»Knezove skale« ponovno oživele

0
4715
Vir: Občina Domžale; 19.junij 2014

V čudovitem okolju pod Šumberkom je včeraj uradno zaživelo plezališče, ki je že več let samevalo. Občina Domžale se je odločila, da skalam povrne »življenje« in tako ponovno obudi prostor, primeren za treninge vseh plezalnih navdušencev.

Pred plezalno steno se nahaja nova informacijska tabla, na kateri lahko preberete opis »Knezovih skal«, ki sta jo zapisala Borut Peršolja in Rok Kralj: »Skalnati obronek Šumberka, ki ga domačini poznajo pod imenom Knezove skale, je za marsikoga povsem nepomemben, skrajni zahodni del Posavskega hribovja. A tako, kot je Turnc na Šmarni gori pomemben za Ljubljančane, je plezalni vrtec za Bistrico pomemben številnim generacijam Domžalčanov. Ko je bila Kamniška Bistrica še priljubljeno kopališče, je tu plezala vsa poguma željna mladina. V tej kratki steni so alpinistično tehniko spoznavali številni tečajniki alpinističnih šol Planinskega društva Domžale, na njej pa sta se kalila tudi oba legendarna domžalska alpinista svetovnega formata: Silvo Karo in Janez Jeglič – Johan. Kljub temu, da ima plezalni vrtec ob Kamniški Bistrici že bogato zgodovino, pa se je plezanje v preteklosti preselilo v zaprte prostore umetnih sten«.

Župan Občine Domžale, Toni Dragar je v svojem nagovoru poudaril pomen plezališča, ki bo služil za usposabljanja alpinistov, tečajnikov, najmlajših, ki se bodo prvič spoznavali z naravno steno, ter ostalih plezalcev: »Verjamem, da bo plezališče pod Šumberkom postalo priljubljeno zbirališče vseh ljubiteljev plezanja. Želim vam čim več preplezanih smeri, dobre treninge, pri tem pa ne pozabite na svojo varnost«.Zahvalil se je članom Alpinističnega odseka pri Planinskem društvu Domžale, ki so očistili steno in uredili smeri ter gasilcem PGD Ihan, za pomoč pri čiščenju in gasilcem PGD Domžale-mesto za pomoč pri izvedbi otvoritve.

Predsednik Planinskega društva Domžale, Janko Vodlan, se je v nadaljevanju zahvalil Občini Domžale, da je finančno podprla projekt, saj plezalna stena predstavlja odličen poligon za vadbo alpinistov, ki so vključeni v Civilno začito Občine Domžale kot tudi ostalih ljubiteljev tega športa.

Župan in predsednik sta nato simbolično odprla plezalno steno, preostali čas pa je bil nato namenjen plezanju. Najštevilčnejši so bili ravno otroci, ki so lahko pokazali svoje plezalne spretnosti in sposobnosti.

Otvoritev je bila tudi glasbeno obarvana, za kar sta poskrbela tolkalna skupina Cascara in glasbena skupina The mirrors. Odprtja sta se udeležila tudi podžupanja Andreja Pogačnik Jarc in podžupan mag. Lovro Lončar.

Občina Domžale, Urad župana

Oglasno sporočilo