Animaliz reford Tomaža Schlegla

0
3649
Vir: Občina Kamnik 2.december 2015

V Klubu Kino dom, Doma kulture Kamnik se je včeraj odvil zanimiv slikarski dogodek – razstava kamniškega arhitekta in umetnika Tomaža Schlegla z naslovom Animaliz Reford, ki jo je s pomenljivo govorno intervencijo popestril Goran Završnik.

Celoten dogodek ni bil zastavljen v tradicionalni maniri otvoritve slikarske razstave, z govori najpomembnejših akterjev, ki ji morda sledi še glasbena popestritev, zaključi pa jo bogata pogostitev. Na tokratnem dogodku – Schlegl je svoja dela na ogled postavil za pičle 3 ure – smo zaman iskali spremni tekst ali nekoga, ki bi kaj povedal o avtorju. Še najbližje temu je bil govor Gorana Završnika, ki pa je bil performativne narave, razumljen bolj kot del dogodka, kot pa spremljevalnega programa otvoritve. V njem se je z ravno pravšnjo mero cinizma obregnil tudi ob odnos politike do umetnika, hkrati pa pripomnil še kakšno na račun naše večkrat zlagane morale. Morda so ostre besede koga tudi zbodle, sodeč po obrazih obiskovalcev, pa je večina vendarle z odobravanjem sprejela tako Završnikovo intervencijo, kot Schleglova pomenljiva in z raznotero simboliko nabita platna, ki v sebi nosijo precej resno sporočilo.

»Zgodovina se ponavlja. Današnji čas v marsičem spominja na trideseta leta prejšnjega stoletja. Ljudje pa še vedno živijo v zlatih kletkah in se ne zavedajo oziroma nočejo zavedati dejanskega stanja. Slike so odraz stanja, hkrati pa tudi opozorilo,« nam je pojasnil avtor.

Animaliz Reford je bil vsekakor zanimiv kulturni dogodek, kakršnim smo v Kamniku redko priča, in ki obiskovalcev ni pustil hladnih. Z izjemo morda tistih, ki so zaman čakali na pogostitev.

Besedilo in fotografije: Aleš Senožetnik

Oglasno sporočilo