V četrtek, 9. novembra 2023, se je odvijal 2. Karierni sejem

0
190

V Kamniku se je v četrtek, 9 novembra 2023, odvijal 2. Karierni sejem, ki je zasijal kot edinstvena priložnost za povezovanje lokalnih podjetij s potencialnimi bodočimi zaposlenimi, dijaki in iskalci zaposlitve. Na sejmu dogodku se je predstavilo kar 27 uglednih podjetij in organizacij, ki so obiskovalcem razkrili bogat nabor zaposlitvenih priložnosti in poti za karierni razvoj. Kariernega sejma sta se v imenu Občine Kamnik udeležila podžupan Uroš Pirc in podžupanja Romana Učakar.

Podjetniški klub Kamnik je ob častnem pokroviteljstvu župana Občine Kamnik Mateja Slaparja in podjetij Exoterm d.d. ter Iskra mehanizmi d.o.o. v Športni dvorani Kamnik v okviru 2. Kariernega sejma zbral naslednja podjetja: Bevo d.o.o., DOM TITAN d.o.o., ETC Adriatic d.o.o., EXOTERM-IT d.o.o., GUMIKS, trgovinsko podjetje, d.o.o., Iskra mehanizmi d.o.o., Jata Emona d.o.o., Metal Profil d.o.o., M PUP d.o.o., Nektar Natura d.o.o., SCHLENK d.o.o., Študentski klub Kamnik, Terme Snovik d.o.o., TPS Imp d.o.o., Uvecto d.o.o., Vallis MG d.o.o., Zarja Elektronika d.o.o. in Zarja Kovis d.o.o. Prav tako se predstavljali še Zavod za zaposlovanje Kamnik in Domžale, Javni zavod za kulturo Kamnik, Ministrstvo za obrambo – Slovenska vojska, Ministrstvo za notranje zadeve – Policija- enota: Kamnik, Naravoslovnotehniška fakulteta, Gospodarska zbornica Slovenije ter Zadruga KIKštarter Kamnik z.b.o.

Vsako od teh podjetij in organizacij je ponudilo vpogled v raznolike poklice in karierni razvoj, ki so na voljo v kamniški regiji, saj so se predstavljala podjetja iz Kamnika, Domžal, Komende in Mengša. Sejem je bil razdeljen na dve časovni obdobji, dopoldne in popoldne, da bi ustrezal različnim ciljnim skupinam.

Dopoldne so bili osnovnošolci iz kamniških osnovnih šol (OŠ Frana Albrehta, OŠ Marije Vere, OŠ Toma Brejca, OŠ Šmartno v Tuhinju, OŠ Stranje) ter Osnovne šole Komende ter Osnovne šole Radomlje deležni posebnega doživetja. Imeli so priložnost spoznati različne poklice, sodelovati v interaktivnih delavnicah in prisluhniti navdihujočim predstavitvam podjetij. To je bila priložnost, da mladi raziskujejo svoje poklicne interese in se navdihnejo za prihodnost. Popoldne je sejem odprl vrata dijakom, iskalcem zaposlitve in vsem ostalim, ki so bili zainteresirani za povezovanje z lokalnimi podjetniki. Tukaj so lahko raziskovali raznolike karierni možnosti in iskali nove izzive za svojo kariero.

Na sejmu sta nas nagovorila podžupan Uroš Pirc in predsednik Podjetniškega kluba Kamnik g. Janko Čevka. Podžupan je ob tej priložnosti dejal: »Sejem, ki je bil lansko leto prvič organiziran, na pobudo predsednika, sedanjega podpredsednika kluba Uroša Raka, je imel dobre rezultate in kot sem seznanjen, se je ustvarilo kar nekaj zaposlitev. Kot podžupan Občine, si želim, da bi sejem postal tradicija in bil prepoznan kot dober zgled sodelovanja med Občino Kamnik, podjetniki in gospodarstveniki ter mladimi, ki se bodo odločili za zaposlitev v domačem kraju. Zelo zadovoljen sem, da kot Občina Kamnik lahko podiramo takšne projekte, aktivnosti, ki Kamničanom pokažejo, da so jim odlične priložnosti, perspektivna delovna mesta in karierne priložnosti na voljo tudi v Kamniku in njegovi okolici. Zavedamo, se dobro in močno gospodarstva, skrbi za napredek in razvoj kraja.«

Predsednik Podjetniškega kluba Kamnik pa je poudaril: »Dandanes so v središču teme vezane na pametne tovarne, umetno inteligenco in digitalno transformacijo, a pomembno je vedeti, da za uspešno delo in za premagovanje vseh izzivov v svetu neprestanih sprememb potrebujemo mlade sodelavce, ki so pripravljeni sprejeti nove izzive in izkoristiti vse, kar nam ponuja najsodobnejša tehnologija. Kadri so ključ do uspeha v dobi pametnih tovarn, saj tudi najboljša umetna inteligenca ne more nadomestiti izobraženih in inovativnih kadrov. Investicija v znanje je ena najboljših trajnostnih naložb v življenju, saj znanje ostane vedno vaše. Znanje je tudi temeljni steber za razvoj naše države Slovenije. Mi nimamo surovin kot so litij, redke zemlje, nafte in tudi druge surovine, ki so nujno potrebne za današnji tehnološki razvoj in napredek, vendar pa imamo nekaj, ki je še pomembnejše in to je znanje povezano z izobraževalnim sistemom, ki mladim zagotavlja trden temelj za njihovo prihodnost in razvoj njihovih kariernih poti.«

Cilj 2. Kariernega sejma je bil povezati lokalna podjetja s potencialnimi zaposlenimi in dijaki ter jih spodbuditi k raziskovanju različnih možnosti za zaposlitev in karierni razvoj v Kamniku, prav tako pa je sejem odlična priložnost za tiste, ki razmišljajo o novi karierni poti. Sejem je bil brezplačno odprt za vse generacije, kar je še dodatno poudarilo njegovo vrednost za skupnost.

Besedilo: Podjetniški klub Kamnik

Fotogalerija

Oglasno sporočilo