Odprtje razstave 600 let trga Motnik

0
373

V sredo, 28. junija 2023 je v preddverju Občine Kamnik potekalo odprtje razstave avtorja Mih Lindiča z naslovom 600 let trga Motnik, krajana in domačina Motnika, ki je v svoj fotografski objektiv ujel podobe kraja v vsej svoji lepoti.

Pobudnik in organizator razstave je Turistično društvo Motnik. Predsednik Marjan Semprimožnik je uvodoma pozdravil sokrajana in avtorja Mih Lindiča, župana Mateja Slaparja in ostale navzoče. Povedal je, da je razstava namenjena devetstoletnici prve opisne omembe kraja Motnik in pa šeststoletnici podelitve trških pravic.

Mih Lindič je Motničan dobri dve desetletji, sicer pa je rojen Kamničan. Po mladostnih poizkusih fotografiranja z analognim fotoaparatom, mu je pred nekaj leti kamera po naklučju zopet prekrižala pot. Zgrabil jo je z obema rokama, zato ga odtlej le redko vidimo brez nje. S svojimi štirinožnimi prijatelji lovi fotografske in video mojstrovine širom Slovenije, po Alpah, Dolomitih, Korziki in drugje. Na vprašanje, kaj najrajši fotografira, pa odgovori, da je vsako fotografiranje edinstvena igra svetlobe in da se z nezanimivo fotografijo še ni srečal.

Zbrane je pozdravil župan Matej Slapar: «Spoštovane občanke, spoštovani občani in ostali zbrani, lepo pozdravljeni v stavbi Občine Kamnik, ki jo bo v prihodnjih dneh krasila idilična fotografska razstava Mih Lindiča s tematiko Motnika, ki prikazuje običaje, šege in življenje v kraju Motnik, ki je začetna krajevna skupnost naše občine, ena izmed dvaindvajsetih in vstopna krajevna skupnost, ki je bila ob tej trasi razvita že v srednjem veku, ko je skozi Kamnik in Tuhinjsko dolino potekala povezava med Štajersko in Kranjsko. Že takrat je bil Motnik, tako kot Kamnik na glavni osi transportnih, takratnih furmanskih poti, ki so povezovale Kranjsko s Štajersko in je imel v tistih časih še toliko večjo veljavo. Tako kot tudi Kamnik ste ena redkih krajevnih skupnosti, ki se lahko ponaša s takšno tradicijo in zgodovino, saj ste pridobili trške pravice pred šeststotimi leti, sama omemba kraja pa se ponaša že s častitljivimi devetsto leti, kar daje Motniku posebno veljavo in pečat same tradicije in trdoživosti, saj je sam obstoj kraja in življenja v njem skoraj že tisoč let. Ponosno ugotavljam, da v Motniku v teh letih izvajamo kar nekaj dejavnosti od prenove trškega jedra, prireditvenega prostora z namenom ohranjanja tradicije, da lahko okoliške kmetije prodajajo svoje izdelke in se odvijajo najrazličnejši dogodki. Posodabljamo seveda tudi ostalo infrastrukturo. Motnik je pomembna krajevna skupnost naše občine in vesel sem, da v naših prostorih razstavljamo lepote Motnika, ki bodo na vpogled občankam in občanom, ostalim obiskovalcem in zaposlenim. Mih zahvaljujem se vam za izjemne fotografije in razstavo, prav tako se zahvaljujem Turističnemu društvu Motnik, krajevni skupnosti Motnik ter vsem društvom v Motniku, da na ta način ohranjate in obeležujete pomembno obletnico za vaš kraj in celotno občino Kamnik. Iskrena hvala.«

Avtor razstave Mih Lindič se je vsem navzočim prijazno zahvalil za obisk, posebno zahvalo je namenil vsem deležnikom, ki so pripomogli k uresničitvi razstave, ki bo krasila prostore Občine Kamnik do konca meseca julija in bo na voljo za ogled v času uradnih ur, kasneje pa se bo preselila v prostore Kulturnega doma Motnik. V nadaljevanju je avtor obiskovalce popeljal skozi razstavo in spregovoril o svojem pogledu na v objektiv ujete fotografske utrinke.

Fotogalerija

Oglasno sporočilo