Biti tiho in trdo delati

0
2693
Težko pričakovani spomladanski del sezone v Prvi ligi Telekom Slovenije so Domžalčani začeli z gostovanjem v Novem mestu. To je bila šesta tekma rumenih na Portovalu v zgodovini Prve lige Telekom Slovenije. Na prejšnjih petih so dvakrat izgubili in trikrat zmagali, nazadnje v jesenskem delu sezone z izidom 4:0. Tudi tokrat so bili dvakratni prvaki v vlogi favorita, ki pa je na igrišču na žalost niso uspeli upravičiti. 
Luka ElsnerTrener Luka Elsner je v udarno enajsterico uvrstil dva novinca. V vratih je začel Francoz Axel Maraval, na desnem bočnem položaju pa se je predstavil Španec Álvaro Brachi. Žan Majer je tokrat zaigral na desnem krilnem položaju, v napadu pa je prednost pred Slobodanom Vukom, ki še ni pripravljen na največje napore, in mladim Senadom Jarovićem, dobil Antonio Mance. Že uvodne minute so nakazale, da Domžalčane proti motiviranemu in borbenemu nasprotniku čaka težko delo. Pri domačih je bil najnevarnejši nekdanji član Domžal Miha Kostanjšek, ki je po dveh zapravljenih priložnostih, v 17. minuti poslal prvo žogo v mrežo gostov. Domžalčani v prvem delu niso našli odgovora za zgoščeno obrambo Krke, so pa nanizali nekaj nevarnih akcij v uvodu drugega polčasa, a brez učinkovitega zaključka, nekajkrat pa se je izkazal tudi vratar Miodrag Mitrović. Kar ni uspelo rumenim, je na drugi strani zelenim, ki so po dveh dolgih podajah v kazenski prostor Domžal prišli do dveh enajstmetrovk, ki ju je izkoristil Josip Fuček. V 80. minuti je 18-letni napadalec Senad Jarović na debiju v najmočnejši slovenski ligi dosegel svoj prvi gol in tako vsaj malo omilil peti poraz svoje ekipe v sezoni.

”Na vseh področjih smo bili mizerni. Po takšni tekmi nam ne preostane drugega, kot da se skrijemo v luknjo in smo povsem tiho kar se tiče napovedi in ciljev,” je bil po tekmi oster trener Luka Elsner, ki ni skrival razočaranja nad predstavo svojih varovancev: ”Po tej tekmi smo padli na dno, saj tako nizko v letošnji sezoni še nismo bili. Stabilnost v obrambi je bila kriminalna. Od treh prejetih golov smo Krki podarili dva in na takšen način se resnega nogometa ne da igrati. Ne glede na prikazano v napadu, smo si sami zabili gole.” Čeprav so Domžalčani šele drugič letos prejeli tri gole na eni tekmi, imajo še vedno najtrdnejšo obrambo v ligi:”Pokazali smo povsem drugačno sliko kot v jesenskem delu sezone, ko smo bili v obrambi zelo stabilni. Prejeli smo tri gole, tako da moramo biti tiho, trdo delati in odskočiti iz tega položaja. Bolj nizko kot smo bili danes ne moremo, tako da  gre lahko le na bolje. Že po prvi tekmi imamo urgentno situacijo in nemudoma bomo morali najti sredstva, da se otresemo negativne avre, ki smo jo danes nabrali.”

Za dvakratnimi slovenskimi prvaki so zelo kvalitetne priprave in tudi pripravljalne tekme so nakazale, da je forma pred nadaljevanjem sezone na visoki ravni. Prva tekma je vsa pričakovanja obrnila na glavo: ”Edini razlog je, da so se igralci videli previsoko in v prvenstvo krenili z miselnostjo, da bomo s slovensko ligo opravili zlahka. Že po prvih dvobojih na tekmi je bilo očitno, da nismo pri stvari. Odziv po izgubljeni žogi je bil zelo slab, vračali smo se počasi… Vse je bilo v smislu, da se nam nič ne more zgoditi. Prvi in drugi gol sta tipična za takšno miselnost. Dva čakata žogo, ta ju preskoči in gol. Drugi in tretji gol dobimo iz prekinitve. Gledamo žogo, nasprotni igralec pride pred našega in enajstmetrovki. Takšne situacije so posledice miselnosti v smislu, tako ali tako smo predobri, da sem lahko karkoli zgodi. Čisto vsaka malenkost, na katero nisi pripravljen, te kaznuje. Danes smo bili popolnoma nepripravljeni na odgovorne naloge. Želeli smo igrati le, ko smo imeli žogo. Ko je nismo imeli, pa nismo bili pripravljeni narediti ničesar,” je razloge za uvodni neuspeh v spomladanskem delu sezone naštel 33-letni strateg, ki ga do naslednje nedelje, ko bo v Domžalah gostovala četrta Gorica, čaka ogromno dela, da svojo ekipo znova vrne na prave tirnice.

Tekst: Grega Krmavnar
Foto: Lado Vavpetič
Video: Sedo Rošić

Oglasno sporočilo