Oslabljeni Helios Sunsi (presenetljivo) preko Zlatoroga

0
2761
????????????????????????????????????
Osem vsaj približno zdravih košarkarjev Heliosa je stopilo na parket “komunale” v obračunu proti Zlatorogu. Vključno z Željkom Zagorcem in Markom Berličem, ki sta bila še par dni nazaj na listi poškodovanih, ter z Luko Vončino, za katerega je bila to prva uradna tekma po več mesecih rehabilitacije. Pa je vseeno šlo. In to precej dobro. Tako dobro, da je na koncu padel Zlatorog.

Jure Močnik, Aljaž Korošec, Martynas Andriuškevičius, Urban Gorjanc,… Seznam poškodovanih trenutno zgleda katastrofalno, a so bili še teden dni nazaj na njem še dodatni trije košarkarji. A tisti, ki so zdravi, stiskajo zobe, delajo, trenirajo na polno, in tudi rezultatsko gledano, ne popuščajo. Vsi, ki so si ogledali tekmo med Sunsi in Laščani, ob tem priznavajo, da je bila tekma izredno gledljiva, ena boljših v zadnjem času, in bi si morda zaslužila še kakšnega gledalca več. Morda pa vas bo v Halo KC več prišlo že v soboto, ko v Domžale prihaja Rogaška. Ob šestih se vrže žoga. In glede na izenačenost lige, zdaj vsaka zmaga šteje dvojno!

Pa da se vrnemo nazaj k obračunu Heliosa in Zlatoroga. Začetek tekme je pripadel gostom, ki so z razpoloženimJayem Abramsom narekovali ritem igri v prvi četrtini. K sreči tudi Sunsi niso bili slabo razpoloženi, za priključek Laščanom in celo vodstvo za točko ob koncu prve četrtine z 19:18 je z dvema zadetima prostima metoma poskrbel Željko Zagorac. Domžalčani so si v drugi četrtini priigrali že 10 točk naskoka (33:23), potem ko se je Zagorcu z nekaj točkami pridružil šeMarjan Čakarun, a so gostje uspeli zaostanek znižati na -5 ob polčasu, 34:29.

Že prej omenjeni Abrams ter zadnji novinec v dresu Laškega,Chris Booker, sta drugi polčas odprla s serijo 7:0, tako da smo bili pravzaprav ste na samem začetku. Sredi tretjega dela igre je sicer Hugh Robertson znova poskrbel za domžalskih +5 (44:39), a je bilo vodstvo kratkotrajno in na zadnji odmor so košarkarji Zlatoroga tako odšli s prednostjo polovice koša, 48:49. Je pa zato zadnjih deset minut popolnoma pripadlo domačim Sunsem. Odličen je bil v tem delu igre rekonvalescent Luka Vončina, Zagorac in Čakarun sta dodajala svoje, s podajami pa jih je odlično zaposlovalJan Močnik in kar naenkrat je semafor spet kazal malo višjo prednost  za Sunse (67:54). Tudi končnico tekme so Domžalčani odigrali pametno in zbrano, proste mete je mirno zadeval Močnik, tako da je bilo hitro jasno, da zmaga ostaja doma. Končalo se je s 76:66.

Za Sunse je kapetan Željko Zagorac dosegel 18 točk, Marjan Čakarun je 17-im točkam dodal še 10 skokov, 14 točk in 7 skokov je prispeval Hugh Robertson, dvojni dvojček (10 točk in 10 podaj) pa je uspel tudi Janu Močniku. Pri Zlatorogu sta bila točkovno dvoštevilčna le Jay Abrams (19 točk) in Daniel Vujasinović (10).

Jakša Vulić, trener Helios Sunsev: “Čestital bi igralcem za veliko pokazanega truda in požrtvovalnosti, saj je bila naša postava na tej tekmi precej okrnjena. Tekmo je odločilo dejstvo, da smo tekmo začeli v ritmu, ki nam odgovarja. Z agresivno obrambo smo nasprotnika uspeli omejiti na dokaj nizko število doseženih točk, obenem pa ga zaustaviti tudi pri skoku v napadu. To so bili tudi naši glavni detajli taktike pred tekmo. Zasluženo smo premagali zasedbo Zlatoroga, ki je vredna vsega spoštovanja. Sedaj se moramo že obrniti k naslednjim tekmam, ki nas čakajo.” 

Aleš Pipan, trener Zlatoroga Laško: “Tekmo smo odigrali zelo slabo. V napadu smo bili neodločni, tudi v obrambi pa odigrali slabo. Zasluženo smo izgubili, čestitke domačim košarkarjem za zmago.

Zadnji rezultati Ligo Nova KBM delajo izredno zanimivo, saj je kar pet ekip izenačenih s po tremi zmagami in dvema porazoma, med njimi so tudi Sunsi. V Ligi za prvaka je tako le še Tajfun brez zmage, ostali so vsi poravnani skupaj. Naslednji obračun Helios Sunse čaka že to soboto, 16.04., ko se bodo ob 18. uri, v Hali KC, pomerili z Rogaško. Tekmo bo sicer tokrat prenašala TV Slovenija 2, a vas mi vseeno veliko raje vidimo v naši “komunali”!

Liga Nova KBM za prvaka, 5. krog

Helios Suns – Zlatorog Laško 76 : 66 (19:18, 15:11, 14:20, 28:17)

Helios: Čakarun 17 (10 skokov), Močnik Ja. 10 (10 podaj), Berlič, Zagorac 18, Atanacković 4, Lelić 4 (6 skokov), Robertson 14 (7 skokov), Vončina 9
Zlatorog: Jurak 8, Barič, Jeftić 5, Miklavčič, Lisica, Booker 9 (7 skokov), Krušič, Vašl 3, Abrams 19, Vujasinović 10 (5 podaj), Đekić 5, Čebašek 7 (7 skokov)

Oglasno sporočilo