Velika nagrada Mednarodne zveze gorniškega filma

0
3782

Jubilejni 10. festival gorniškega filma je v polnem zamahu – filmi o alpinizmu, plezanju, avanturi, gorski naravi in kulturi dežujejo v Ljubljani, Celju, Krškem, na Ptuju, konec tedna bodo še v Domžalah. Ob okrogli obletnici slovenski festival gosti srečanje Mednarodne zveze gorniškega filma, ki bo jutri, 18. februarja, veliko nagrado za leto 2016 podelila ameriški produkcijski hiši Sender Films. Danes se v Cankarjevem domu začenjajo tudi predavanja letošnjih gostov: Kurta Diembergerja, Domna Škofica, Jacka Tackla in Hazel Findlay.


10. festival gorniškega filma ob okroglem jubileju gosti srečanje Mednarodne zveze gorniškega filma, ki vsako leto podeli nagrado za življenjsko delo priznanim filmskim ustvarjalcem gorniških filmov. Letos jo prejmejo Peter Mortimer, Nick Rosen in Josh Lowell, tvorci zgodbe Sender Films, ki so bolj kot kdor koli drug približali lepoto, pustolovski duh in izjemne napore plezalnega športa širokim množicam. Seznam odlikovanj, ki so jih prejeli na številnih festivalih po vsem svetu, je zelo dolg, pa tudi v desetletni zgodovini Festivala gorniškega filma so bili vedno prisotni z najnovejšo filmsko produkcijo. Slovensko občinstvo so navduševali Prvenstveni vzpon, Po robu, Sam v steni, Švicarski stroj, Točka brez povratka, Napredovanje, Honnold 3.0, Visoka napetost, Vroča punca, Učitelj, Težko težko, Vstaja v Dolini in včeraj predvajana Črta na nebu. Skoraj vedno je z njimi domov potovala tudi kakšna festivalska nagrada in tako so več kot zasluženi prejemniki velike nagrade Mednarodne zveze gorniškega filma 2016. Podelitev nagrade Mednarodne zveze gorniškega filma za leto 2016 s projekcijo plezalnih filmov Visoki in mogočni,Spopad na Peklenskem ranču in Orbayu bo 18. februarja ob 18. uri v Linhartovi dvorani Cankarjevega doma v Ljubljani.
Na največjem gorniškem festivalu v Sloveniji je letos na ogled 46 filmov z vsega sveta o alpinizmu, plezanju, avanturi, gorski naravi in kulturi, med njimi številni nagrajenci tujih festivalov. Tričlanska mednarodna žirija, ki jo sestavljajo namestnica direktorja gorniškega festivala v Tatrah in podpredsednica Mednarodne zveze gorniškega filma Gabriela Kühn s Poljske, ameriški vrhunski alpinist, gorski vodnik, publicist in predavatelj Jack Tackle ter slovenski poklicni glasbenik in plezalec Marko Brdnik, bo v petek imenovala najboljše filme v posameznih kategorijah (alpinizem; plezanje; gore, šport in avantura ter gorska narava in kultura), nagrajenca TV Slovenija pa bodo izbrali Aleša Valič, Andrej Otovčevič in Andraž Pöschl. Nagrajeni filmi bodo v Cankarjevem domu v Ljubljani in Mestnem kinu Metropol na ogled v petek, 19. februarja, v Mestnem kinu Domžale pa konec tedna, 20. in 21. februarja 2016.

Ameriški alpinist Jack Tackle, član festivalske žirije in predavatelj_foto Igor Kuster

Ameriški alpinist Jack Tackle, član festivalske žirije in predavatelj_foto Igor Kuster

V Ljubljano je že prispel avstrijski alpinist in prejemnik zlatega cepina za življenjsko delo Kurt Diemberger, ki je na svojem prvem osemtisočaku, Broad Peaku, stal že leta 1957 ter je edini še živeči prvopristopnik na dva osemtisočaka (Broad Peak in Daulagiri) in človek, ki je zadnji videl Hermanna Buhla živega. Njegovo predavanje Koraki v neznano bo danes ob 20. uri v Linhartovi dvorani Cankarjevega doma. Predavateljsko štafeto jutri, 18. februarja, prevzame slovenski športnoplezalni as Domen Škofic, za katerim je najuspešnejša sezona, tudi z zmago na tekmi svetovnega pokala in številnimi vrhunskimi vzponi v naravnih plezališčih, ter bo spregovoril o kompromisu med čisto uživancijo in neznansko željo po doseganju več in več. Piko na i festivalskemu dogajanju bosta s predavanji v petek zvečer pristavila ameriški alpinist Jack Tackle, ki je preplezal številne prvenstvene smeri na Aljaski, v Kanadi in drugih gorstvih po vsem svetu ter se bo posvetil Aljaski v alpskem slogu in pomenu samozadostnosti in predanosti cilju, ter britanska mojstrica tradicionalnega plezanja Hazel Findlay, prva ženska, ki je preplezala smer z oceno E9 (ekstremno zahtevno plezanje) in se proslavila kot mojstrica krušljivih morskih pečin, na predavanju Od majhnega otoka do velikih sten pa bo predstavila tudi duševni vidik tega vznemirljivega športa.

Avstrijski alpinist Kurt Diemberger, edini še živeči prvopristopnik na Broad Peak in Daulagiri_foto Igor Kuster

Avstrijski alpinist Kurt Diemberger, edini še živeči prvopristopnik na Broad Peak in Daulagiri, foto Igor Kuster

Predavanje_Domen Škofic_arhiv FGF

Predavanje Domen Škofic, arhiv FGF

Predavanje_Hazel Findlay_arhiv FGF

Predavanje Hazel Findlay, arhiv FGF

Festivalski utrip, ki razveseljivo polni kinodvorane in navdušuje številne ljubitelje gora na velikem platnu, dopolnjuje tudi prisotnost več filmskih ustvarjalcev. Na včerajšnji projekciji filma Jurek je o znamenitem poljskem alpinistu Jerzyju Kukuczki spregovoril režiser Paweł Wysoczański, na današnji premieri filma Dolina velikanov: balvanska odisejada v Sultanatu Oman se pridružita protagonist Philippe Ribière in producent Read MacAdam, film Zakaj? bo predstavil slovenski ustvarjalec Rok Rozman. Na premieri dokumentarca Življenje v pragozdu se veselimo avstrijske režiserke Rite Schlamberger, na projekciji filma Operacija Moffat britanske režiserske in plezalke Claire Carter, filmTom pa pospremi španski režiser Angel Esteban Vega.

Manca Čujež

Občinstvo na 10. festivalu gorniškega filma v Cankarjevem domu_foto Igor Kuster

Občinstvo na 10. festivalu gorniškega filma v Cankarjevem domu, foto Igor Kuster

Velika nagrada Mednarodne zveze gornisškega filma 2016 ustvarjalcem Sender Films, foto arhiv FGF

Paweł Wysoczański, režiser filma Jurek_foto Igor Kuster

Paweł Wysoczański, režiser filma Jurek, foto Igor Kuster

Oglasno sporočilo