Netransparentnost občinske politike skozi oči javnosti

0
340

Na Urad županje smo naslovili naslednje vprašanje:
“Zanima nas, če se je 7. seja občinskega sveta Občine Domžale, ki je potekala 19.6.2023,  prenašala preko spleta. Danes, 20.6.2023, na občinski spletni strani posnetka namreč ni, čeprav naj bi bil le ta občanom, kot lahko preberemo v Poslovniku Občinskega sveta Občine Domžale, na voljo mesec dni. Taka je bila praksa še v lanskem letu.”

Odgovor:
Lahko pojasnite zadnji vaš navedeni razlog za nedostopnost ogleda občinskih sej: “… arhiv posnetka po predvajanju v živo ni več dostopen zaradi varstva osebnih podatkov “, ker v  sosednjih in mnogih občinah v državi pri arhiviranju občinskih sej nimajo zadržkov.

Domžale, 20.6.2023
________________________________________________________________________

Odgovor:

7. seja Občinskega sveta Občine Domžale se je prenašala v živo preko spletne strani Občine Domžale. Kot smo vam v odgovorih že pojasnili, Občina Domžale, deluje v skladu z 2. odstavkom 195. člena Poslovnika občine Domžale, ki določa, da se digitalni zapis seje hrani en mesec. Preko občinske spletne strani lahko občanke in občani sejo Občinskega sveta spremljajo v živo, arhivski posnetki sej niso dostopni, dostopni pa so zapisniki sej, ki se hranijo trajno in so dostopni v rubriki Občina/Občinski svet/Seje: https://www.domzale.si/objave/76. Dejstva, da v drugih občinah pri arhiviranju občinskih sej nimajo zadržkov, ne moremo presojati oz. ga komentirati.
________________________________________________________________________

Tako dosledno, že naslednji dan, pristojni v Uradu županje niso brisali video posnetkov sej, kot v tem mandatu!  Kljub že večkrat izraženi želji (pobudi) občinskih svetnic in svetnikov ter javnosti, po spremembi 195. člena Poslovnika občine Domžale, se le-ta ne spremeni.
(op. ured.)

https://www.domzalske-novice.si/2023/03/25/obcani-sej-ne-moremo-pogledati-v-arhivu/

Oglasno sporočilo