Novice iz tabora Calcit Volleyball

0
275

Kamničanke še en korak bližje naslovu državnih prvakinj

Odbojkarice Calcit Volleyja so v prvi finalni tekmi končnice Sportklub prve odbojkarske lige za ženske doma premagale GEN-I Volley I s 3:0 (13, 16, 16). Druga tekma bo na sporedu že v ponedeljek, 17. aprila, ob 18. uri, v Novi Gorici.

Calcit Volley – GEN-I Volley 3:0 (13, 16, 16)

Kamnik – Športna dvorana Kamnik, gledalcev 350, sodnika: Miklošič, Valentar.

Calcit Volley: Radišković 9, Stojilković 5, Đorđević, Hutinski 9, Boisa, Kregar, Charuk, Sillah 23, Vukojević, Pucelj 14, Čižman 3, Banko (L). Trener: Gašper Ribič.

GEN-I Volley: Frelih 1, Pertens 7, P. Marušič, Rituper 7, Jelina (L), Blažič 3, Š. Marušič, Makuc, Mazej (L), Mohorič 4, Žigon. Trener: Vasja Lipicer Samec.

Novogoriške odbojkarice so v tretji polfinalni tekmi končnice državnega prvenstva presenetile Novo KBM Branik in tako preprečile finalni obračun med Kamničankami in Mariborčankami. Čeprav so v vseh letošnjih petih medsebojnih tekmah, treh v rednem delu državnega prvenstva in dveh v polfinalu pokala Slovenije slavile odbojkarice Calcit Volleyja, ki ob tem novogoriški ekipi niso oddale niti niza, so branilke naslova spoštljivo govorile o svojih nasprotnicah. Čeprav so tudi prvo finalno tekmo po dobri uri igre dobile Kamničanke, se dobro zavedajo, da jih do četrtega zaporednega naslova, skupaj že sedmega, čakata še najmanj dve težki tekmi.

Uvodni niz so bolj nervozno začele domače odbojkarice, ki so po svoji sedmi lastni napaki za Novogoričankami zaostajale za tri točke (7:10). Toda po polminutnem odmoru, ki ga je zahteval Gašper Ribič, se je na igrišče vrnila popolnoma druga ekipa, ki je na servis Nine Stojilković dosegla kar dvanajst zaporednig točk. Z dvema asoma se je izkazala Stojilkovićeva, z dvema blokoma Sara Hutinski in Maša Pucelj, ki sta bili ob Fatoumatti Sillah uspešni še v napadu. Visokega vodstva Kamničanke niso zapravile, z asom in svojo deveto točko, je prvi niz končala Sillah.

Tudi začetek drugega niza je pripadel gostjam, ki so povedle z 2:0, vodile pa so tudi še s 5:3. Na servis Anđelke Radišković so Kamničanke z blokom Pucljeve Novogoričankam pobegnile za pet točk (10:5), po napaki gostij že za šest (12:6). Novogoriške odbojkarice, ki so imele glasno podporo s tribun, so se z uspešnim napadom Julije Mohorič domačinkam še približale na štiri točke zaostanka (14:18). Vendar do napete končnice ni prišlo, kajti po novi seriji dobrih servisov domače ekipe, tokrat Neje Čižman, so Kamničanke prišle do kar desetih zaključnih žog, drugo je nato izkoristila Pucljeva.

V tretjem nizu so se Novogoričanke dokončno sprijaznile s porazom. Očitno so se po sredini nepričakovani zmagi v Mariboru čustveno izpraznile, prav tako v njihovi igri ni bilo prave energije, kar so Kamničanke, ki so nadaljevale z zbrano igro, izkoristile na najboljši možni način. Do izida 11:8 so gostje še držale korak z domačimi odbojkaricami, ki so do odločilne prednosti prišle na servis Sare Hutinski, ki jih je zaporedoma izvajala kar sedem, vse do vodstva 22:9. V končnici niza so novogoriške odbojkarice svoj poraz nekoliko ublažile, spet pa je bila Pucljeva tista, ki je dosegla zadnjo točko v nizu, s tem pa tudi na tekmi.

Kamničanke so prevladovale v vseh elementih igre, najbolj očitno pa v bloku, saj so bile v njem uspešne desetkrat, Novogoričanke le enkrat in v napadu, kjer so bile 47-odstotne, gostje le 24-odstotne. Toda v ponedeljek bo nova tekma, GEN-I Volley, ki pričakuje polno dvorano, bo igral doma, česar se v kamniškem taboru dobro zavedajo.

Izjava po tekmi

Gašper Ribič, trener Calcit Volleyja: »Začeli smo nekoliko preveč nervozno, z velikim številom lastnih napak, toda po polminutnem odmoru smo z dobrim servisom in boljšo igro v bloku in obrambi začeli igrati tako, kot sem si pred tekmo začel. V tem ritmu smo tekmo nadaljevali in jo zanesljivo dobili. Toda to je šele prva zmaga, do naslova potrebujemo še dve. Pričakujemo lahko, da bodo Novogoričanke doma igrale popolnoma drugače, zato bomo morali prikazati še boljšo tekmo kot nocoj. Ne mi ne Novogoričanke nimamo prav veliko časa, da se pripravimo na drugo tekmo. Pomembno bo, da se dobro spočijemo in se še enkrat dobro pripravimo na novo tekmo. Čeprav smo prvo tekmo gladko dobili, se na to ne smemo zanašati. Vsaka tekma je zgodba zase, začne se z 0:0, in dokler ne dosežeš zadnje točke na tekmi, je še ni konec. Od prve točke naprej bomo morali pritiskati na njihove sprejemalke, biti dobri v bloku in obrambi in učinkoviti v napadu. Vsekakor nas čaka veliko težja tekma.«

Prva tekma finalne serije Ljubljančanom

Odbojkarji Calcit Volleyja so v prvi finalni tekmi končnice Sportklub prve odbojkarske lige za moške v gosteh izgubili z ACH Volleyjem z 0:3 (-20, -16, -19). Druga tekma bo na sporedu v sredo, 19. aprila, ob 20. uri, v športni dvorani Kamnik.

ACH Volley – Calcit Volley  3:0 (20, 16, 19)

Ljubljana – Dvorana Tivoli, gledalcev 150, sodnika: Novak, Tomec.

ACH Volley: Mejal, Šket, Mašulović, Todorović 1, Bošnjak, Koncilja 7, Šestan 12, Kovačič (L), Gjorgiev 16, Videčnik 6, Kök, Šen 10. Trener: Radovan Gačič.

Calcit Volley: Planinšič 1, Mujanović 3, Vinkovič 5, Lazar, Košenina (L), Arsenoski, Okroglič 5, Sosa Sierra 11, Mitrašinović, Aponza 4, Pavlović 6. Trener: Jurij Žavbi.

Že kar po tradiciji se v finalu končnice državnega prvenstva srečujejo ljubljanski in kamniški odbojkarji in tako je tudi v letošnji sezoni. V njej sta ACH Volley in Calcit Volley že odigrala dve finalni tekmi, obe, tako v pokalu Slovenije kot v srednjeevropski ligi pa so dobili Ljubljančani. Varovanci Radovana Gačiča so dobili tudi preostale štiri letošnje medsebojne tekme, toda prav na vseh so bili tudi Kamničani blizu zmage, vendar v ključnih trenutkih tekme niso bili dovolj zbrani. Še najdlje so bili od zmage oddaljeni v prvi finalni tekmi končnice, v kateri so bili od svojih nasprotnikov slabši v vseh elementih igre.

Po treh zaporednih točkah Luisa Sosa Sierre so Kamničani prišli do prvega vodstva v prvem nizu (3:2), vendar so Ljubljančani na servis Danijela Koncilje, ki je dosegel tudi asa, in točki Matica Videčnika povedli s 6:3. V še večjih težavah so bili gostje po dveh zaporednih asih Klemna Šena in vodstvu ACH Volleyja z 12:5. Jurij Žavbi je vzel še svoj drugi polminutni odmor, s katerim je vsaj za trenutek zaustavil nalet domače ekipe. Kamničani so po napaki Ljubljančanov prišli na tri točke zaostanka (10:13), toda po uspešnem napadu Nikole Gjorgieva so spet zaostajali za šest točk (13:19). Kapetan Ljubljančanov je izkoristil četrto zaključno žogo svoje ekipe.

Tudi v drugi niz so bolje začeli Ljubljančani, ki so v svojih vrstah imeli več razpoloženih igralcev in po napaki gostov prišli do treh točk prednosti (6:3), po novem napadu Gjorgieva do štirih (9:5). Težave gostov na sprejemu so se nadaljevale, kajti po asu Matica Videčnika in dveh lastnih napakah so za domačo ekipo zaostajali že za sedem točk (8:15). Ob neučinkoviti igri Kamničanov v napadu, je bil niz odločen po novi seriji odličnih servisov Koncilje in ljubljanskemu vodstvu z 21:11. Zadnjo točko za ACH Volley je v drugem nizu dosegel Filip Šestan.

V tretjem nizu je Žavbi nekoliko spremenil začetno postavo. Na mestu korektorja je zaigral Sosa Sierra, ki ga j ena sprejemu zamenjal Dino Vinkovič in prav po njegovi točki so Kamničani po dolgem času prvič vodili (7:6). Kamničani so po točki Uroša Pavlovića še vodili z 10:9, z delnim izidom 6:0 pa so Ljubljančani povedli s 15:10. Od tega so polovico točk osvojili po lastnih napakah gostov, ki so še naprej imeli težave z učinkovitostjo v napadu in premalo prodornim servisom. Tekma je bila s tem bolj ali manj odločena, kajti po bloku Koncilje so Kamničani zaostajali za osem točk (14:22), ljubljanski bloker pa je z asom dosegel tudi zadnjo točko na tekmi.

Izjavi po tekmi

Radovan Gačič, trener ACH Volleyja: “V tem trenutku se približujemo igri, ki smo jo igrali v ligi prvakov in upam, da bomo v tem smislu tudi nadaljevali. Danes je Calcit poskušal vse v smislu različnih postavitev, rotiranj igralcev, zato se je bilo težko vsakih deset, petnajst točk prilagoditi njihovi igri. Veseli me, da smo bili v tem uspešni in ne glede na to, kdo je bil na drugi strani, smo odreagirali tako, kot je treba in se nismo pustili zmesti. Vendar to pomeni samo 1:0 v zmagah in naredili bomo vse, da bo tako tudi v sredo v Kamniku.”

Jurij Žavbi, trener Calcit Volleyja: “Ni treba biti kakšen odbojkarski strokovnjak, da bi ugotovili, da smo danes igrali slabo. V tem trenutku lahko samo obljubim, da bomo v sredo prikazali boljšo igro. Ne bi iskal izgovorov za našo slabo igro v tem, da smo v sredo igrali odločilno tekmo z Mariborčani, medtem ko se je ACH lahko v miru pripravljal na finalno serijo, kajti vseeno smo imeli tri dni časa. Ljubljančani so bili boljši v vseh elementih igre od nas, pritisnili so s servisom, saj je ACH ena redkih ekip, ki ima v svoji ekipi veliko skok serverjev, česar nismo navajeni, na drugi strani imami mi koga manj. Tu je bila že prva razlika, ampak ne glede na vse, bi morali prikazati boljšo igro.”

Besedilo: Miha Štamcar
Fotografiji: Klemen Brumec

Oglasno sporočilo