Pregled dogodkov Policijske uprave Ljubljana na domžalsko-kamniškem območju; 20. 12. in 21. 12. 2023

0
352

Policisti so bili 21.12.2023 obveščeni tudi o drzni tatvini, ki je bila izvršena 20. 12. 2023 v okolici Domžal. Neznani storilec je na domu zamotili starejšo oškodovanko s pogovorom o izvedbi telekomunikacijskih del. Drug storilec je med tem iz hiše odtujili denar in lastnico oškodoval za nekaj deset evrov. S kraja sta se storilca odpeljala z avtom znamke Renault, rjave barve. Opis enega storilca: srednje velik, normalne postave, oblečen v tanjši modri jopič, obut v bele superge. Policisti glede okoliščin kaznivega dejanja nadaljujejo z zbiranjem obvestil.

20.12.2023, okoli 18.30 se je na enem izmed parkirišč v Kamniku zgodila prometna nesreča, v kateri sta bila udeležena voznica osebnega vozila in pešec. Do prometne nesreče je prišlo, ker je voznica po prvih podatkih zaradi nepravilnega premika trčila v pešca. Pri tem se je pešec lažje telesno poškodoval. Policisti vodijo prekrškovni postopek.

V Kamniku je bilo vlomljeno v hišo, od koder je neznani storilec odtujil denar. Lastnika je oškodoval za okoli 2.500 evrov.


Na Policijski upravi Ljubljana opažamo pojav drznih tatvin iz stanovanjskih hiš, ki jih storilci izvršujejo na zelo prefinjen in pretkan način, oškodovance pa zavedejo do te mere, da preteče kar nekaj časa, preden ugotovijo, da so bili okradeni. O omenjenih dogodkih smo že večkrat poročali tudi v medijih, vendar opažamo da so ljudje še vedno premalo previdni ali pozorni do neznancev, ki prihajajo na njihove domove in jih ogovorijo. Žrtve pa so predvsem starejši občani. Storilci žrtev zamotijo s pogovorom (bodisi da so serviserji, bodisi da so prišli odkupit staro železo, da prihajajo iz elektro službe in si ogledujejo teren, kje bi postavili nove daljnovode,  da bodo opravljali sanacijo odtokov itd.) in jih tako zvabijo iz hiše ali od hiše, tako da je nimajo več pod nadzorom. Njihovo odsotnost takrat izkoristijo drugi storilci in v času pogovora vstopijo v hišo, pregledajo notranjost in odtujijo v večini primerov denar ter nakit. Storilci kraj nato zapustijo hišo, tisti ki pa je zamotil žrtev pa se vljudno poslovi in zapusti kraj. Največkrat se do hiše pripeljejo z vozilom in tako kraj tudi zapustijo.

Občanom tako svetujemo, da imajo osebe, ki so prišle do njih nenapovedano, ves čas pod nadzorom in jih brez potrebe ne vabijo v prostore. Vedno  naj zaklenejo hišo, ko to zapustijo, ključ pa naj vzamejo s seboj, pa če tudi »stopijo samo za vogal«. Ob tem pa naj bodo pozorni na videz oseb (oblačila, govor, posebnosti) ter vozilo s katerim so se pripeljali (znamko, barvo, tip in reg. št. vozila).

V kolikor kljub previdnosti postanejo žrtev kaznivega dejanja priporočamo, da takoj obvestijo policijo na št. 113 ali najbližjo policijsko postajo.

V večini primerov so oškodovanci starejše osebe, ki jih storilci lažje zmedejo. Nekaterim poberejo tudi vse prihranke in je teža dejanj zato še toliko večja. Svojce starejših oseb, sosede ali druge prosimo, da se o načinu izvrševanja tovrstnih kaznivih dejanj pogovorijo s starejšimi osebami in jim predstavijo opisan način delovanja storilcev ter preventivne ukrepe.

Policijska uprava Ljubljana

 

Oglasno sporočilo

ODDAJ KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here