Gorski bivaki za bele vrhove

0
156
V podjetju Publikus, d. o. o. smo se pridružili trajnostni iniciativi Planinske zveze Slovenije “Gorski bivaki za bele vrhove”, ki pod blagovno znamko Laško in v sodelovanju s partnerskimi podjetji (SloPak, Zalum, Impol in KOV) to poletje in jesen namenja zbiranju odpadnih pločevink. Zbiranje odpadnih pločevink poteka v posebnih rumenih posodah, ki se nahajajo na 14 lokacijah najbolj frekventnih gorskih sestopov po Sloveniji oziroma izpostavljenih naravnih znamenitostih. V akciji zbrane odpadne pločevinke bodo v letu 2024 predelane v uporabni aluminij, ki bo glavni material za izdelavo treh novih bivakov. Ti bodo v juniju, avgustu in septembru 2025 dobili svoj nov dom v slovenskem visokogorju.


Tipska rumena posoda za zbiranje odpadnih pločevink se nahaja tudi v Občini Postojna in Občini Kamnik. V Občini Postojna boste nanjo naleteli, če se boste odpravili na pohod na Nanos (na parkirišču pri Razdrtem zraven stojnice in pitnika za vodo) ali na ogled Postojnske jame (ekološki otok Čukovca), v Občini Kamnik pa, če se boste odpravili v dolino Kamniške Bistrice (na parkirišču pri Domu v Kamniški Bistrici).
Projekt ozaveščanja o pomembnosti skrbi za čistejše okolje, v katerem bo sklenjen krog od odpadne, odvržene pločevinke, do njene predelave in izdelave aluminijastih plošč, ki bodo služile nastanku, in v letu 2025, postavitvi treh bivakov v slovenskem gorstvu, je del širše iniciative okoljskih prizadevanj znamke Laško in PZS s pojmovanjem “Drobni koraki za bele vrhove”, kjer si skupaj s projektnimi partnerji prizadevajo za ohranjanje gorskih habitatov in delujejo na področju naravovarstva v slovenskih alpskih in predalpskih območjih.
Besedilo: Gregor Kranjec, PUBLIKUS d.o.o.
Oglasno sporočilo

ODDAJ KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here