Kako pravilno izmerimo krvni tlak

0
697

Visok krvni tlak ali arterijska hipertenzija je zdravstveno stanje, pri katerem je kronično zvišan sistemski krvni tlak. O hipertenziji govorimo kadar je vrednost krvnega tlaka nad 140/90 mmHg (ambulantno merjenje), oziroma 135/85 mmHg izmerjeno doma. Za sladkorne bolnike veljajo vrednosti, ki so pod 130/80 mmHg. Visokega tlaka običajno ne občutimo. Dolgotrajno zvišan krvni tlak okvari ožilje in poveča tveganje za razvoj koronarne bolezni, možganske kapi, srčnega popuščanja, srčne odpovedi, ledvične bolezni in demence.

Na trgu je velika ponudba merilnikov krvnega tlaka. Ob nakupu merilnika vam, v lekarni, pomagamo izbrati za vas najprimernejšega ter vas hkrati  naučimo, kako ga pravilno uporabljati. Za domačo uporabo so primerni predvsem avtomatski merilniki, ki po namestitvi in vklopu samodejno napihnejo manšeto in odčitajo krvni tlak ter srčni utrip. Za lažje rokovanje je, predvsem za starejše, pomemben velik ekran in velike tipke, ki omogočajo boljšo ločljivost številk in boljši prijem. Da bo krvni tlak pravilno izmerjen, je pomembna izbira primerno velike manšete. Pravilno je, da gumijasti del manšete (notranji, napihljivi del) obsega vsaj 4/5 obsega nadlahti, ki omogoča enakomerno stisnjenje nadlahtne žile-odvodnice.

Kvaliteten merilnik je označen z oznako CE. To pomeni, da je merilnik skladen z zahtevami in predpisi Evropske unije in je registriran kot medicinski pripomoček. Pomembno je, da ima aparat uspešno opravljene neodvisne raziskave o kvaliteti, garancijo, servis in dobavljive nadomestne dele. Merilnik je priporočljivo vsaki dve leti umeriti.

Postopek merjenja krvnega tlaka:

  • tlak si merite zjutraj, pol ure po tem ko vstanete in zvečer
  • pred merjenjem se umirite, saj fizični napor in stres zvišujeta tlak ter opravite vse fiziološke potrebe, ki prav tako lahko zvišajo tlak
  • vsaj pol ure pred merjenjem ne jejte, ne kadite, ne pijte kave in alkohola, prav tako si ne merite tlaka takoj po zaužitju zdravil
  • namestite se v udoben sedeč položaj, naslonjeni s hrbtom na naslonjalo, s stopali na tleh. Noge ne smejo biti prekrižane
  • krvni tlak vedno merite na isti nadlahti, manšeta mora biti nameščena v višini srca, roka naj počiva v udobnem položaju

Po petih minutah mirovanja, tlak izmerite trikrat zaporedoma, z vmesnim 1 minutnim presledkom. V dnevnik meritev, ki ga dobite v lekarni, zapišete povprečno vrednost meritev. Dnevnik meritev je vaš in zdravnikov pomočnik, tako pri prepoznavanju previsokega kot tudi pri spremljanju normalnega tlaka.

Ob previsokih vrednostih krvnega tlaka, obiščite zdravnika.

Priporočamo, enkrat do dvakrat letno, preventivno merjenje krvnega tlaka tudi, če ste brez posebnih bolezenskih težav. Pacienti, z zdravili urejenim krvnim tlakom naj spremljajo tlak enkrat tedensko do enkrat mesečno. Ljudje z neurejenim tlakom pa vsakodnevno, vsaj 4 dni, najbolje ves teden.

Vabimo vas , da obiščete katero od naših lekarn. Z veseljem vam bomo svetovali o pravilnem merjenju krvnega tlaka in  uporabi merilnikov.

Martina Ostanek farm. tehn.

https://www.domzalske-novice.si/category/zdravje/

Oglasno sporočilo

ODDAJ KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here