Kamnik uradno prejel srebrni znak Slovenia Green Destination

0
3906
1.3. 2016 je v Centru kulinarike in turizma KULT 316 v Ljubljani potekala podelitev trajnostnega znaka Slovenia Green uspešnim slovenskim destinacijam in ponudnikom. Dogodku, kjer je Kamnik uradno postal ena prvih slovenskih destinacij z uspešno zaključenim postopkom ocenjevanja, sta v imenu Občine Kamnik prisostvovala podžupan Matej Slapar in direktorica Zavoda za turizem in šport v občini Kamnik Božena Peterlin.

Zelena shema slovenskega turizma Slovenia Green, ki je z letošnjim letom vstopila v drugo leto izvajanja, je celovito zasnovan sistem za pospeševanje razvoja trajnostnega turizma v Sloveniji, namenjen pa je tako destinacijam kot tudi posameznim turističnim ponudnikom. Shema, katere namen je povečati konkurenčnost, kakovost in inovativnost slovenskega turizma, sloni na sistemu evropskih turističnih kazalnikov ETIS ter globalnem orodju GSTC, ki omogoča primerjavo z zelenimi destinacijami po vsem svetu.

Kamnik se je z današnjo prireditvijo znašel v izbrani družbi še sedmih slovenskih destinacij z znakom Slovenia Green Destination (Laško, Idrija, Rogla-Zreče, Žalec, Radlje ob Dravi, Cerkno, Celje ter zelena prestolnica Ljubljana), predvsem pa pridobitev znaka in razvoj zelenih praks članom prinaša večjo prepoznavnosti tudi na tujih trgih.

Izjemen prispevek k zelenemu Kamniku prinašajo tudi ekološko usmerjene Terme Snovik, ki so že pred leti kot prve v Sloveniji prejele okoljski znak EU marjetica, na preteklih Dnevih slovenskega turizma pa tudi znak Slovenia Green Accommodation. Poleg njih je doslej zelenih še šest ponudnikov nastanitev – Thermana Park Laško, turistična kmetija Urška, kamp Koren iz Kobarida, posestvo Trnulja, apartmaji Ortenia in od danes dalje uradno tudi Hotel Park Ljubljana. Zanimanje za vključitev v Zeleno shemo slovenskega turizma postaja vse večje, zato bodo v mesecu marcu na Slovenski turistični organizaciji pripravili nov poziv za destinacije in ponudnike, na Ministrstvu za gospodarski razvoj in tehnologijo pa tudi nov razpis za sofinanciranje okoljskih znakov.

S tem dogodkom je Kamnik stopil na pot ustvarjanja celovite zelene destinacije, kar pa je  projekt in odgovornost vseh deležnikov na tem območju. Z izpolnitvijo zadanih ukrepov za nadaljnje izboljšave se lahko nadejamo svetle prihodnosti in uspešnega predstavljanja Kamnika na slovenskem, evropskem in globalnem trgu kot okolju in družbi prijazne destinacije. 

Pomembnost sheme Slovenia Green, ki so jo zasnovali turistični delavci skupaj s partnerjema Green Destinations ter Zavod Tovarna trajnostnega turizma GoodPlace, dokazuje tudi prisotnost vseh vidnejših deležnikov tako slovenskega kot tujega turizma na današnjem dogodku. Poleg v.d. direktorice Slovenske turistične destinacije, pod okriljem katere je potekala priprava  sheme, mag. Maje Pak, predsednika Turistične zveze Slovenije Petra Misje in predstavnikov Ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo, se je podelitve znakov slovenskim destinacijam in ponudnikom udeležil tudipredstavnik globalnega partnerja Green destinations Albert Salman.

Besedilo: Sara Vidmar, Zavod za turizem in šport v občini Kamnik
Fotografije: Alenka Hribar, Zavod za turizem in šport v občini Kamnik

Oglasno sporočilo