

Zakaj kandidirate na listi LTD?
»Menim, da se je s Tonijem Dragarjem veliko naredilo, vendar smo to malce pozabili, nam je bilo drugače predstavljeno ali pa jemljemo kot samoumevno. OŠ Dragomelj, POŠ Ihan, vrtec Češmin, pa vrtec v Ihanu, Dobu in na Krtini, Medgeneracijski center Bistrica, telovadnica Srednje šole Domžale, tržni prostor Domžale, gasilski dom v Dobu, na Krtini in Študi, Mlinarska brv, most pri Sahari, most želja, most Škrjančevo, Češminov park in kavarna, otroški park na Pšati, pri Sahari, v Krtini, na Rovah, vsi fitnesi na prostem ob Bistrici in zelena os ob Bistrici, pa kolesarski poligon Kolovoz in na Šumberku, plezalna stena v centru Domžal, Slamnikarski muzej, ne pozabimo tudi na gasilce – nastanek CZR Domžale, okrepitev poklicne enote in vsakoletno vzdrževanje opreme (nakup preko 20 gasilskih vozil, lestve, pa tudi čolna) – to vse so projekti, ki jih pred Tonijem ni bilo. Vesel sem, da imam njegovo podporo in podporo LTD. Hkrati pa smo se v LTD odločili, da bi izbrali popolnoma novega kandidata, ki bo nadaljeval dobro zgodbo, hkrati pa dejansko neobremenjeno prinesel svež veter in novo prepotrebno energijo.

Veliko se je naredilo, ampak lahko naredimo še več. Moj cilj je ohraniti visoko kakovost bivanja v Domžalah, še naprej skrbeti za naše otroke v vrtcih in šolah, podpirati gasilce kot smo jih podpirali do danes, skrbeti za rekreativne športe in zgraditi novo dvorano za športnike ter urediti športni park v celoti. Predvsem pa se nameravam fokusirati na podjetništvo in narediti Domžale zopet znane po podjetništvu. Nameravam se lotiti občinskih prostorskih planov, predvsem pa urediti promet v Domžalah, saj je logistika ena od ključnih prednosti, ki jih Domžale kot lokacija lahko ponudimo podjetnikom. Nameravam nadaljevati zgodbo prostora zadovoljnih ljudi, pa tudi zdravih. Kot tak prostor pa ne vidim le dobrih šol, polnih vrtec, športnih prostorov in bogatega kulturnega programa, temveč vidim tudi prostor, kjer lahko ljudje dobro delamo in zadovoljno živimo.

Ajda Vodlan za svetniško skupino LTD  

 

Oglasno sporočilo