V Maistrovi hiši o živalih v prvi svetovni vojni

0
4399

Predavanje zgodovinarja dr. Žiga Koncilja o živalih na frontah 1. svetovne vojne je v četrtek, 14. januarja 2015, ob polni sobi obiskovalcev postreglo z mnogimi zanimivostmi. Tragična usoda milijonov živali, tudi danes ostaja odrinjena in neraziskana tema prve svetovne vojne.

Največjo vlogo je v tej vojni odigral konj. Po preverljivih podatkih naj bi jih bilo na frontah po svetu okoli 12 milijonov, realna številka pa je bila po besedah dr. Koncilja precej večja.

»Po nekaterih ocenah naj bi iz Severne Amerike v vseh štirih letih vojne, vsakih 36 ur izplula ladja s 500 do 1000 konji,« je povedal dr. Koncilja z oddelka za zgodovino ljubljanske Filozofske fakultete.

V začetku vojne so imeli pomembnejšo vlogo tudi na bojišču, nato pa so večinoma opravljali vlogo transportne živali. Velika večina je dočakala tragično usodo. Kar 8 milijonov jih je poginilo, od tega le kakšna četrtina na bojišču, ostali pa v zaledju. Večinoma zaradi podhranjenosti in izčrpanosti.

Poleg konj, so bile pomembne tudi druge živali. Osli, voli in mule so opravljale večinoma transportne naloge. V ta namen so denimo v Berlinu vpregli tudi slone tamkajšnjega živalskega vrta. Britanci so v bitkah na bližnjem vzhodu uporabljali kamele, ki so bile najbolje prilagojene tamkajšnjem terenu.

Precej pomembni so bili tudi psi, ki so jih uporabljali za iskanje in oskrbo ranjencev, v patrulji, kot kurirje, ter celo vprežne živali. Golobi so služili kot pismonoše, kanarčki pa so menda odlično opozarjali na nevarnost bojnih plinov.

Med živalmi na fronti pa so bile tudi takšne, ki si jih vojaki niso želeli. Med njimi so bile gotovo v prvi vrsti podgane in uši. Slednje so se pasle na 97 odstotkih vseh vojakov in so predstavljale pravo nadlego.

Na fronti pa so imeli vojaki celo svoje maskote in ljubljenčke. To so bili lahko psi in mački, ali pa celo divje živali, ki so se znašle na frontni črti in so jih vojaki »vzeli za svoje«. Med njimi so bili divji prašiči in celo medvedi.

»Največkrat tragična usoda živali ostaja pozabljena in slabo raziskana tema, kljub temu da so imele živali mnogokrat ključno in celo herojsko vlogo,« je sklenil dr. Koncilja.

Besedilo in fotografija: Aleš Senožetnik

Oglasno sporočilo